Wat is een disk-array

Een disk-array is een hardware-element dat een grote groep harde schijven (HDD’s) bevat. Het kan meerdere schijfstations bevatten en heeft een architectuur die de snelheid verbetert en de gegevensbescherming verhoogt. Het systeem wordt aangestuurd via een opslagcontroller, die de activiteit binnen de eenheid coördineert. Schijfarrays vormen de ruggengraat van moderne opslagnetwerkomgevingen. Een Storage Area Network (SAN) bevat een of meer disk-arrays die fungeren als opslagplaats voor de gegevens die in en uit het SAN worden verplaatst.

Gerelateerde termen: LUN’s en RAID

Logische eenheden: De gegevens in een disk-array zijn georganiseerd in logische eenheden (LU’s). Small Computer Systems Interface (SCSI) I / O-opdrachten worden naar een opslagdoel gestuurd en uitgevoerd door een LU binnen dat doel.

Mon.: Een Logical Unit Number (LUN) is een unieke identificatie die wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen apparaten die dezelfde SCSI-bus delen. Commando’s die naar de SCSI-controller worden gestuurd, identificeren apparaten op basis van hun LUN’s.

Redundante reeks goedkope (of onafhankelijke) schijven (RAID): RAID maakt gebruik van twee of meer schijven om de prestaties en fouttolerantie te verbeteren. RAID maakt de opslag van gegevens in meerdere stappen mogelijk om de gegevens tegen corruptie te beschermen en sneller aan gebruikers te kunnen leveren. Er zijn verschillende RAID-niveaus. RAID 0 biedt bijvoorbeeld datastriping, waarbij data wordt verspreid over vele diskdrives zonder enige redundantie. Dit is een goede manier om de prestaties te verbeteren. RAID 1 daarentegen heeft schijfspiegeling, zodat alle gegevens naar twee fysieke schijven worden geschreven en de volledige gegevens op twee plaatsen aanwezig zijn; als een schijf defect raakt, is de andere beschikbaar. Dit is een goede manier om het lezen te versnellen, maar het nadeel is dat het het schrijfproces vertraagt. RAID 10 is een combinatie van RAID 0 en 1. Er zijn ook andere soorten RAID, zoals RAID 5 en RAID 6.

Leveranciers van schijfarray

EMC heeft zich in de jaren negentig gevestigd als disk-array-specialist. Er zijn echter veel andere leveranciers die disk-arrays aanbieden, waaronder NetApp, IBM, Dell, Oracle, HP, Hitachi Data Systems, Compellent, Pillar Data Systems, Xiotech, Fujitsu, NEC, Data Direct Networks, Huawei Symantec, Nexsan, SGI, Overland en Infotrend, onder anderen.

Aan de onderkant van de markt is er een breed scala aan leveranciers die relatief goedkope disk-arrays aanbieden, waaronder Buffalo, LaCie, Dulce Systems, G-Technology, Newer Technology en de Iomega-divisie van EMC. Leveranciers zoals Dell, HP en Overland bieden ook goedkope low-end disk-arrays.

Disk Array-technologie

Schijfarrays bevatten de vele draaiende schijven waarop gegevens zijn opgeslagen. Met andere woorden, er is een hele reeks schijven binnenin opgesteld. In een dergelijke groepering kunnen veel fysieke schijven worden gecombineerd om veel grotere logische schijven te vormen. De opslagcontroller kan bijvoorbeeld dicteren dat drie fysieke schijven van 100 GB worden gecombineerd tot een logisch volume van 300 GB. Als je honderden draaiende schijven in het apparaat hebt, kun je desgewenst een paar echt enorme logische volumes maken.

De term disk-array is ook van toepassing op een groot aantal verschillende apparaten. Aan de hoge kant zijn monolithische opslagarrays erg groot en duur en worden ze compleet geleverd met functies van ondernemingsklasse, zoals volledige redundantie. Als een schijf of ander onderdeel defect raakt, gaat het systeem zonder pauze verder. Daarom zijn disk-arrays van ondernemingsklasse ontworpen om in hoge mate beschikbaar te zijn. Ze gaan bijna nooit naar beneden. Verder hebben ze een grote hoeveelheid geheugen. Vaak gebruikte gegevens kunnen in het geheugen worden opgeslagen en snel worden weergegeven.

Enterprise disk-arrays maken ook veel gebruik van RAID. Deze arrays bevatten vaak twee krachtige redundante RAID-controllers om hun grote aantal schijven te bedienen. Sommige RAID-configuraties betekenen dat het systeem blijft draaien als een schijf defect raakt. RAID 6 is echter een voorbeeld van een type RAID dat bestand is tegen twee gelijktijdige schijffouten zonder downtime.

Daarnaast is er een breed scala aan disk-arrays om de middenklasse, kleine bedrijven en zelfs de consumentenmarkt te bedienen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om multi-TB disk-arrays aan te schaffen voor een paar honderd dollar. Deze producten missen echter verfijning, hebben niet de redundantie en andere kenmerken van enterprise-arrays en zijn ook beperkt in hun prestaties. Terwijl een bedrijfssysteem in staat zou zijn om gegevens efficiënt te leveren aan mainframecomputers die een duizelingwekkend aantal transacties per seconde verwerken, zijn low-end disk-arrays vooral gericht op omgevingen waar slechts een paar pc’s of servers toegang hebben tot de gegevens.

In de loop van de tijd nemen zelfs de low-end boxen RAID en basisgegevensbeschermingstechnologieën in hun arsenaal op. En naarmate de processor- en verbindingssnelheden toenemen, worden ze steeds beter in staat om een ​​redelijk prestatieniveau te bereiken.