Google Now is de virtuele assistent van Google, waarmee u spraakopdrachten kunt gebruiken om verschillende taken uit te voeren zonder commando’s te hoeven typen. De dienst vereist dat de app op de telefoon is geïnstalleerd, maar ‘Siri voor Android’, zoals het vaak wordt genoemd, is al aanwezig in verschillende smartphone-modellen van Samsung. Niet te verwarren met Google Assistant, die dezelfde functionaliteit biedt maar dan voor webzoekopdrachten en desktop PC versies, Google Now is een evoluerend systeem, waarvan het potentieel elke dag toeneemt.
Wat is Google Now en hoe werkt het
Google Now is de spraakassistent ontwikkeld door het in Mountain View gevestigde bedrijf, speciaal ontworpen om te werken met elk Android apparaat, maar ook compatibel met iPhone en iPad en Apple’s iOS besturingssysteem. Het programma wordt aangestuurd door een geavanceerd kunstmatig intelligentiesysteem, dat Google Now in staat stelt een groot aantal bewerkingen en interacties met gebruikers uit te voeren. Het systeem is vergelijkbaar met een andere beroemde spraakassistent, Siri, ontwikkeld door het bedrijf uit Cupertino, en wordt daarom vaak Siri voor Android genoemd.
In het bijzonder heeft Samsung besloten om Google Now op verschillende smartphones aan te bieden, door het zelf te installeren of volledige compatibiliteit met zijn apparaten te bieden, zowel oudere apparaten als de nieuwste generatie terminals. Google Now kan het laatste nieuws voorlezen, restaurantreserveringen maken, de dienstregeling van bussen controleren, de weersvoorspelling te weten komen, informeren over de status van een vlucht, meldingen over sportevenementen weergeven en nog veel meer.
De spraakassistent voor Android kan ook een toeristische gids worden, die alle belangrijke informatie over een te bezoeken plaats geeft, zoals de dienstregeling van musea, de mooiste plekken om te zien en de evenementen die voor die dag gepland staan. U kunt Google Now ook gebruiken om uw agenda te beheren, uw afspraken te organiseren in de Google Agenda-app, de wisselkoers van twee valuta in realtime te weten te komen, uw waarschuwingen te personaliseren en snel een route te vinden op Google Maps.
Verschillen tussen Google Now en Google Assistant
Google Now wordt vaak verward met Google Assistant, twee spraakassistenten die beide zijn ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf en die enkele overeenkomsten hebben, maar toch twee heel verschillende systemen zijn. Google Now vertegenwoordigt de eerste generatie van Google’s intelligente assistenten, en is ontworpen om Apple’s Siri uit te dagen en te concurreren met Microsofts Cortana, Amazons Alexa en Samsungs Bixby. Dit programma werkt voornamelijk op mobiele apparaten, in feite is het beschikbaar als een app voor Android en iOS.
Google Assistant daarentegen is aanwezig binnen Google Chrome, de browser voor internetbrowsing, werd gelanceerd in 2017 en wordt voornamelijk gebruikt voor de desktop pc-versie. Beide zijn geïntegreerd met Google Home, de virtuele assistent voor thuis waarmee u uw Smart TV en verlichting kunt beheren en films en tv-series kunt afspelen. Een bijzonder aspect van Google Now is de perfecte synchronisatie met elk mobiel apparaat, aangezien het niet is ontworpen voor een specifiek platform, maar kan werken met elke smartphone of tablet op de markt.
Google Assistant kan dezelfde taken uitvoeren als Google Now, en daarom wordt het de volgende generatie spraakassistenten genoemd, en velen voorspellen dat de twee binnenkort zullen worden samengevoegd tot één systeem. Vaak werken de twee programma’s samen om gebruikers betere prestaties te bieden, maar veel apparaten zoals Samsung-smartphones bieden native Google Now, dus wie de virtuele assistent mobiel gebruikt, werkt bijna altijd met deze applicatie.
Hoe Google Now downloaden en installeren
Om de stemassistent van Android te gebruiken, hoeft u alleen maar de mobiele applicatie te downloaden, die gratis verkrijgbaar is in de Google Play Store, terwijl deze voor Apple-apparaten zoals iPad, iPhone en iPod Touch kan worden gedownload via iTunes en de App Store. De app is al door meer dan 5 miljard gebruikers gedownload, en in mei 2019 is een nieuwe versie uitgebracht, waarmee de programmeurs enkele bugs hebben verholpen die in het vorige systeem waren aangetroffen.
Na het downloaden en installeren van de app in je Android-smartphone, open je Google Now gewoon via het pictogram op het scherm, of door naar de configuraties van de telefoon te gaan en de app te selecteren, op de drie puntjes te tikken voor toegang tot de instellingen, en verder te gaan met het pad Voice> Voice Match> Meld je aan met Voice Match. Dit activeert Google’s spraakassistent, dus zeg gewoon ‘Ok Google’ om te communiceren met ‘Android’s Siri’.
Hoe Google Now te gebruiken
Google Now stelt u in staat spraakopdrachten te gebruiken om een reeks taken met uw stem uit te voeren, zonder te typen of iets op uw smartphone aan te raken. Zodra u de app op uw Samsung-smartphone hebt geïnstalleerd, hoeft u alleen maar ‘Ok Google’ te zeggen om de spraakassistent te activeren, anders kunt u de app openen en op het microfoonpictogram tikken. Sommige commando’s zijn standaard, zodat je Google’s instructies moet volgen om handelingen uit te voeren, maar het systeem wordt steeds slimmer, zodat het met een beetje oefening nog uitgebreidere zinnen kan begrijpen.
