Interesse en voortdurende investeringen in cryptocurrencies hebben ook cybercriminelen aangetrokken, dus hier zijn de 5 meest voorkomende scams in de wereld van virtuele valuta
De groei in populariteit en verdienpotentieel van virtuele valuta’s in de afgelopen tijd heeft steeds meer mensen aangetrokken. Terwijl de investeringen toenemen, proberen hackers deze trend ook uit te buiten met scams en malware die speciaal voor cryptocurrencies zijn ontworpen.
Zoals met elke online scam, zijn er technieken om ze te herkennen en te vermijden. De angst voor een hackeraanval hoeft onze investeringen niet te beperken, we moeten gewoon voorzichtiger zijn bij het kopen van virtuele valuta en het verzamelen van de informatie die nodig is om de overgang te voltooien. Op dit moment zijn er in principe vijf verschillende methoden die cybercriminelen op het internet gebruiken om gebruikers die geïnteresseerd zijn in Bitcoin en andere cryptocurrencies te misleiden. Hier leest u hoe u deze misleidingen kunt herkennen en hoe u kunt voorkomen dat u door hackers wordt misleid.
Cryptocurrency exchanges
De groei van Bitcoin en zijn broertjes en zusjes heeft geleid tot een gestage toename van het aantal online exchanges voor virtuele valuta. Op die manier kunnen we een cryptocurrency kopen en ervoor betalen in euro’s of met andere cryptocurrencies die we bezitten. Helaas zijn veel programma’s en sites op het internet die diensten voor het wisselen van virtuele valuta aanbieden, in feite frauduleus. Om te voorkomen dat we ons geld verliezen, raden we u aan om alleen zeer betrouwbare sites te gebruiken om cryptocurrencies te kopen of te wisselen. Op dit moment zijn de beste online: Coinbase, Kraken, Bittrex, Cryptopia.
Pyramide- of Ponzi-schema’s
Pyramide- of Ponzi-verkoopschema’s zijn oplichtingsschema’s die vaak door cybercriminelen worden gebruikt om geld te stelen van mensen die geïnteresseerd zijn in Bitcoin of andere virtuele valuta’s. Deze constructies vinden hun oorsprong niet in de digitale wereld, maar in de verkoop van niet-bestaande producten of diensten. Dankzij een soort cascadesysteem dat werkt via een kettingbrief, verdient iedereen die een nieuwe klant in het systeem aanbrengt een percentage van de verkoop van die persoon. Dit systeem wordt ook gebruikt voor de verkoop van bepaalde cryptocurrencies. Het is jammer dat wij na maanden van investering en werk niets ontvangen omdat er achter het bedrijf dat ons aan de haak heeft geslagen geen virtuele valuta schuilgaat. In India heeft het oplichtingsbedrijf OneCoin begin 2017 verschillende online gebruikers met deze methode opgelicht en in totaal meer dan 350 miljoen dollar verdiend. En slechts een klein deel van dit geld is teruggevorderd.
Camouflerende prijzen
Sommige cybercriminelen maken gebruik van een zwendel die al in de financiële wereld voorkomt om gebruikers te misleiden met nepaanbiedingen voor virtuele valuta. Dit heeft geen technologie of cryptografie nodig om te werken. Het is een eenvoudige frauduleuze verkoop. In principe wordt de prijs van een nieuwe cryptocurrency op het moment van verkoop opgepompt om ons meer te laten betalen, maar zodra we hem kopen, verliest hij al zijn waarde. De oplichters zullen ons vertellen dat onze munt helaas door een reactie van de markt minder waard is geworden, maar in werkelijkheid heeft hij nooit de waardering gehad die ons aan het begin van de overgang werd gegeven. Deze zwendel is alleen mogelijk met nieuw gecreëerde en semi-onbekende virtuele valuta. Bitcoin, bijvoorbeeld, heeft een waardering die vergelijkbaar is in dollars of goud en daarom is het onmogelijk, of bijna onmogelijk, om op deze manier opgelicht te worden. Daarom is het altijd beter om betrouwbare en bekende virtuele valuta te kopen, ook al kosten ze iets meer.
Waarschuw voor ICO-zwendel
Een ICO is een Initial Coin Offer. Dat wil zeggen, een eerste aanbod van een nieuwe munt. Dankzij cryptocurrencies kan iedereen zijn eigen valuta uitgeven. Een nieuw uitgegeven munt is over het algemeen echter niet erg waardevol. Als u echter een munt zou kunnen kopen wanneer deze net is uitgegeven en zeer weinig waard is, zou u, als de munt in waarde zou stijgen, veel kunnen verdienen zonder dat u er iets voor hoeft te doen. Het is duidelijk dat cybercriminelen op het Net een heleboel totaal valse en frauduleuze ICO-aanbiedingen hebben verspreid. Het is daarom raadzaam geen aankopen te doen als: er geen nauwkeurige of actuele informatie is over het bedrijf dat de munt heeft gegenereerd, als we op het net geen informatie kunnen vinden over het bedrijf dat de munt heeft uitgegeven en als we twijfelachtige bedrijfspraktijken, zoals handel met voorkennis, opmerken.
Voorzichtig met beleggen in DAO’s
Sommige DAO’s (gedecentraliseerde autonome organisaties) hebben met succes hun eigen cryptocurrencies op het net uitgegeven. Deze systemen kunnen een zeer goede manier zijn om geld te verdienen, vooral als men in het begin weinig geld heeft om te investeren en zich geen al te beroemde virtuele valuta kan veroorloven. Helaas zijn deze systemen echter minder veilig. In 2016 werd er bijvoorbeeld geknoeid met een DAO-systeem door een hacker die een derde van het totale aantal munten van de groep op hun account stal. Geld dat nooit werd teruggevorderd.