Met Windows 11 past Microsoft het besturingssysteem visueel en functioneel aan de verwachtingen van smartphonegebruikers aan, onder meer door de emulatie van Android-apps en een uitgebreide app-winkel. Onder de motorkap blijft het echter compatibel met Windows 10.
Windows 10 is toch niet de “laatste Windows”, zoals Microsoft het had genoemd toen het bijna zes jaar geleden werd geïntroduceerd. Er is nu een Windows 11, die volgens Microsoft CEO Satya Nadella “de eerste versie van een nieuw tijdperk van Windows” is, waar zijn bedrijf de komende tien jaar en daarna aan zal werken.
In termen van de gebruikersinterface heeft Windows 11 eindelijk afscheid genomen van de hoekige tegel-look die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Er zijn geen live tiles meer in het menu Start en de vensterhoeken zijn weer afgerond, zoals ze ooit in Windows 7 waren. Het Startmenu is al bekend van de presentatie van Windows 10X, dat Microsoft eerst voor dual-display notebooks bedoelde en daarna wilde uitbouwen tot een ChromeOS-concurrent. Het verschijnt nu in het midden van de taakbalk, maar kan desgewenst ook naar links verschuiven zoals gebruikelijk. De pictogrammen van vastgemaakte of vaak gebruikte toepassingen verschijnen in de bovenste helft. In de onderste helft staan links naar de meest recent gebruikte bestanden. Niet alleen lokale bestanden staan in de lijst, maar ook die in de cloud of op Android- of iOS-apparaten die met Windows 11 zijn verbonden.
De uit Windows 10 bekende pictogramgroepen, die met een klik worden geopend, bestaan niet meer in de nieuwe interface. In plaats daarvan zijn er meer transparantie-effecten en een verder ontwikkelde snap-functie voor het rangschikken van vensters op het Windows-bureaublad. Er zijn nu voorgedefinieerde lay-outs die toegankelijk zijn via de titelbalk van de vensters. Op die manier kunnen verschillende vensters duidelijk naast en onder elkaar worden geplaatst. Verschillende hulpmiddelen bieden ook een soortgelijke functie onder Windows 10. Met Windows 11 onthoudt het besturingssysteem echter de indeling van de vensters in de vorm van snapgroepen en kan het deze herstellen als u tussendoor een ander programma hebt gebruikt. Deze functie werkt zelfs op een notebook met een extra extern beeldscherm, als dat in de tussentijd was losgekoppeld. De functie voor extra desktops, die al beschikbaar is onder Windows 10, wordt prominenter aangeboden onder Windows 11 en is eenvoudiger te gebruiken. Gebruikers kunnen op hun computer verschillende werkruimten creëren voor thuiskantoortoepassingen, privé-software of games, die dan ook nog worden voorzien van individuele kleurinstellingen en achtergrondafbeeldingen. Microsoft ziet dit als een voordeel voor de hybride werkwereld, die steeds meer terrein wint.
Teams, Widgets en Android
Microsoft Teams is nu geïntegreerd in Windows 11 en kan worden geopend via de taakbalk. Functies zoals het dempen of delen van het bureaublad zijn nu sneller toegankelijk direct vanaf de taakbalk. Voor communicatie via chat met gebruikers die geen Teams gebruiken, wordt 2-weg SMS gebruikt.
De nieuwsfeed met weerweergave die onlangs in Windows 10 in de taakbalk werd geïntegreerd, is in Windows 11 terug te vinden als een widget in Android-stijl op het bureaublad. Het maakt gebruik van AI-functies om gecureerd nieuws te selecteren en moet ook externe aanbieders, zoals uitgevers, de mogelijkheid bieden om gepersonaliseerde inhoud aan gebruikers te leveren. In tegenstelling tot Windows 10 is de widget in Windows 11 echter schaalbaar in grootte.
Daarnaast draait Windows 11 Android-apps rechtstreeks via emulatie, in plaats van toegang op afstand zoals momenteel het geval is met bepaalde Samsung-smartphones. Geschikte apps voor de Android emulator kunnen worden gezocht in de Microsoft Store en vervolgens worden verkregen via de Amazon App Store. Microsoft werkt samen met Amazon en gebruikt zijn app store, die voor de Fire-apparaten is gecreëerd, als bron voor Android-apps. Dit betekent dat het aanbod kleiner is dan in Google Play, maar Microsoft hoefde in ieder geval niet zelf een overeenkomstige infrastructuur op te bouwen.
In het algemeen moet de winkel sneller en overzichtelijker worden dan voorheen. En het zal opener worden, per slot van rekening accepteert het nu ook conventionele Windows-toepassingen die niet specifiek in een app zijn verpakt, zoals Microsoft Teams en Visual Studio. De ondersteunde softwaretypen zijn Win32, .NET, UWP, Xamarin, Electron, React Native, Java en zelfs Progressive Web Apps.Daarnaast kunnen softwareleveranciers hun programma’s via de Store aanbieden zonder daarvoor een vergoeding aan Microsoft te hoeven betalen, zolang ze de software maar via hun eigen infrastructuur leveren en in rekening brengen. Dit moet de winkel aantrekkelijker maken voor softwareleveranciers. Volgens Microsoft zullen Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom en Canva binnenkort beschikbaar zijn. Niettemin zullen alle in de winkel beschikbare apps worden gecontroleerd op veiligheid en gezinsvriendelijkheid voordat ze beschikbaar worden gesteld.
