Google+ shutdown, hoe red je alle gepubliceerde content

Google’s sociale platform is nooit erg succesvol geweest en over een paar weken sluit het voorgoed zijn deuren. Hier is hoe je je gegevens kunt opslaan

Google+ staat op het punt zijn deuren te sluiten en we weten er al sinds eind 2018 van, maar nu heeft het bedrijf uit Mountain View de officiële datum vrijgegeven en de informatie die je nodig hebt om je inhoud te redden voordat het sociale netwerk sluit. Is het vanaf 1 februari niet meer mogelijk om nieuwe profielen, pagina’s, collecties, communities of evenementen aan te maken, vanaf 2 april zal Google+ beginnen met het verwijderen van bestaande accounts en pagina’s.

Alle andere Google+ functies, zoals comments op Blogger en andere sites die de G+ plug-in voor comments hebben geïnstalleerd, zullen de komende weken niet meer werken en worden verwijderd: vanaf 7 februari zullen comments van Blogger verdwijnen, en vanaf 7 maart ook van andere sites. Samen met Google+ zal ook Google Hangouts, de chat- en videovergaderingsdienst die gedurende vele maanden het meest geavanceerd was van allemaal, maar niet voldoende populair was bij gebruikers, in de vergetelheid raken, terwijl de Google Mijn Bedrijf-tabbladen voor lokale bedrijven onaangeroerd zullen blijven.

Kortom, met het oog op de sluiting van Google+ is het beter om de inhoud die u in de loop der jaren hebt gepubliceerd te downloaden, zodat foto’s en posts op het sociale netwerk van de Big G worden beschermd tegen digitale vergetelheid.

Hoe Google+-gegevens downloaden

Als u de inhoud die u naar uw Google+-profiel hebt geüpload wilt archiveren, moet u naar deze pagina gaan en alle soorten gegevens selecteren die u wilt downloaden en op “Volgende” klikken. Op dezelfde pagina kunt u alle gegevens over onze online aanwezigheid downloaden die door alle Google-producten zijn verzameld: die met betrekking tot G+ zijn al voorgeselecteerd. Op het volgende scherm kunt u het bestandsformaat kiezen waarin de gegevens worden opgeslagen (zip of tgz) en de maximale grootte van het archief (boven 2 GB worden de gegevens gecomprimeerd met het zip64-formaat). Bovendien kunt u kiezen of u een e-mail wilt ontvangen met een link om de gegevens te downloaden of dat u het gecomprimeerde bestand rechtstreeks wilt uploaden naar uw Drive-, Dropbox-, OneDrive- of Box-account. Op dit punt hoeft u alleen maar te wachten: de servers van Google gaan aan de slag om al onze gegevens te comprimeren en als ze klaar zijn kunnen we ons archief downloaden. Dit kan enkele uren duren.

Hoe Google+ paginagegevens downloaden

Als we de gegevens van een pagina die we beheren willen downloaden, moeten we dezelfde procedure uitvoeren, maar dan nadat we zijn ingelogd als de beheerder van de pagina zelf. Als we meerdere pagina’s hebben, zullen we dezelfde handeling voor elk van hen moeten herhalen. Google heeft echter verklaard dat als ten minste een van de beheerders van de pagina een G Suite-gebruiker is (d.w.z. de suite van betaalde software en productiviteitstools van Google, speciaal voor zakelijke en institutionele klanten), en de pagina is gemaakt met het G Suite-account, de pagina niet zal worden verwijderd.