Hoe PDF’s gratis te bewerken met extensie voor Chrome en Edge

Er is een “magische” (en gratis) extensie voor Google Chrome en Microsoft Edge waarmee u PDF’s bijna altijd gratis kunt bewerken

Adobe heeft vandaag een belangrijke update aangekondigd voor de Acrobat-extensie voor de webbrowsers Google Chrome en Microsoft Edge, die beide gebaseerd zijn op hetzelfde platform (Chromium) en daarom ook veel extensies delen, zoals de zeer nuttige voor degenen die vaak met PDF’s werken.

Dankzij de update maakt de extensie voor Chrome en Edge een aantal basis PDF-bewerkingen mogelijk, waarvan er vele gratis zijn, wat voor meer comfort zorgt en ook tijd bespaart. Met de Adobe Acrobat-extensie voor Chrome en Edge kunnen opmerkingen aan PDF-bestanden worden toegevoegd, stempels (of watermerken) worden toegevoegd, digitale handtekeningen worden geplaatst en basiswijzigingen in bestanden worden aangebracht zonder de browserpagina te verlaten, dus comfortabel en met grote efficiëntie. Het lijkt er ook op dat deze functies ook beschikbaar zijn voor Chromebook-gebruikers met Chrome OS.

De gratis functionaliteit van de Acrobat-extensie

De Adobe Acrobat-extensie is gratis te downloaden uit de Chrome Web Store, zowel voor Google’s Chrome-browser als voor Microsoft’s Edge. Zoals gezegd kunt u met de nieuwste update van de PDF-leesterextensie voor Chrome commentaar geven op bestanden, watermerken toevoegen, bepaalde passages markeren en documenten ondertekenen zonder dat u het programma van Adobe op uw computer hoeft te installeren.

Al deze functies zijn gratis voor iedereen met een Adobe-account, dat u eenvoudig kunt aanmaken en waarvoor geen eenmalige of terugkerende betalingen nodig zijn. Een abonnement is echter vereist om het scala aan mogelijkheden uit te breiden: het converteren van een PDF naar Word direct vanuit de browser, het converteren van een webpagina naar PDF, het aanpassen van de positionering en oriëntatie van de pagina’s waaruit de PDF is opgebouwd, evenals het verwijderen van sommige pagina’s.

Hoewel niet alle functies van de extensie voor Chrome en Edge gratis zijn, is het goed dat de meest gebruikte dat wel zijn. Het antwoord op de steeds terugkerende vraag hoe je PDF’s gratis kunt bewerken, en hoe je dat handig kunt doen, is dus de extensie voor Google Chrome en Microsoft Edge. De laatste update maakt hem nog nuttiger en functioneler, al was het maar omdat je zo kunt voorkomen dat je gebruikmaakt van dubieuze online diensten waar je vaak met veel moeite je PDF-bestand naartoe stuurt voor kleine wijzigingen, vooral als het document gevoelige persoonlijke gegevens bevat.

Hoe krijgt u de Acrobat-extensie

Om van de voordelen van de browserextensie te profiteren, moet u naar de Chrome Web Store gaan, de (gratis) Adobe Acrobat-extensie zoeken en op de blauwe knop Toevoegen klikken, of deze link gebruiken om rechtstreeks naar de extensiepagina te gaan.

Als u de extensie in het verleden al eens hebt gedownload, moet u deze activeren. Om dit te doen, klikt u op de drie verticale puntjes linksboven in een Google Chrome-venster en klikt u vervolgens op Andere hulpmiddelen > Extensies. Op de nieuwe pagina zoekt u in de lijst naar de Adobe Acrobat extensie en activeert u deze met de schermcursor rechtsonder in het tabblad. Op Microsoft Edge is de procedure min of meer hetzelfde.