Hoe Facebook Marketplace werkt

Marketplace is een sectie van Facebook, via welke alle gebruikers de mogelijkheid hebben om advertenties te schrijven om goederen van allerlei aard te verkopen, waaronder auto’s, huizen, maar ook artikelen voor huishoudelijk gebruik of tassen en accessoires. Het is een echt platform om online te verkopen en om toegang te krijgen tot Marktplaats en erop te verkopen, of zelfs om aankopen te doen, moet je lid zijn van Facebook. Elke post voor verkoop zal bestaan uit foto’s van het product, een beschrijving, de prijs en andere informatie over waar het product zich bevindt.

Verkopen op Facebook’s Marktplaats stelt je in staat om al die items te verkopen die tot nu toe stof hebben verzameld in je garage of die je niet hebt kunnen verkopen op andere koop- en verkoopsites of tweedehands artikelen. Elke verkoper kan maximaal 10 advertenties plaatsen die, voordat ze worden gepubliceerd, door Facebook worden gecontroleerd en moeten voldoen aan alle regels en voorschriften die door het sociale netwerk zijn vastgesteld. Advertenties voor de verkoop van illegale stoffen, producten die tabak bevatten en accessoires voor het gebruik daarvan, of wapens, explosieven en munitie zullen bijvoorbeeld nooit op Facebook Marketplace worden gepubliceerd. Ontdek hoe u Facebook Marketplace kunt gebruiken om te verkopen en te kopen.

Hoe verkopen op Marketplace met een smartphone

Als u geen desktopcomputer hebt, kunt u nog steeds op Marketplace verkopen met uw smartphone of tablet, de procedure is hetzelfde. Het eerste wat je moet doen is de Facebook applicatie downloaden op je toestel, nadat je er naar hebt gezocht in de winkel. Als u een Android-apparaat hebt, kunt u het downloaden in de Play Store. Als u een iOS-apparaat hebt, kunt u het downloaden in de App Store. Als u nog niet bij Facebook bent geregistreerd, moet u een account aanmaken door de juiste velden in te vullen en u te registreren. Als u al een account heeft, kunt u inloggen met uw gegevens. Log nu in op Marktplaats.

Om uw eerste advertentie voor de verkoop van een product te schrijven, moet u linksboven op “Verkopen” klikken en aangeven om welk type product het gaat, door een keuze te maken uit de beschikbare opties: zo vindt u bijvoorbeeld “Artikelen”, “Voertuigen”, “Huizen te koop of te huur”. Een nieuw scherm wordt geopend waarin u afbeeldingen van het product kunt invoegen door op “Foto toevoegen” te klikken: het systeem staat u toe maximaal 10 afbeeldingen in te voegen. In de rubriek “Titel” moet u een naam voor de verkoopadvertentie opgeven en vervolgens in de rubriek “Prijs” de prijs waartegen u het product wilt verkopen. Als u het nodig acht, kunt u een vervolgkeuzemenu gebruiken om de categorie waartoe het product behoort in te voeren, evenals de locatie van het product en een korte schriftelijke beschrijving.

Wanneer u een goed of object verkoopt, kunt u kiezen of u al dan niet verzendkosten wilt aanbieden door de hendel op AAN of UIT te zetten, die zich naast het item “Verzendkosten aanbieden” bevindt. U kunt er ook voor kiezen tags in te voegen om de verkoopaankondiging te markeren door ze in te voeren in de sectie “Product tags”. Gebruikt in deze context, kunnen tags het zoeken vergemakkelijken. Om verder te gaan, klikt u op ‘volgende’ in de rechterbovenhoek.