Het is bijvoorbeeld mogelijk om met Google Now uw zoekgeschiedenis te bekijken met het commando ‘Ok Google, toon mijn Google-zoekgeschiedenis’, uw Google-accountinstellingen te wijzigen met het zinnetje ‘Ok Google, open Google-accountinstellingen’, of uw privacy-instellingen te wijzigen met het zinnetje ‘Ok Google, wijzig mijn Google-privacyinstellingen’. Op dezelfde manier kunt u handelingen uitvoeren zoals het instellen van het alarm met commando’s die hierop lijken.
Zeg bijvoorbeeld gewoon “OK Google, stel het alarm in op 7 uur”, of “OK Google, stel het alarm elke donderdagochtend in op 7 uur”, om elke donderdag van de week een vast alarm te krijgen. Het is ook mogelijk een evenement in Google Agenda op te zetten door het commando ‘Og Google, maak een evenement aan in de agenda, diner in Rome op vrijdag om 20.00 uur’ te geven. U kunt ook een evenement instellen in Google Agenda, door het commando te geven “Og Google, maak een evenement aan in de agenda, diner in Rome op vrijdag om 20.00 uur”. Om de verplichtingen te controleren die zijn opgenomen in de agenda hoeft u alleen maar te zeggen “Ok Google, wat zijn mijn verplichtingen morgen?” of “Ok Google, wanneer is de volgende verplichting?
De beschikbare opties zijn ontelbaar: je kunt Google Now vragen naar curiosa, “Ok Google, waar is Isaac Newton geboren?”, weersvoorspellingen, “Ok Google, wat voor weer is het morgen?”, buitenlandse woorden vertalen, “Ok Google, hoe zeg je take in het Engels?”, wiskundige bewerkingen uitvoeren, “Ok Google, wat is de vierkantswortel van 289?”
Apps die werken met Google Now
Google Now is in staat om te communiceren met andere apps, hetzij door simpelweg de apps te activeren of door daadwerkelijke bewerkingen uit te voeren, zoals het afspelen van een liedje of video, of het vinden van producten in de uitverkoop waarvan je de prijs wilt weten. Onder de apps die compatibel zijn met Google Now zijn TripAdvisor, Shazam, Telegram, WhatsApp en NPR One, maar de lijst wordt voortdurend bijgewerkt, dus het is raadzaam om de officiële gids van Google te raadplegen.
Zo kun je bijvoorbeeld een bericht sturen met WhatsApp, met het spraakcommando “Ok Google, stuur een WhatsApp naar Daniele”, een liedje lokaliseren met Shazam door de zin “Ok Google, vind dit liedje op Shazam”, of de bezienswaardigheden in een stad kennen door te zeggen “Ok Google, toon attracties in de buurt van mij op TripAdvisor”. Je kunt ook een bericht sturen via Telegram, zeg gewoon tegen de stemassistent “Ok Google, stuur een Telegram-bericht naar Marco”.
Hoe Google Now uit te schakelen
Zoals we hebben gezien, bieden verschillende Samsung-smartphones Google Now aan als de standaard virtuele assistent, en het systeem is ook aanwezig in veel andere mobiele apparaten, anders download je gewoon de app en installeer je hem handmatig. U kunt Google Now echter ook uitschakelen, bijvoorbeeld om over te schakelen op een andere spraakassistent, zoals Bixby of Cortana, om de prestaties van uw telefoon te versnellen, of omdat u na een proefperiode hebt besloten het zonder te doen en het vervelend vindt.
Het verwijderen van Google Now van uw smartphone is vrij eenvoudig, want u gaat gewoon naar de instellingen van uw telefoon, opent de sectie applicatiebeheer, tikt op het tandwielpictogram en gaat verder met Standaard-apps > Assistentie en spraakinvoer > Assistentie-apps > Geen. U kunt ook alleen de Google Now-tabbladen uitschakelen. Om de informatie in de app te verwijderen, moet u naar de instellingen van de app gaan, kiezen voor Uw feed en de selector op UIT zetten.
Aternatief kunt u een gegevenswisser uitvoeren, waarbij de Google Assistant-activiteiten van elk apparaat worden verwijderd. In dit geval moet u dit doen via uw Google-account, zodat elk apparaat dat met uw account is verbonden geen informatie meer vasthoudt na het deactiveren van Google Now. Het enige wat u hoeft te doen is naar het hoofdscherm van uw persoonlijke Google-account te gaan, op de drie puntjes in de rechterbovenhoek te tikken om de instellingen te openen, selecteer Activiteit verwijderen op > Verwijderen op datum > Altijd > Verwijderen.
Voor het overige kunt u alleen gesprekken verwijderen die door uw smartphone zijn gevoerd, aangezien elke Google-spraakassistent een geschiedenis van ten minste 30 dagen bijhoudt. Om Google Now-activiteiten op een Android-apparaat te verwijderen, tikt u op het app-pictogram of zegt u “Ok Google”, zoekt u het gesprek dat u wilt verwijderen, houdt u het een paar seconden ingedrukt, bladert u door de gerelateerde items en selecteert u de optie Groep verwijderen. Dezelfde procedure kan ook worden uitgevoerd vanaf uw Google-account, maar u moet er rekening mee houden dat de verwijderde gegevens voor altijd verloren zullen gaan, in feite is het niet mogelijk om de informatie die is verwijderd uit Google Now te herstellen.