Hoe vetgedrukte letters te gebruiken op Facebook

Wilt u de opmaak van tekens binnen uw Facebook-statussen veranderen? Lees dit artikel!

Facebook is een van de meest gebruikte sociale netwerken in Italië, en in de loop der jaren heeft het een aantal verbeteringen doorgevoerd om het leesbaarder en vlotter te maken. Er zijn echter ook enkele minpuntjes, waaronder een nogal eentonige letteropmaak. Er zijn echter manieren om vetgedrukt te schrijven op Facebook. Ten eerste, een van de recent toegevoegde effecten, die waarmee je in gekleurde vakjes kunt schrijven, dat is een soort vetdruk. Hiermee kunt u echter geen opmaakopties kiezen, zoals het vet maken van slechts één of twee woorden. Hiervoor bestaan online diensten, waarmee je een tekst naar eigen inzicht kunt opmaken en vervolgens in de juiste plaats op het sociale netwerk kunt plakken.

Boldface op Facebook

In 2017 werd een manier geïntroduceerd om vetgedrukt te schrijven op Facebook, zij het met een vooraf ingestelde opmaak. Als u de app start met een smartphone, moet u het veld met de tekst “What are you thinking?” invoeren en het scherm voor het invoeren van tekst wordt geopend. Onderaan de tekst verschijnt een icoon met een veelkleurig vierkant: door hierop te typen, kunt u uw eigen achtergrond kiezen. Dan typt u gewoon uw bericht en het zal automatisch een vetgedrukte tekst opleveren. Zodra u klaar bent, klikt u op Publiceren in de rechterbovenhoek om uw bericht te delen. Dezelfde handeling kan ook worden uitgevoerd met uw eigen computer, op precies dezelfde manier: maak verbinding met de Facebook-webpagina, log in en volg vervolgens de hierboven beschreven procedure.

Hoe vetgedrukte berichten op Facebook in verhalen schrijven

Verhalen worden steeds vaker gebruikt op sociale netwerken, omdat u hiermee tijdelijke berichten kunt achterlaten, die 24 uur blijven staan: zinnen, afbeeldingen, video’s. Maar hoe schrijf je vetgedrukt op Facebook in verhalen? Het is vrij eenvoudig. Met uw tablet of smartphone start u de bijbehorende app op en vervolgens zoekt u op het hoofdscherm naar de knop Create a Story: hiermee krijgt u toegang tot de publicatie-editor. Klik vervolgens op Tekstmodus, die in de strook bovenaan verschijnt, en typ uw bericht in. Zodra u de zin hebt gekozen die u wilt publiceren, drukt u op de knop in het midden onderaan, waar Schoonmaken staat: u moet blijven klikken tot de rubriek Titel verschijnt. Dit zal een vetgedrukte tekst opleveren. Als u klaar bent, klikt u op Voltooien en tenslotte op de knop Delen in verhaal. In andere publicatiemodi zijn er geen tekstgereedschappen beschikbaar om de opmaak te wijzigen.

Vette tekst kan ook in Facebook-verhalen worden geschreven vanaf een computer, met een zeer vergelijkbare procedure. Nadat u bent ingelogd op uw Facebook-startpagina, klikt u op het pictogram Een verhaal maken links bovenaan de pagina en er verschijnt een scherm waarin u kunt kiezen voor Een verhaal met tekst maken. Op het volgende scherm ziet u rechts een voorbeeld van het verhaal, en links het venster waarin u de tekst kunt invoeren. Zodra de tekst is ingevoerd en de achtergrondkleur is gekozen, klikt u op het uitklapmenu met het woord Clean en selecteert u Title. Klik tot slot op de knop onderin met de tekst Share in story om te publiceren.

Specifieke diensten voor het schrijven van vette Facebookberichten

Er zijn een aantal gratis diensten voor het schrijven van vette Facebookberichten, hoewel deze niet altijd goed werken op mobiele apparaten. Een daarvan heet YayText en is gemakkelijk te gebruiken: typ de zin die je wilt publiceren in het tekstveld, kies de gewenste opmaak, kopieer en plak hem vervolgens in de ‘Wat denk je?’-ruimte op Facebook. Als u klaar bent, drukt u gewoon op Publiceren en de tekst wordt ingevoerd met de gewenste opmaak. Een alternatief voor dit systeem is de Unicode Text Converter, een zeer gemakkelijke en intuïtieve onlinedienst. Eenmaal verbonden met de corresponderende webpagina, typt u de zin die u wilt publiceren in het tekstveld onder Convert plain text en drukt u op Show. Er volgt een scherm met een lijst van lettertypen en stijlen, waaruit u het gewenste lettertype kunt kiezen. Als u klaar bent, kopieert u gewoon naar uw Facebook-post en publiceert u.