In tegenstelling tot algemene voorwaarden, die eenzijdig door één contracterende partij worden geformuleerd, vereisen IT-projecten de consensus van alle onderhandelingspartners. Bitkom laat zien wat zowel juridisch als in een evenwichtig contract moet worden opgenomen.
Bij het onderhandelen over contracten wil iedereen de best mogelijke deal sluiten. Om te voorkomen dat er überhaupt geschillen ontstaan of om deze te bezweren, heeft Bitkom een gids opgesteld voor evenwichtige contractonderhandelingen. De hier voorgestelde clausules kunnen op modulaire wijze in een contract worden ingepast. Bovendien worden verschillende alternatieven voor een contractclausule gegeven. De vereniging beoogt aldus een neutrale leidraad te bieden voor de onderhandelingen over contracten voor IT-projecten. “Het concept van onze aanbevelingen is dat de typische belangen van beide partijen bij een IT-projectcontract op de juiste wijze worden afgewogen en dat geen enkele partij zich benadeeld hoeft te voelen,” benadrukt Thomas Kriesel, hoofd Ondernemingsrecht.
De gids van 76 pagina’s behandelt een aanzienlijk deel van de typische complexen van kwesties in IT-contracten in onafhankelijke regelgevingsmodules, waaronder aansprakelijkheid, garantie, plichten tot samenwerking, toewijzing van rechten en verzuim. “Met het oog op de huidige uitdagingen in verband met de coronapandemie hebben wij ook een module over overmacht opgenomen, die betrekking heeft op vertragingen in de uitvoering buiten de schuld van de partijen. In de Duitse wetgeving is hier tot nu toe geen wettelijke regeling voor,” legt Kriesel uit.
Contractuele modules
De suggesties bieden ideeën voor afspraken die in IT-contracten moeten worden gemaakt of kunnen als basis dienen voor verdere oplossingsgerichte contractonderhandelingen. De aanbevelingen zijn echter niet geschikt voor bedrijven met consumenten (B2C) noch voor massabedrijven. De reden hiervoor is dat, volgens de opzet van de voorgestelde contractmodules, de contractpartijen overeenstemming moeten bereiken over de opneming van elke afzonderlijke voorgestelde bepaling in het contract en over de opzet daarvan in het specifieke geval van toepassing. De gepresenteerde contractconcepten zijn in de eerste plaats toegesneden op project- en consultancycontracten.
De gids is louter bedoeld als oriëntatiehulp voor de op te lossen vraagstukken en toont praktijkgerichte reguleringsmogelijkheden. Het is geen vervanging voor juridisch advies. Geïnteresseerden kunnen de “Practical Guide Balanced Contract Concepts” hier als PDF vinden.