Wat is Fibre Channel over Ethernet – FCOE?

FCoE is een afkorting voor Fnaald Chandel over Ethernet.

Fibre Channel over Ethernet (FCoE) lost het probleem op dat organisaties parallelle netwerkinfrastructuren moeten gebruiken voor hun lokale netwerken (LAN’s) en hun opslaggebiednetwerken (SAN’s). Als gevolg hiervan moeten ze afzonderlijke schakelaars, hostbusadapters (HBA’s), netwerkinterfacekaarten (NIC’s) en kabels voor elk van deze netwerken bedienen. Zelfs als u een virtualisatie-oplossing zoals VMware gebruikt, kan het aantal netwerkadapters dat nodig is om verkeer naar de servers te leiden, toenemen.

FCoE vermindert kaarten en bekabeling

Met zoveel NIC’s, HBA’s, switches en kabels om mee om te gaan, kunnen zowel kapitaal- als operationele kosten voor het runnen van een datacenter aanzienlijk oplopen. FCoE vertegenwoordigt een manier om het aantal kaarten, schakelaars, adapters en diverse bekabeling drastisch te verminderen door LAN’s en SAN’s over dezelfde infrastructuur te laten lopen. Volgens analistenbureau Enterprise Strategy Group (ESG) is FCoE aanzienlijk goedkoper uit te werken dan traditionele netwerken vanwege lagere hardwarekosten.

Om het anders te bekijken: FCoE is een standaard voor het gebruik van het Fibre Channel (FC) -protocol (dat de steunpilaar is van het SAN) via Ethernet-netwerken (de steunpilaar van de computernetwerken, zowel bedraad als draadloos). FCoE biedt een manier om FC SAN-verkeer via Ethernet te transporteren, waardoor er geen apart opslagnetwerk nodig is.

Fibre Channel ontmoet Ethernet

Om FCoE te begrijpen, is het belangrijk om de twee belangrijkste definities te begrijpen die de term Fibre Channel en Ethernet vormen.

Fibre channel

Fibre Channel (FC) is een serieel gegevensoverdrachtsprotocol en standaard voor snelle bedrijfsopslagnetwerken. Het ondersteunt gegevenssnelheden tot 10 Gbps en levert opslaggegevens via snelle optische netwerken. Kort gezegd is FC de taal waarmee opslagapparaten zoals HBA’s, schakelaars en controllers kunnen communiceren.

Ethernet

Ethernet is een architectuur die bijna 40 jaar geleden is ontwikkeld voor LAN’s. In het begin ondersteunde het tot 10 megabit per seconde (Mbps). Recenter is dit echter uitgebreid tot 1 Gbps, 10 Gbps en meer. Ethernet is in wezen een overdrachtsmedium waarmee gegevens langs kabels of draadloos kunnen worden vervoerd in eenheden die bekend staan ​​als frames.

FCoE-technologie

FCoE is in feite een manier om Fibre Channel in kaart te brengen via full-duplex Ethernet-netwerken op basis van de 802.3-standaard van het Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE). Naast het consolideren van I / O, is het een effectieve manier om de complexiteit te verminderen door de noodzaak weg te nemen om parallelle netwerken voor opslag en netwerken op te zetten en uit te voeren.

De technologie kan worden ingezet in een “Top-of-the-Rack” -configuratie: een FCoE-compatibele switch zit bovenop het rack en neemt de plaats in van een Fibre Channel-switch en een Ethernet-switch. Bij deze configuratie wordt uitgegaan van het gebruik van geconvergeerde netwerkadapters (CNA’s) of een universeel LAN op moederbord (LOM) dat FCoE kan ondersteunen.

Indien gerechtvaardigd, kunnen redundante verbindingen tot stand worden gebracht met behulp van ten minste twee FCoE-verbindingen voor elke server naar de top-of-the-rack FCoE-switch. Dit zou in de plaats komen van 2 FC- en 2 Ethernet-verbindingen per server voor redundantiedoeleinden. De bovenkant van de rack-switch zou dan het Ethernet-verkeer naar het LAN sturen en het Fibre Channel-verkeer naar het SAN.

Naast top-of-rack switches is FCoE ook verkrijgbaar in andere formaten, zoals blades die in de storage-backbone kunnen worden gestoken. En op serverniveau kunnen CNA’s voor FCoE FC HBA’s en Ethernet NIC’s vervangen, samen met de bijbehorende bekabeling. Beide protocollen kunnen op dezelfde poort worden ondersteund. In termen van de algehele netwerkstapel routeert FCoE Fibre Channel-verkeer via de verbindingslaag en gebruikt het ook Ethernet om het FC-protocol te verzenden.

FCoE is een stap naar netwerkconvergentie

Over het algemeen wordt de beweging naar FCoE gezien als onderdeel van een algemene trend naar netwerkconvergentie. In de afgelopen tijd hebben we convergentie gezien op gebieden als spraak en data. Vroeger gebruikte telecom één netwerk voor telefoonlijnen en een andere lijn voor geautomatiseerd dataverkeer. Dit is geconvergeerd met behulp van Voice over Internet Protocol (VoIP) als een middel om netwerkruis te verminderen en verkeer te verenigen.

Dezelfde basistrend begint nu door te werken in de opslag, waar steeds meer hardware geconvergeerde netwerken kan accommoderen. Servers zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met universele connectiviteitsadapters die vrijwel elk op Ethernet gebaseerd protocol kunnen verwerken, hetzij via chips op het moederbord, hetzij via adapterkaarten. Uiteindelijk kunnen opslagnetwerken volledig convergeren met Ethernet. Maar voorlopig blijven zowel geconvergeerde als speciale opslagnetwerken wijdverbreid.