Drones in Italië, wat je nodig hebt om ermee te vliegen

Interesse in het kopen van een drone in Italië? Hier is alles wat u moet weten, van regelgeving tot licenties en acroniemen om te onthouden

Drones kunnen nu vrij worden gekocht. Maar voordat je een winkel binnenstapt of inlogt op een e-commercesite om een op afstand bestuurd vliegtuig te kopen, moet je jezelf één fundamentele vraag stellen: welke beperkingen gelden er voor deze apparaten, en wat heb je nodig om ermee te vliegen?

Ons land was een van de eersten die regelgeving aannam voor het gebruik van drones. Hierdoor beschikken de consumenten over een aantal standaardregels waaraan zij zich bij het gebruik van op afstand geleide luchtvaartuigen moeten houden. Niet in de laatste plaats omdat drones een leuk tijdverdrijf zijn, maar ze kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid en de privacy van mensen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een uit de hand gelopen drone op een druk plein neerstort. Om in Italië met een drone te mogen vliegen en er een aan te schaffen, is het noodzakelijk de regels te kennen en na te leven die door de ENAC (de Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit) zijn vastgelegd in haar reglement voor op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Enac’s reglement voor drones

Laten we eens kijken naar de belangrijkste regels die door de ENAC zijn vastgelegd voor het gebruik van drones. De regels voor het vliegen met en de aankoop van drones zijn slechts in geringe mate afhankelijk van het gewicht; er zijn verschillende regels voor drones die minder dan 2 kg, minder dan 25 kg en meer dan 25 kg wegen. Laten we beginnen met de maximumafstanden: de drone mag niet verder vliegen dan 500 meter van de piloot, met een maximale hoogte van 150 meter. Elke drone moet op minstens 5 kilometer afstand van een luchthaven vliegen. En natuurlijk is het verboden te vliegen in ATZ’s (Aerodrome Traffic Zones), dat zijn zones waar het luchtverkeer beperkt is tot vluchten die vertrekken van of landen op de luchthaven. Uit respect voor de privacy en de gemeentelijke regelgeving is het verboden om boven mensenmenigten te vliegen.

Bedrijfsvergunningen en certificaten voor drones

Om met drones van minder dan 2 kg te vliegen, hoeft u alleen een vliegcertificaat te halen en een medische keuring te ondergaan in een erkend centrum. Als u drones wilt gebruiken die minder dan 300 gram wegen en een maximumsnelheid van 60 km/u hebben, hoeft u alleen maar de nodige documentatie naar Enac te sturen. Voor drones die meer dan 2 kg wegen en om het toestel in kritieke omstandigheden te gebruiken (tijdens rampen, evenementen of bijzondere weersomstandigheden) zal de piloot een vrij lang proces moeten doorlopen, vergelijkbaar met dat van een echt rijbewijs. Een bewijs van bevoegdheid als dronepiloot is alleen vereist als u wilt vliegen met een drone met een massa van meer dan 25 kilogram. Er zij aan herinnerd dat de piloot ouder moet zijn dan 18 jaar en psychofysiek geschikt moet zijn voor de uit te voeren taken. Bovendien moet hij blijk geven van luchtvaartkennis en van de vaardigheid om een APR (remotely piloted aircraft) te bedienen. De erkenning van de bekwaamheid wordt bevestigd door middel van een bewijs van bevoegdheid als piloot of een bewijs van bevoegdheid als APR-piloot.

Kritieke operaties

Wat zijn nu die kritieke operaties? Zoals gezegd gaat het om overvliegen tijdens gevoelige fasen van evenementen, of vliegen in stedelijke agglomeraties (waar het gewoonlijk verboden is). Om deze operaties uit te voeren is het nodig contact op te nemen met Enac en het recht om te vliegen aan te vragen. Het overvliegen van mensenmassa’s, optochten, sportevenementen of shows is verboden. Voor niet-kritieke operaties is het niet nodig om toestemming te vragen, maar is het voldoende om Enac op de hoogte te brengen van de intenties van onze vlucht.

Acroniemen om te onthouden

We sluiten af met een reeks woorden en acroniemen die van fundamenteel belang zijn om te onthouden voor wie de wereld van drones voor het eerst benadert. Laten we beginnen met Aeromodel. Deze term duidt op een drone die voor recreatieve of sportieve doeleinden wordt gebruikt en die voortdurend vliegt onder de visuele controle van de persoon die hem op afstand bestuurt (ook aeromodeller genoemd). Kortom, dit zijn de drones die het meest lijken op de oude op afstand bestuurbare modelvliegtuigen. Laten we overgaan tot de definitie van een op afstand bestuurd luchtvaartuig (APR). Het woord duidt op een luchtvoertuig zonder mensen aan boord dat wordt gebruikt voor commerciële doeleinden of wetenschappelijk onderzoek. De bufferzone daarentegen is een specifiek gebied rond het luchtruim dat wordt gebruikt voor de vlucht van de drone, dat wordt ingesteld om een adequaat veiligheidsniveau voor de uit te voeren operaties te waarborgen. We sluiten af met drie acroniemen: VLOS, BVLOS en EVLOS. Deze zijn van elkaar afgeleid en stellen de methoden vast voor de visuele besturing van de drone door de persoon die de beweging ervan controleert. VLOS (Visual line of sight) verwijst naar operaties die worden uitgevoerd door een piloot die in staat is direct visueel contact te houden. BVLOS (Beyond visual line of sight) verwijst naar operaties die worden uitgevoerd op een zodanige afstand dat de piloot niet continu en direct visueel contact kan houden. EVLOS (Extended visual line of sight) wordt gebruikt voor operaties waarbij visuele controle wordt bediend met externe hulpmiddelen die het analoge zicht van de piloot “verlengen”.