Google Chrome 21 biedt Flash sandbox voor Windows

Google biedt meer veiligheid bij het bekijken van multimedia-inhoud op het internet met de nieuwe Windows-versie van de Chrome-browser. De Flash-speler draait nu in zijn eigen sandbox onder Chrome 21, zodat malware de pc niet kan binnendringen.

In samenwerking met Adobe zijn de ontwikkelaars van Google twee jaar geleden begonnen aan wat zij een ambitieus project noemden. Om Flash beter te beveiligen, werd het overgezet van de NPAPI-architectuur (Netscape Plugin Application Programming Interface) naar Google’s sandbox-platform PPAPI (Pepper Plugin API).

Met de overzetting draait de Windows-versie van nu in zijn eigen sandbox, die net zo veilig zou moeten zijn als de eigen sandbox van de Chrome-browser. Vooral de 100 miljoen Chrome-gebruikers op Windows XP – die nog niet profiteren van de beveiligingsfuncties van nieuwere Windows-versies – zouden nu veel beter beschermd moeten zijn tegen internetgevaren, aldus Google.

De PPAPI-ondersteuning moet Flash in de Chrome-browser niet alleen veiliger maken, maar ook sneller en stabieler. In de toekomst zal Flash-inhoud worden verwerkt op de grafische processor (GPU, Graphics Processing Unit) om de rendering te versnellen. Tegelijkertijd zegt Google dat het erin is geslaagd om het aantal crashes van de plug-in met ongeveer 20 procent te verminderen.

Chrome 21 zorgt ook voor Flash-ondersteuning in de nieuwe Metro-modus van Windows 8. Op Linux wordt de PPAPI-versie van Flash al gebruikt sinds de voorganger versie Chrome 20, en in Chrome OS was het al vanaf het begin verankerd. Binnenkort kunnen ook gebruikers van Mac OS X profiteren van de nieuwe Flash-plug-in.

Interesseerde internetgebruikers kunnen de nieuwe Chrome 21-browser vinden op de website van Google. Details over de functies van Chrome zijn ook te vinden op de landingspagina.