Lenovo herstructureert verkoop via het kanaal

De herstructurering van de bedrijfsonderdelen in april, nu de verandering aan de top van het bedrijf en de veranderingen in het Duitse kanaalteam: Lenovo stemt zich af op de toekomst – met een focus op oplossingen en diensten.

Mirco Krebs, Managing Director van Lenovo's PCSD Group, zet duidelijk in op indirecte verkoop.

Mirco Krebs, Managing Director van Lenovo’s PCSD Group, zet duidelijk in op indirecte verkoop.

Lenovo voegt met ingang van vandaag, 1 oktober, zijn twee kanaaleenheden voor pc’s en datacenters in Duitsland samen. Zoals Mirco Krebs, Managing Director van Lenovo’s PCSD Group, benadrukt, betekent dit niet dat het kanaalteam wordt ingekrompen. Volgens de manager is eerder het tegendeel het geval. De fabrikant is van plan het team van momenteel ongeveer 80 werknemers uit te breiden tot ongeveer 100. Een duidelijke inzet voor indirecte verkoop.

Oliver Rootsey gaat gezamenlijk kanaalteam van PC- en Datacenterdivisie leiden.

Oliver Rootsey gaat gezamenlijk kanaalteam van PC- en Datacenterdivisie leiden.

De nieuwe bedrijfseenheid zal in de toekomst worden geleid door Oliver Rootsey, die reeds de leiding had over het kanaal van de PC-divisie. Sabine Hammer, voorheen verantwoordelijk voor de partnerbusiness van de datacentereenheid, blijft bij de fabrikant en neemt nieuwe taken op zich.

Spel van specialisten en generalisten

Met deze stap volgt Lenovo nu de herstructurering die in april in de hele groep heeft plaatsgevonden in de indirecte verkoop en vertrouwt het op een samenspel tussen de pc- en datacentereenheden om partners oplossingen op maat te kunnen bieden. Er zijn ook plannen om de territoriale indeling in Duitsland te veranderen van twee in drie regio’s. “Dan hoeven de collega’s minder te reizen en hebben ze meer tijd voor de partners,” aldus Krebs, die deze stap toelicht. “Vanwege ons enorme portfolio, dat varieert van het kleinste IoT-apparaat tot mainframes, zullen we echter gespecialiseerde contactpersonen blijven hebben. Voor het kanaal zullen er zowel specifieke contactpersonen voor pc’s en datacenters zijn, als generalisten die zicht hebben op ons volledige portfolio.” In de toekomst zal dit ook diensten omvatten die ook delen van het TruScale-aanbod kunnen omvatten. Juist in die omgeving heeft Lenovo zijn aanbod onlangs fors uitgebreid in de richting van Everything-as-a-Service.

Lenovo heeft daarbij heel goed gekeken naar het partnerlandschap en stemt de nieuwe structuur daarop af, benadrukt Krebs. “Voor de grote wederverkopers zullen twee partner-accountmanagers verantwoordelijk blijven – één die zich bezighoudt met datacenters en één voor pc’s. Hetzelfde geldt voor onze distributeurs. Daar hebben we een waarde- en een volumegebied met verschillende verantwoordelijkheden en benaderingen. We blijven differentiëren. Nieuw is dat deze accountmanagers in de toekomst samen met partners over business development zullen praten.”

Met dit alles implementeert Lenovo de zogenaamde 3S-strategie. In wezen gaat het erom klanten alles te bieden wat zij nodig hebben om digitale infrastructuren te runnen. Bij Lenovo omvat 3S: Smart IoT, Smart Infrastructure en Smart Verticals. Wat de verticals betreft, werd reeds een segment werkstations gecreëerd in de PC-divisie, alsook voor het thema Smart Office. Volgens Statista had de fabrikant in het tweede kwartaal van 2021 een wereldwijd marktaandeel van meer dan 24 procent in pc’s, waarmee het de nummer één was. HP volgt op de tweede plaats met ongeveer 20 procent.

Partnerprogramma wordt herzien

De herstructurering zal ook gevolgen hebben voor het partnerprogramma, bevestigt Krebs. “We zijn dat nu aan het bespreken en de veranderingen zullen waarschijnlijk op 1 april 2022 komen.” De nadruk zal liggen op bouwstenen en specialisaties voor verschillende partners.

Om samen te vallen met de veranderingen in het kanaal in dit land, zal er op 1 oktober een generatiewissel plaatsvinden aan de top van Lenovo. CEO Gianfranco Lanci gaat met pensioen en zal worden opgevolgd door Luca Rossi.