Hoe de autofill van Chrome uit te schakelen

De autofill-functie is zonder twijfel erg handig. Maar het kan onze privacy in gevaar brengen. Zo zet u het uit

Chrome Autofill is een functie waarmee de browser van Google automatisch formulieren op webpagina’s invult, door het voor u te doen. Wanneer u bijvoorbeeld iets koopt op Amazon, kan Chrome al uw gegevens invoeren, zoals uw voornaam, achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Als u echter waarde hecht aan uw privacy, kunt u ervoor kiezen de functie voor automatisch invullen van Chrome uit te schakelen. Dit is ongetwijfeld goed voor uw privacy (omdat u Chrome niet toestaat uw persoonlijke gegevens op te slaan), maar het ontneemt u tegelijkertijd een groot gemak en dwingt u om gegevens handmatig in te voeren op elke site die daarom vraagt. Zelfs nieuwe, omdat de auto-fill gekoppeld is aan een naam+achternaam+adres en niet aan een specifieke site. Het is zelfs zo dat wanneer u een formulier gaat invullen op een site die u nog nooit eerder hebt bezocht, Chrome, als u uw naam invult, al een suggestie doet voor alle andere gegevens.

Hoe kunt u autofill uitschakelen in Chrome

Als u autofill wilt uitschakelen in Chrome, moet u het instellingenmenu rechtsboven openen, het menu met de drie verticale stippen. Hier vindt u het gedeelte Automatisch invullen met drie opties: ‘Wachtwoorden’, ‘Betaalmethoden’ en ‘Adressen en meer’. De laatste is degene waarin we geïnteresseerd zijn, klik erop en Chrome zal u al uw opgeslagen adressen tonen, gekoppeld aan een voor- en achternaam. Als u deze functie wilt uitschakelen, klikt u op de knop “Adressen opslaan en invullen”.

Hoe verwijdert u informatie die al door Chrome is opgeslagen

Met de bovenstaande manoeuvre schakelt u eenvoudigweg het automatisch invullen van formulieren uit, maar de gegevens die door Chrome zijn opgeslagen, blijven bestaan. Door te klikken op de drie puntjes rechts van elk adres krijgt u de mogelijkheid om elk item te bewerken of te verwijderen. Als u op “Verwijderen” klikt, wordt u niet gevraagd om te bevestigen, dus wees voorzichtig. Om er nog zekerder van te zijn dat al uw adresgegevens uit Chrome worden verwijderd, kunt u het beste uw browsegegevens wissen. Om dit te doen, gaat u terug naar de hoofdpagina met instellingen en klikt u onder “Privacy en beveiliging” op “Browsegegevens wissen” en vervolgens op het tabblad “Geavanceerd”. Hier vindt u het selectievakje voor het verwijderen van “Automatisch formulier invullen gegevens”. Selecteer het en klik dan op “Gegevens verwijderen”.