Voor ontwikkelaars zou de Windows App SDK, bekend als Project Reunion, de mogelijkheid moeten bieden om Windows 11-functies in hun software te integreren, terwijl deze toch volledig compatibel blijft met Windows 10. De ARM64 Emulation Compatible Tool zou het mogelijk maken om native ARM en geëmuleerde x64 code te mengen in één toepassing onder Windows 11.
Nieuwe functies voor gamers
In het algemeen wordt Windows 11 verondersteld sneller te draaien en sneller op te starten op dezelfde hardware als Windows 10. Voor gamers integreert Microsoft een extra functie met DirectStorage, die voorheen alleen beschikbaar was op de nieuwe XBox. Op computers met een moderne grafische kaart en een NVMe SSD kunnen gegevens zoals texturen nu rechtstreeks in het geheugen van de grafische kaart worden geladen tijdens games, wat de laadtijden moet verkorten. Daarnaast wordt op beeldschermen met HDR-ondersteuning een functie genaamd Auto HDR gebruikt om levendigere kleuren en sterkere contrasten weer te geven bij games zonder HDR-ondersteuning.
De XBox-app als toegang tot het Xbox Game Pass-gamingabonnement voor de pc is nu voorgeïnstalleerd. De Ultimate-versie van het abonnement bevat ook XBox Cloud Gaming om zelfs op trage computers te kunnen genieten van actuele games als er een snelle internetverbinding beschikbaar is. Een GPU die DirectX12 ondersteunt, is echter wel een van de hardwarevereisten van de nieuwe Windows-versie.
Beter op 2-in-1-apparaten
Gebruikers van 2-in-1-computers zouden ook blij moeten zijn met Windows 11, ook al is er niet langer een expliciete tabletmodus. Onder Windows 11 past de interface zich namelijk subtiel aan het gebruik van aanraakschermen aan: Pictogrammen en knoppen bewegen uit elkaar, raamkozijnen zijn gemakkelijker aan te raken met de vinger. Bovendien is er spraakherkenning met automatische interpunctie en akoestische en zelfs haptische feedback bij het gebruik van de pen. Dit laatste uiteraard alleen als de bijbehorende hardware voor trillingseffecten is geïnstalleerd.
Veiligheid en upgrademogelijkheden
Volgens Microsoft zou Windows 11 beter bestand moeten zijn tegen aanvallen dan Windows 10 door gebruik te maken van alle beveiligingsfuncties van moderne processors. De softwarefabrikant spreekt hier van het afdwingen van een zero-trust-model. De presentatie maakte echter geen melding van de containers voor conventionele x64-toepassingen die gepland zijn voor Windows 10X. Met de extra beveiligingsfuncties worden echter ook hogere eisen gesteld aan de hardware waarop Windows 11 moet draaien: Windows 11 kan niet worden geïnstalleerd zonder TPM 2.0 en een UEFI BIOS met geactiveerde Secure Boot. Zonder deze vereisten is een update van Windows 10 niet mogelijk. Het feit dat er nu ten minste 4 GB RAM beschikbaar moet zijn en dat er geen 32-bits versie van Windows 11 is, is minder belangrijk.
Belangrijk voor alle gebruikers die niet kunnen of willen upgraden naar Windows 11: De ondersteuning voor Windows 10 loopt door tot oktober 2025. Microsoft wilde niet onthullen hoe feature-updates er in de toekomst uit zullen zien.
Voor particuliere gebruikers is de overstap van een legale Windows 10 naar Windows 11 volgens Microsoft kosteloos mogelijk. De overschakeling zelf zou niet gecompliceerder moeten zijn dan een upgrade van een vorige Windows 10-versie. Voor zakelijke klanten gelden de gebruikelijke upgraderegels, afhankelijk van de gebruikte licentie. Voor de uitrol en het beheer van Windows 11 moeten de gebruikelijke hulpmiddelen worden gebruikt, zoals Microsoft Endpoint Manager, Cloud Configuration, Windows Update for Business of Autopilot. Met de App Assure service en Test Base voor Microsoft 365 kunnen bedrijven controleren of hun eigen applicaties zonder problemen kunnen draaien. Microsoft biedt Windows 11 ook aan voor een testrun via de Azure Virtual Desktop.
Microsoft mikt op de herfst als lanceringsdatum voor Windows 11. Windows Insiders zullen binnenkort de eerste Windows 11 builds ontvangen, maar in eerste instantie zonder alle nieuwe functies en afhankelijk van het Insider-kanaal dat ze kiezen.