Hoe kijk je Tivùsat met Sky-decoder

Kan je Tivùsat kijken op je Sky-decoder? Hoe kan het gedaan worden? Hier zijn de antwoorden op deze vragen

Een van de meest gestelde vragen door aspirant-gebruikers van het Tivùsat satellietplatform is of het al dan niet mogelijk is om naar digitale aardse kanalen te kijken die op Tivùsat worden uitgezonden via een Sky-decoder die zij reeds bezitten.

Tivùsat, in feite, is een platform dat door de TV-omroepen zelf is opgezet om het signaal van hun uitzendingen via de satelliet te vervoeren en het zelfs daar te laten bereiken waar geen goede dekking is van de klassieke digitale aardse zenders. De vraag of het mogelijk is Tivùsat te zien via de Sky-decoder is dus helemaal niet zo moeilijk, aangezien zowel Tivùsat als Sky dezelfde dingen nodig hebben om te functioneren: een schotel, een decoder en een smartcard. Tussen Tivùsat en Sky zijn er echter grote verschillen, maar ook overeenkomsten.

Waarom Tivùsat anders is dan Sky

Tivùsat is niet hetzelfde als Sky: het heeft een andere decoder, die niet rechtstreeks door Tivùsat wordt geproduceerd, maar wel door het bedrijf is gecertificeerd. De kaart is ook verschillend, hoewel zij dezelfde functie heeft: het “deblokkeren” van de weergave van kanalen, die zonder de kaart niet worden weergegeven. Tot slot kan Tivùsat ook zonder decoder worden gebruikt, als we een Tivùsat-gecertificeerd tv-toestel hebben met een sleuf voor de CAM-module (waar de kaart in wordt gestoken).

Kan Tivùsat worden bekeken met een Sky-decoder?

In één woord: nee. Hoewel de satelliet vanwaar de signalen van Tivùsat en Sky worden uitgezonden dezelfde is (Eutelsat Hot Bird 13), en hoewel een enkele schotel die op deze satelliet is gericht voldoende is om beide systemen tegelijk te laten werken, zijn de beide decoders niet compatibel met elkaar: de decoder van Sky kan niet werken met de kaart van Tivùsat en de decoder van Tivùsat kan de kaart van Sky niet lezen. Als we al een werkend Sky-systeem hebben en we willen ook naar Tivùsat kijken, zullen we een specifieke decoder en kaart moeten kopen.

Hoe Sky en Tivùsat tegelijk te gebruiken

Wanneer we een nieuwe Tivùsat-gecertificeerde decoder op het bestaande Sky-systeem willen aansluiten, moeten we bovendien goed op het type systeem letten: als we namelijk My Sky HD hebben, dan zal de gebruikte standaard SCR/Unicable zijn, terwijl in het geval van Sky Q het systeem in DCSS-standaard zal zijn. Dit betekent dat, om de Tivùsat-decoder op dezelfde schotel aan te sluiten, deze compatibel moet zijn met de juiste norm, anders zal hij niet werken.