De advertentie die u zojuist hebt aangemaakt, kunt u desgewenst ook delen op uw persoonlijke profiel. U kunt dit doen door het vakje bovenaan het scherm naast ‘Uw profiel’ aan te vinken. Met een andere optie kunt u uw verkoopadvertentie niet alleen op Marktplaats publiceren, maar ook in andere bestaande koop- en verkoopgroepen op Facebook, die u worden voorgesteld in de sectie ‘Voorgestelde groepen’. Klik hiervoor op de knop “+” naast de naam van elke aanbevolen groep. Sommige groepen zijn gesloten, dus voordat u uw advertentie kunt plaatsen, moet u eerst een aanvraag indienen om lid van de groep te worden.

Wanneer uw advertentie is gepubliceerd, vindt u deze op de startpagina van Marketplace Facebook en kunnen alle Facebook-gebruikers deze bekijken. Geïnteresseerden kunnen privé contact met je opnemen via Facebook Messanger. Als u deze app niet wilt gebruiken, kunt u de berichten nog steeds lezen via de rubriek “Mail” van Marktplaats, die u boven in het scherm vindt, op het hoofdscherm.

Ook in dat deel van het hoofdscherm vindt u het gedeelte “Uw advertenties”, waar u wijzigingen kunt aanbrengen in uw verkoopadvertentie of kunt aankondigen dat uw artikel is verkocht, waarna u de advertentie kunt verwijderen of delen in andere groepen.

Hoe verkoopt u op Marketplace via uw computer

Verkopen op Marketplace is ook mogelijk via de officiële Facebook-website of via de desktop-app. Zodra u bent ingelogd op Facebook, selecteert u het pictogram Marktplaats aan de linkerkant en klikt u op “Iets verkopen” om uw advertentie te plaatsen. U kunt de titel van uw advertentie invoeren in de rubriek “Wat verkoopt u?”, in de rubriek “Prijs” het bedrag aangeven waarvoor u uw product wilt verkopen en de plaats van het artikel aanvinken. Onder ‘Selecteer een categorie’ kunt u de categorie kiezen waartoe uw item behoort en vervolgens een beschrijving maken in het veld ‘Beschrijf uw item’. Om foto’s toe te voegen, klik op ‘+’ en voeg er maximaal 10 toe. Klik op ‘Volgende’ om verder te gaan en kies of u uw advertentie wilt publiceren in andere groepen waarin u bent ingeschreven. Om uw advertentie te plaatsen, klikt u op ‘Plaats’.

Uw advertentie zal nu zichtbaar zijn op de startpagina van de Marktplaats en alle gebruikers zullen deze kunnen zien en kunnen contact met u opnemen, net zoals ze dat vanaf hun smartphone kunnen. Bovenaan het scherm, aan de linkerkant van de startpagina van de Facebook Marktplaats, kunt u door te klikken op “Verkoop” al uw advertenties beheren, bijvoorbeeld ze markeren als verkocht, als u een verkoop hebt gedaan, of als opgeschort, als de verkoop is opgeschort. Tegelijkertijd kunt u ze bewerken of verwijderen door op het potloodsymbool te klikken.

Als u een bedrijf bent en als pagina op Marktplaats verkoopt

Bedrijven kunnen Marktplaats gebruiken om reclame te maken voor hun bedrijf en hun artikelen en zo meer mensen bereiken, ook als ze niet rechtstreeks op Marktplaats publiceren. Ze kunnen klanten al hun artikelen via Marketplace direct vanuit de winkel op de bedrijfspagina laten zien, zonder ooit de Facebook-app te verlaten en al hun producten in de winkel te laten zien.

Facebook Marketplace Support

Als u problemen ondervindt met het plaatsen van een advertentie om een product te verkopen of anderszins, kunt u de ondersteuningspagina van Facebook raadplegen om te proberen uw probleem op te lossen. Hier vindt u gedetailleerde informatie over alle functies van het sociale netwerk. Om snel een oplossing te vinden, kunt u in het zoekveld een trefwoord invoeren dat betrekking heeft op uw probleem en een keuze maken uit de onderwerpen die door de zoekopdracht worden voorgesteld.