Google Drive: hoe het te verwijderen van alle apparaten

Google Drive is de cloudopslagdienst aangeboden door de beroemde zoekmachine, die een gratis versie van maximaal 15 GB en betaalde plannen voor hogere behoeften biedt, een systeem dat wordt gesynchroniseerd met alle andere Google-toepassingen via uw persoonlijke account.

Er zijn echter ook andere cloud-opties, zoals Amazon Drive, OneDrive, iCloud en Dropbox, dus misschien wilt u Google Drive na een proefperiode van uw pc of mobiele apparaat verwijderen en overstappen op een andere dienst. Hier zijn de volledige procedures om dit te doen met elke compatibele terminal.

Hoe Google Drive verwijderen met Windows

Het verwijderen van Google Drive van uw pc is echt eenvoudig, in feite duurt het slechts een paar minuten om de bewerking te voltooien door een paar stappen te volgen. Allereerst moet u de synchronisatie van bestanden en het automatische back-upsysteem stoppen door uit te loggen uit uw Google-account. In dit geval kunt u dit doen door naar het webplatform Google Drive te gaan, of door het op uw pc geïnstalleerde programma in te voeren via de Windows-instellingen, door te klikken op Programma’s en onderdelen> Een programma verwijderen en bewerken> Back-up en synchroniseren van Google.

Dan moet u met de rechtermuisknop klikken op het pictogram van de software, of het symbool van het programma selecteren in het Windows-kennisgevingsgebied, vervolgens klikt u nogmaals op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en activeert u de optie Pauze. Op dit punt moet u uw account loskoppelen, dus u moet naar het meldingsgebied gaan, het programma Back-up maken en synchroniseren op de pc selecteren, verdergaan door de drie puntjes in de rechterbovenhoek te selecteren en te klikken op Voorkeuren> Instellingen> Account loskoppelen> Verbinding verbreken.

Door deze handeling wordt de synchronisatie van de automatische dienst gestopt, die de bestanden waaraan op de pc wordt gewerkt, verbindt met het cloudopslagsysteem van Google, waarbij de inhoud automatisch wordt gearchiveerd. U kunt dus doorgaan en Google Drive loskoppelen van uw account: ga terug naar het meldingsgebied, open het pictogram van het Back-up- en synchronisatieprogramma, klik op de drie puntjes en selecteer Voorkeuren> Instellingen> Account ontkoppelen> Ontkoppelen.

Tot slot zit er niets anders op dan Google Drive op Windows te verwijderen:

U hoeft alleen maar terug te gaan naar Back-up en synchronisatie in het meldingsgebied van uw besturingssysteem, klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en selecteer Back-up en synchronisatie afsluiten. Daarna moet u het Windows Configuratiescherm openen via de Start-knop, de eigen toepassing Programma’s en onderdelen openen, de optie Een programma verwijderen kiezen en de cloudopslagsoftware van Google selecteren in het menu, klikken op Back-up en synchroniseren van Google en vervolgens op het item Verwijderen en de bewerking bevestigen.

Dezelfde procedure kan worden gebruikt voor Windows 7, 8 en 10. De laatste heeft enkele kleine verschillen, in feite moet u om Google Drive van uw pc met Windows 10 te verwijderen het configuratiescherm van het besturingssysteem openen en klikken op Instellingen> Apps en functies> Back-up en synchroniseren van Google> Verwijderen. Als laatste stap hoeven alleen nog maar de mappen te worden verwijderd die door de toepassing binnen het besturingssysteem zijn gemaakt: open de werkruimte, zoek de map voor automatische opslag die is gekoppeld aan Google Drive en verwijder de overbodige bestanden, of sla ze op in een andere cloudopslagdienst.

Hoe Google Drive verwijderen op Mac OS

Om Google Drive van een Mac OS-computer te verwijderen, volgt u dezelfde stappen als voor een Windows-computer, stopt u eerst met het synchroniseren van bestanden en verwijdert u vervolgens Google Drive definitief. Om te beginnen moet u de instellingen van Mac OS openen en klikken op het onderdeel Programma’s, het menu Back-up en synchroniseren selecteren en klikken op het pictogram van de software, doorgaan met de drie puntjes en tenslotte de optie Pauze kiezen.

Dan moet u de handeling twee keer herhalen: de eerste keer moet u de toepassing Back-up en synchroniseren openen en het item Voorkeuren> Instellingen> Account ontkoppelen> Ontkoppelen selecteren, terwijl u de tweede keer alleen maar op de drie puntjes in de rechterbovenhoek hoeft te klikken en Back-up en synchroniseren afsluiten hoeft te kiezen. Tot slot kunt u Google Drive verwijderen op Mac OS:

Het enige wat u hoeft te doen is de Finder op uw PC te openen, het smiley-symbool in de hoofdinstellingen te selecteren, naar de map Programma’s te gaan en met de muisaanwijzer het Backup and Sync-programma in de Prullenbak te plaatsen, deze te legen en verder te gaan met het verwijderen van de bestanden.

Hoe verwijdert u Google Drive met Android (smartphone/tablet)

Google Drive werkt op elk mobiel Android-apparaat, download de applicatie gratis van de Google Play Store en installeer deze in de terminal. Na het opstarten moet u de app autoriseren, waardoor deze automatisch wordt gekoppeld aan uw Google-account, om de bestanden van uw telefoon op te slaan in de cloud, of toegang te krijgen tot de cloud om inhoud te bekijken die is opgeslagen vanaf uw pc of een ander apparaat. Het Backup and Sync-programma werkt alleen op de pc, dus het verwijderen van Google Drive op Android is heel eenvoudig.

