Als u eindelijk begrijpt wat Mpeg-4, HEVC, H.264 en H.265 betekenen, dan bent u bijna klaar voor de nieuwe digitale terrestrische DVB-T2-omroep: u moet alleen nog weten wat FTA betekent
Zoals iedereen inmiddels weet, mede dankzij de reclamecampagnes en de informatieve affiches die op de zenders van RAI en Mediaset zijn uitgezonden, zullen vanaf 20 oktober degenen die niet over een TV of een decoder beschikken die compatibel is met het Mpeg-4 videoformaat, niet veel zenders van deze twee grote uitgeversgroepen kunnen bekijken. Dit is de eerste technische fase van de omschakeling naar het nieuwe digitale terrestrische televisieformaat van de tweede generatie, die al lang is aangekondigd (en verschillende keren is uitgesteld).
De omschakeling van Mpeg-2 naar Mpeg-4, samen met de nieuwe TV Bonus 2021, zet veel kijkers ertoe aan hun oude apparatuur te slopen en een nieuwe Smart TV of een nieuwe decoder te kopen, die volledig compatibel is met het nieuwe TV-signaal. Het probleem voor velen is echter te begrijpen wat zij kopen, omdat zij, geconfronteerd met verkopers en verkopers die vaak niet willen praten (omdat zij gedwongen zijn elke dag tientallen keren dezelfde vragen te beantwoorden), geconfronteerd worden met een wirwar van acroniemen en technische specificaties die zij niet kunnen begrijpen: DVB-T2, DVB-T2+S2, DTT, Mpeg, HEVC, H.264 en H.265 enzovoort. De situatie is niet beter op Amazon of andere online winkels, waar ingewikkelde acroniemen blijven bestaan maar er niemand is om uitleg te vragen. Een van de definities die in de technische specificaties van set-top boxes en TV’s te vinden zijn, maar die nog maar weinig mensen kennen, is FTA. Dit is wat het betekent.
Wat FTA betekent op decoders en tv’s
FTA staat voor “Free-to-Air”, d.w.z. vrij via de ether uitgezonden. Free-to-Air betekent ongecodeerd, zodat iedereen met een FTA-decoder naar dat kanaal kan kijken zonder abonnementsgeld te hoeven betalen.
Het acroniem FTA wordt dus door bijna alle decoders gebruikt, aangezien de doorgifte van gratis kanalen via digitale ether de norm is. Op enkele uitzonderingen na zijn alle DVB-T2-compatibele externe decoders en Smart TV’s nu dus FTA-compatibel en kunnen zij zonder problemen “Free-to-Air” zenders afstemmen.
Er zijn echter ook decoders die zowel op FTA- als op gecodeerde kanalen kunnen afstemmen.
FTA-decoders voor gecodeerde kanalen
Zoals we inmiddels allemaal weten, is het overgrote deel van de tv-zenders die via digitale ether worden uitgezonden vrij, maar er zijn ook gecodeerde zenders. De twee belangrijkste voorbeelden van gecodeerde kanalen zijn Sky’s en DAZN’s kanaal 409, dat wordt gebruikt om Serie A-wedstrijden uit te zenden in gebieden in Italië waar een internetverbinding snel genoeg is.
Om deze kanalen te kunnen bekijken, zonder FTA-kanalen op te geven, heb je een decoder nodig die in staat is op beide kanalen af te stemmen en ze weer te geven. In het geval van Sky is de decoder die je nodig hebt de Sky Q, in het geval van DAZN is dat de DAZN TV Box.
Beide decoders kunnen zowel gecodeerde als FTA-kanalen decoderen, maar het is duidelijk dat je op de Sky Q geen DAZN-kanaal 409 zult zien en dat je op de DAZN TV Box geen Sky-kanalen zult zien.