Om dezelfde externe harde schijf te gebruiken op een Windows computer en een macOS moet je het juiste bestandssysteem kiezen. Hier is welke
Als u uw favoriete muziek of de foto’s en video’s waar u het meest van houdt graag met u meeneemt, maar deze bestanden liever niet op het interne geheugen van uw smartphone laat staan om geen kostbare ruimte in beslag te nemen, gebruikt u waarschijnlijk minstens één USB-stick. Hetzelfde geldt als u de gewoonte hebt uw werk (en dossiers) mee naar huis te nemen. Als je veel bestanden, muziek, video’s en foto’s bij je hebt, dan heb je waarschijnlijk een externe harde schijf nodig.
Maar wat als je thuis een pc hebt en op je werk een Mac (of andersom)? En als je je foto’s, video’s of bestanden moet delen met iemand die MacOS gebruikt terwijl jij Windows hebt (of, nogmaals, andersom), hoe gebruik je dan dezelfde externe harde schijf of USB-stick? Zoals u wellicht weet (of hebt beseft), wordt een harde schijf of geheugenstick die onder Windows wordt gebruikt, niet herkend of gelezen door de Mac (en vice versa). Gelukkig is dit minder een probleem dan het klinkt: het gebruik van een externe harde schijf onder Windows en macOS is eenvoudiger dan u denkt.
Fout in bestandssysteem
Een van de vele incompatibiliteiten tussen Mac en Windows komt voort uit de verschillende bestandssystemen die worden gebruikt: APFS of HFS Plus op de Mac, FAT32, ExFAT of NTFS op Windows. Als het om recente computers gaat, is het vrijwel zeker dat APFS en NTFS de gebruikte systemen zijn. Een schijf die met APFS is geformatteerd, kan niet door Windows worden gelezen of geschreven, terwijl een NTFS-schijf niet door een Mac kan worden gelezen of geschreven. Het oudere FAT32-bestandssysteem en het nieuwere ExFAT-bestandssysteem (dat een uitgebreide versie is: Extended FAT) kunnen door beide besturingssystemen worden gelezen en geschreven, dus als dezelfde externe harde schijf of USB-stick (of zelfs een SD-kaart) zowel op Windows als op Mac moet worden gebruikt, is een eerste oplossing om een van deze twee bestandssystemen te kiezen om deze te formatteren.
Wat te kiezen tussen FAT32 en ExFAT
Deze twee standaarden hebben echter technische beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Met FAT32 mag de maximale grootte van een bestand niet groter zijn dan 4 GB, kunnen partities groter dan 32 GB niet worden gemaakt en kan elke map maximaal duizend bestanden bevatten. ExFAT heeft deze beperkingen niet, maar in vergelijking met NTFS of APFS mist het enkele nuttige functies om de veiligheid van gegevens te verbeteren, zoals “journaling”, een systeem dat wijzigingen in individuele bestanden bijhoudt. Om bestanden uit te wisselen tussen Mac en PC via een USB-stick, of SD-kaart, kan FAT32 dus een goede keuze zijn, maar alleen als je de technische beperkingen ervan niet overschrijdt. Anders is de beste keuze de media te formatteren met ExFAT. Als u daarentegen gegevens wilt uitwisselen met een externe HD, is de beste keuze bijna altijd om deze te formatteren met ExFAT.
Hoe maak je harde schijven voor gebruik met Windows en Mac
Wat uw keuze ook is, zowel Windows als MacOS hebben ingebouwde tools om uw harde schijf, flashdrive of geheugenkaart correct en met het bestandssysteem van uw keuze te formatteren. In het geval van Windows hebben we het over het hulpprogramma Schijfbeheer, terwijl het op macOS Schijfhulpprogramma wordt genoemd. In beide gevallen moet u er echter altijd aan denken dat het formatteren van de schijf de definitieve verwijdering van alle gegevens op de schijf betekent en daarom moet worden gedaan voordat u bestanden, foto’s en video’s naar de schijf zelf overbrengt en niet daarna.