Hoewel je handmatig de synchronisatiesystemen moet deactiveren, die Drive-opslag koppelen aan andere applicaties zoals Google Foto’s. Om dit te doen, gaat u naar de instellingen op uw smartphone of tablet, selecteert u de Apps> Application Manager en kiest u Google Drive, waarmee u de instellingen van de cloudopslag-app opent. Daarna moet u de synchronisatie met Google Foto’s uitschakelen door de selecteur op UIT te zetten, tikken op het onderdeel Back-up maken en herstellen, ook de functie Back-up van persoonlijke gegevens vergrendelen en de configuratie opslaan.

Ter slotte hoeft u alleen maar terug te gaan naar de Android-instellingen, tikken op de opties Cloud en Accounts> Google-accounts, opnieuw de functie Sync Drive UITzetten. Zodra de voorbereidende operatie is voltooid, kunt u doorgaan en Google Drive veilig verwijderen van Android door terug te keren naar de instellingen van het apparaat en het applicatiebeheer te openen, vervolgens Google Drive te selecteren en op Uitschakelen te tikken.

Om deze operatie uit te voeren, moet u echter root-machtigingen hebben, machtigingen waarmee u de zogenaamde vergrendelde applicaties kunt verwijderen, die beheerdersmachtigingen vereisen om ze te verwijderen. Als Google Drive geblokkeerd is, zijn er drie manieren waarop u te werk kunt gaan: gebruik een externe toepassing zoals System App Remover, waarmee u snel en eenvoudig apps van Android kunt verwijderen, krijg root-rechten of ontgrendel het systeem als dat is toegestaan.

In dit geval kunt u het proberen, ga naar Instellingen> Beveiliging> Apparaatbeheerder, selecteer Google Drive en kies de optie Uitschakelen. Als dat niet werkt, moet je hem op Android rooten, de bootloader-software ontgrendelen, een aangepast herstel en ROM installeren en ten slotte Google Play Store, zodat je elke app zonder beperkingen kunt beheren dankzij beheerdersrechten.

Hoe verwijder je Google Drive met iOS (iPhone/iPad)

Zoals je weet, is Google Drive ook compatibel met Apple-apparaten, met name de iPhone en iPad, download de app gewoon in de iTunes App Store om foto’s, documenten en andere inhoud in de cloud op te slaan. Als je echter liever het opslagsysteem van Apple, iCloud Drive, gebruikt, hoef je Google Drive op iOS alleen maar te de-installeren, de synchronisatie van bestanden te blokkeren en de app van je Apple telefoon of tablet te verwijderen.

Om dit te doen ga je naar de instellingen van je apparaat, selecteer je het pictogram van de Google Drive-app in het menu, houd je de GUI een paar seconden ingedrukt, tik je vervolgens op de ‘X’ als het lampje begint te knipperen en verwijder je de app via de optie Verwijderen. Als uw Apple-apparaat deze bewerking niet toestaat, of als het menu een ander pad heeft, gebruikt u gewoon de alternatieve procedure waarmee u Google Drive op iOS in enkele ogenblikken kunt verwijderen.

U hoeft alleen maar de instellingen van de iPhone of iPad te openen, het tandwielpictogram op het hoofdscherm van de terminal aan te raken, het onderdeel Algemeen te selecteren en verder te gaan met Vrije ruimte iPhone (of vrije ruimte iPad) Google Drive> App verwijderen> Verwijderen. Als u gewoon wilt stoppen met het gebruik van de toepassing, maar de gegevens in het geheugen van het apparaat wilt houden, selecteert u in plaats van Verwijderen app gewoon de optie Verwijderen app> Verwijderen, om te voorkomen dat belangrijke inhoud en documenten verloren gaan voordat Google Drive definitief wordt verwijderd.

Hoe loskoppelen van Google Drive

Google Drive is een geïntegreerde toepassing van het Google-ecosysteem, vooral als u Windows-pc’s en mobiele Android-apparaten gebruikt. In dit geval blijft u bij toegang tot Google Drive steeds verbonden met het programma en kunt u op elk moment gebruik maken van de mogelijkheid om bestanden en inhoud op te slaan, gewoon door de optie te activeren via het vereenvoudigde pad. Om de synchronisatie te verwijderen, moet u zich handmatig afmelden bij uw Google-account, een handeling waarmee u de app kunt afsluiten zonder deze te verwijderen.

Om dit op Android te doen, opent u de instellingen op uw telefoon of tablet, selecteert u Google Accounts en kiest u het account dat u wilt deactiveren door ten slotte op de drie puntjes in de rechterbovenhoek te tikken en verder te gaan met Account verwijderen. Vanaf mobiele iOS-apparaten, iPad en iPhone, hoeft u alleen maar de Google Drive-app te openen, op het menupictogram in de linkerbovenhoek te tikken, het pijltje omlaag naast de Google-accountnaam te selecteren, op het tandwielsymbool te tikken en via de opties Manage> accountnaam> Remove te volgen.

Dezelfde procedure kan ook worden uitgevoerd vanaf de pc, in feite hoeft u alleen maar naar Google Drive te gaan, via de toepassing die u hebt gedownload en geïnstalleerd op de computer of vanaf het desktopplatform, op de profielafbeelding in de rechterbovenhoek te klikken en de vermelding Exit te selecteren. Zodra u zich hebt afgemeld bij uw Google-account, wordt ook de Google Drive-opslag gedeactiveerd, een alternatieve oplossing waarmee u de dienst niet meer kunt gebruiken zonder de toepassing permanent te de-installeren.