OVH dringt door tot het IT-kanaal

De IaaS-provider OVH breidt zijn aanwezigheid op de Duitse markt uit en dringt daarmee door tot het kanaalbedrijf. Interne personele middelen worden uitgebreid en overeenkomstige gesprekken met distributeurs en systeemhuizen zijn aan de gang.

In Frankrijk is OVH een grote speler in de IaaS business. Het werd twee jaar geleden landelijk bekend door de overname van het publieke cloudplatform “vCloud Air” van VMware. In dit land is het bedrijf echter nog steeds relatief ondervertegenwoordigd. Maar dat staat op het punt te veranderen. Net als het Oostenrijkse A1 Digital of de Nederlandse KPN-dochter RoutIT begeeft de provider zich nu met kracht op de Duitse markt. In tegenstelling tot de eerder genoemde bedrijven uit de buurlanden positioneert OVH zich echter als een pure IaaS-provider en ziet zichzelf als een “…betrouwbaar alternatief voor concurrenten die onder de Cloud Act vallen en de Amerikaanse autoriteiten op verzoek toegang moeten verlenen tot alle gegevens die zij hosten.” Naar wie verwijst dat misschien…?

En hoe past dat bij vCloud Air? Voorzitter en CEO Octave Klaba (de eerste naam staat trouwens voor de O in de bedrijfsnaam) zegt: “Wat de Patriot Act betreft, zijn er regulerende regelingen van kracht die OVH’s activiteiten in de VS evenzeer isoleren. De rest van de wereld blijft ongewijzigd. De Patriot Act heeft alleen invloed op vCloud Air voor zover het is gekoppeld aan OVH US.”

Samenwerkingstijden dus…

De technische voorwaarden voor agressievere markttoegang in Duitsland zijn in ieder geval aanwezig: OVH exploiteert zijn eigen datacenter in de bekende bisschopsstad Limburg – niet ver van het DE-CIX internetknooppunt in Frankfurt. Zoals bij alle OVH datacenters, worden de servers, racks en koelelementen in-house vervaardigd. Aangezien deze datacentercomponenten niet in standaardformaten worden geproduceerd, kan noch colocatie noch housing worden aangeboden. Om deze reden werd onlangs een partnerschap gesloten met het datacentrum DARZ in Darmstadt. Vanuit het oogpunt van DARZ vloeien synergieën voort uit de schaalvergrotingsmogelijkheden. Naast de colocatie optie, profiteert OVH van toegang tot de managed services aanbiedingen van DARZ’s high-security datacenter, dat, onder andere, ook KRITIS certificering heeft van het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI).

De personele middelen, aan de andere kant, zijn tot nu toe niet al te overvloedig geweest. En de verkoopactiviteiten bleven dan ook beperkt tot enkele klanten en partners. Het bedrijf is echter onlangs verhuisd naar ruime kantoren direct aan de St. Johanner Markt in Saarbrücken en Falk Weinreich, een voormalig Colt manager, heeft de positie van General Manager Central Europe overgenomen. Een van zijn dringendste taken is het uitbreiden van de kanaalbusiness. “Als pure infrastructuurprovider hebben we de perfecte basis voor samenwerking met partners, aangezien we geen overlap hebben in de diensten die we aanbieden”, zegt Dirk Kempeni, Senior Partner Manager bij OVHcloud.

Een geformuleerd partnerprogramma is al aanwezig – nu moet het “alleen nog” gevuld worden met leven. Het programma voorziet in twee partnerschapsniveaus die zijn afgestemd op verschillende samenwerkingsdoelstellingen: Partner en Gevorderd Partner. Dat klinkt al duidelijk.

De voordelen voor partners zijn onder meer:

  • een niet-exclusieve partnerschapsovereenkomst
  • een onboardingproces om de oplossingen van OVH te leren kennen
  • zichtbaarheid in de OVH-partnergids, waar eindklanten kunnen zoeken naar geschikte OVH-partners in hun regio (binnenkort beschikbaar)
  • videotraining via OVH-webinars
  • toegang tot alle verkoop- en technische publicaties voor OVH-oplossingen.

Advanced Partner erhalten zusätzliche technische und vertriebliche Unterstützung:

  • ein regelmäßiges Schulungsprogramm im Rahmen der OVHcloud Partner Academy zu Vertrieb, Verwaltung, Technologie und Support von OVH-Lösungen
  • Zugang zu maßgeschneidertem Support, einschließlich individuellem jährlichen Ziel- und Leistungs-Monitoring
  • Verfügbarkeit eines persönlichen Account Managers
  • besser sichtbare Position im OVH Partner Directory (in Kürze verfügbar)
  • Round-Table-Meetings für den Austausch von Roadmaps und Feedback.

Das OVH Partner Directory soll Ende 2019 verfügbar sein.

…und mal so

Um die Partnerbasis zu verbreitern, laufen aktuell Gespräche mit Systemhäusern, aber auch mit der Fachhandelskooperation iTeam. “Een zeer interessante alliantie voor ons, omdat we hier contacten kunnen leggen met potentiële partners,” aldus Kempeni.

Over de distributie is nog niets besloten. Het OHV-hoofdkantoor in Frankrijk is op zoek naar potentiële nationale distributiepartners, de vestiging in Saarbrücken evalueert lokale VAD’s. De algemene mix, of beter gezegd de taakverdeling tussen de distributeurs in de toekomst, is echter nog niet vastgesteld.