Dragon Naturally Speaking ondersteunt jeugdwerkers en sciencefictionauteurs

Zoals IT-BUSINESS al meldde, had spraakherkenningsspecialist Nuance gebruikers van zijn Dragon Naturally Speaking-oplossing gevraagd om in het kader van een wedstrijd te presenteren hoe zij het systeem gebruiken. De winnaars zijn nu gevonden. De campagne laat zien waar dicteeroplossingen worden gebruikt buiten de juridische en medische wereld.

Volgens Nuance hebben honderden gebruikers deelgenomen aan de wedstrijd “Waar heb je het over?”, waarin zij hun persoonlijke ervaringen met de Dragon Naturally Speaking-oplossing beschreven. Uit de ontvangen verhalen koos Nuance telkens één winnaar in de categorieën “De meest creatieve toepassing”, “De grootste toename in productiviteit” en “De grootste persoonlijke impact”.

Meer dan 30 jaar geleden begon Harald Hentze met het schrijven van kleine sciencefictionverhalen. In de loop van de eerste jaren ontstonden een aantal korte verhalen. Aangezien hij ze allemaal met de hand had opgeschreven in A5 schriften, was zijn volgende stap ze over te zetten op de computer. Begin jaren tachtig nog op zijn eerste Commodore, jaren later op zijn PC, digitaliseerde de heer Hentze zijn verhalen. Dit was nog erg bewerkelijk zonder typevaardigheden. Zelfs de poging om nieuwe verhalen rechtstreeks op de computer te schrijven mislukte hierdoor.

In 1997 maakte de heer Hentze kennis met de eerste versie van Dragon Naturally Speaking. In die tijd was de software nog bijna onbetaalbaar, maar hij kocht het toch omdat de technologie hem fascineerde en dit een nieuwe aanpak moest zijn om zijn geliefde hobby nieuw leven in te blazen. Helaas waren de verwerkingskracht en de herkenningsgraad nog niet voldoende om hem effectief te ondersteunen, maar met elke versie van de spraakherkenningssoftware werd het beter. Nadat hij versies 6 en 7 had overgeslagen, slaagde hij erin zijn droom werkelijkheid te laten worden met Dragon Naturally Speaking 8. Nu worden alle verhalen via spraak in de computer overgebracht en zelfs op zijn eigen website gepubliceerd. Hij schrijft momenteel zijn eerste digitale sciencefictionverhaal met de huidige versie 9.

De grootste productiviteitsboost

Wanja Wagner werkt in de jeugdzorg. Hij is verantwoordelijk voor een tehuis voor kinderen en jongeren. Kinderen wonen voor langere tijd in dit tehuis, plus noodplaatsingen voor een paar weken. Hij moet verslagen schrijven over zijn werk en over zijn intensieve sociaal-pedagogische verzorging. Hij maakt deze rapporten met Dragon Naturally Speaking.

Hij merkt op: “Ik moet één keer per maand een kort verslag schrijven over elk kind en elke jongere. Zo’n verslag heeft meestal de structuur van de kijk van een volwassene op het kind. Ik wilde dat fundamenteel veranderen. Sinds enkele jaren geef ik de dictafoon aan elk kind en elk kind moet dan in het kort vertellen wat hem of haar de afgelopen maand heeft bewogen, wat belangrijk was of zelfs stress veroorzaakte. Ik transcribeer deze gesproken tekst naar woordelijke spraak met behulp van Dragon Naturally Speaking. De persoonlijke toelichtingen van de kinderen worden voorafgegaan door het respectieve maandrapport. Op die manier hebben mijn verslagen meer authenticiteit, zijn ze aannemelijker en tonen ze respect voor de persoon die verzorgd wordt.”

Wanja Wagner rechtvaardigt de kwaliteitsverhoging van zijn werk niet alleen met de snellere totstandkoming van de rapporten, maar ook met de kwaliteitsverhoging van de inhoudelijke documentatie van zijn sociaal-educatieve jeugdwerk.

De grootste persoonlijke impact

Oliver Engels lijdt al enkele jaren aan multiple sclerose. Daarom ontdekte hij Dragon Naturally Speaking voor zichzelf. Met deze software schrijft hij zijn levensverhaal op voor zijn zoontjes van vijf en acht jaar oud. Hij wil de spraak gebruiken om een langere tekst te schrijven en te beschrijven wat voor persoon hij was en is. In het bijzonder wil hij zijn zonen in dit verhaal vertellen hoe hij als vader had willen zijn als hij deze ziekte niet had gehad.

Oliver Engels zegt: “Mijn kinderen kunnen deze autobiografie lezen met het oog op de toekomst, als ze oud genoeg zijn om alles te begrijpen; want ik weet niet precies hoeveel tijd ik nog heb en of het me zal lukken om ze alles persoonlijk te vertellen.”