Wat u moet doen als u geen iCloud-ruimte meer hebt

Als u een Apple-apparaat hebt en niet zonder iCloud-opslagruimte wilt komen te zitten, is het belangrijk dat u deze kunt legen: hier leest u hoe u iCloud-ruimte kunt vrijmaken.

Weten hoe u iCloud-ruimte kunt vrijmaken, is essentieel voor iedereen met een Apple-apparaat van welke aard dan ook. iCloud is namelijk de dienst “in the cloud” made in Cupertino, handig voor het maken van back-ups van apparaten, het opslaan of synchroniseren van allerlei soorten gegevens, en het terugvinden van je iPhone, iPad of Mac-computer in geval van diefstal of verlies. Alle gebruikers met een Apple ID krijgen meteen 5GB gratis, wat zeker niet genoeg is om de enorme hoeveelheid data op de meest moderne apparaten op de markt aan te kunnen. Daarom is het net zo belangrijk om je iCloud-opslagruimte op te schonen, zodat je nooit zonder kostbare ruimte komt te zitten.

ICloud-ruimte opgebruikt: hoe maak ik het vrij

In het geval dat je zonder ruimte komt te zitten, wat bijna iedereen binnenkort zal overkomen, laten we dan eens kijken hoe je iCloud-ruimte kunt vrijmaken, wat een van de meest haalbare opties is voor tijden als deze. Er zijn vier keuzes als je geheugen tekort komt. De eerste is de minst geschikte, en houdt in dat het gebruik van de Apple service wordt stopgezet. De tweede is te kiezen voor een betaald plan volgens de prijslijst van Apple, d.w.z. €0,99 per maand (€11,98 per jaar) voor 50 GB, €2,99 per maand (€35,88 per jaar) voor 200 GB en €9,99 per maand (€119,88 per jaar) voor 2 TB, terwijl de derde manier is om een back-up te maken in iTunes door je iPhone, Mac of iPad aan te sluiten op een Wi-Fi-netwerk. De vierde, rechtstreeks vanuit iCloud ruimte vrijmaken, is dus de goedkoopste, vrijwel zonder kosten. Helaas kan dat niet keer op keer, en op de lange termijn ben je gedwongen om voor de reeds genoemde alternatieven te kiezen.

Om te beginnen controleer je eerst hoeveel vrije ruimte je eigenlijk hebt op je iCloud. De bediening is eenvoudig en rechttoe rechtaan: ga op iPhone en iPad naar iOS-instellingen, tik op de naam van uw account en vervolgens op de vermelding “iCloud”. U kunt dan zelf zien welke van uw geïnstalleerde apps het meeste geheugen in beslag nemen door te kiezen voor Ruimte beheren. Zo kunt u weloverwogen beslissen welke apps actief moeten blijven in iCloud en welke gedeactiveerd moeten worden. U zult zich wellicht al gerealiseerd hebben dat wanneer u een app ‘uitschakelt’, de opgeslagen gegevens voor altijd worden verwijderd.

Back-up en foto’s beheren

Bij het zoeken naar manieren om ruimte vrij te maken in iCloud, zijn er twee apps die uw aandacht verdienen: Back-up en Foto’s. Met name de eerste heeft misschien wel de meeste ruimte in beslag genomen, aangezien deze de gegevens bevat van alle Apple apparaten die je bezit of hebt bezeten, zelfs die je niet meer gebruikt. Overweeg de hoeveelheid gegevens die u niet nodig hebt te verwijderen door te tikken op ‘Ruimte beheren’ in de optie Back-up. De Foto’s-app, waar je foto’s en video’s in staan, neemt echter veel ruimte in op iCloud. U kunt afzonderlijke items handmatig verwijderen of een app van derden gebruiken waarmee u snel items kunt verwijderen

Mail en andere apps beheren

Een van de apps die u in de gaten moet houden, is de mail-app @icloud.com, de enige app op uw apparaat die nuttige iCloud-ruimte in beslag neemt. Met name voor e-mails is het een goede tip om alles in de map Junk Mail te verwijderen en ook alle bijlagen te verwijderen. Het verwijderen van ongewenste e-mail is een eenvoudige en absoluut intuïtieve handeling, maar dat kan niet worden gezegd van bijlagen. Op iOS moet je, als je dat nog niet hebt gedaan, de optie inschakelen om berichten te zien die bijlagen bevatten door naar de mailbox van het besturingssysteem te gaan.

Tijdens het ruimtebeheer op iCloud zijn er ook secundaire toepassingen die we hebben geïnstalleerd en die mogelijk veel ruimte in beslag kunnen nemen. Een daarvan is WhatsApp, waarvan de back-up rechtstreeks op iCloud wordt opgeslagen en niet op de eigen servers. Dan hebben we alle documenten geüpload naar iCloud Drive, maar ook de iWorks-toepassingen. In het laatste geval gaat het vooral om Keynote, iMovie, Pages en Numbers, waarvan de bestanden erg zwaar kunnen zijn.