Motorola Edge X30 is de eerste smartphone met Snapdragon 8 Gen 1

De eerste top-of-the-range smartphone van 2022 is van Motorola en niet van Xiaomi: het is de Motorola Edge X30, hij wordt aangedreven door Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 1 chip en hij belooft geweldig te worden

Op het einde won Motorola en versloeg het zelfs Xiaomi, althans wat betreft de timing van de lancering: De Motorola Edge X30 is de eerste smartphone die officieel door een fabrikant is gemaakt op basis van de nieuwe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 SoC, de nieuwste en krachtigste van de chips van de Amerikaanse reus, die ook een van de meest gebruikte zal zijn voor de top 2022-reeks.

Record in record: er zijn twee Motorola Edge X30’s, niet één. Het enige verschil tussen beide modellen is de camera aan de voorzijde, waarbij het Special Edition-model een camera onder het scherm heeft en het gewone model een klassieke ponsgatencamera. Afgezien van de camera aan de voorzijde is de Motorola Edge X30 een smartphone met een duidelijk “lichaam”, een toestel van topklasse op zich dat zeker niet de kracht mist om welke taak dan ook uit te voeren.

Motorola Edge X30: technische specificaties

Zoals gezegd is de Motorola Edge X30 ’s werelds eerste smartphone met een Snapdragon 8 Gen 1, gebouwd op 4nm en in dit geval geflankeerd door 8/12 GB LPDDR5 RAM (het snelste dat momenteel beschikbaar is) en 128/256 GB UFS 3.

De telefoon is voorzien van een OLED-scherm van 6,67 inch met een FHD+-resolutie (2.400×1.080 pixels), een helderheid van 700 nits en een vernieuwingsfrequentie van 144 Hz. Deze laatste eigenschap, samen met de hoge chipkracht, plaatst de Motorola Edge X30 op het podium van de beste gaming smartphones van begin 2022.

Maar de Motorola Edge X30 zal waarschijnlijk ook iets te zeggen hebben op het gebied van fotografie dankzij een achterste compartiment waarin gebruik wordt gemaakt van een 50 MP F/1 gestabiliseerde hoofdsensor.88, een 50 MP F/2.2 ultragroothoeklens en een 2 MP F/2.4 dieptesensor.

Ook interessant is de frontcamera voor selfies, die zoals gezegd het verschil maakt tussen de Motorola Edge X30 en Motorola Edge X30 Special Edition: in beide gevallen gaat het om een 60 MP sensor, met F2.2, maar in de Special Edition is de sensor onder het scherm gemonteerd.

Het hebben van twee tweeling-smartphones met dezelfde sensor in zowel klassieke als UDC (Under Display Camera)-configuraties zal ons veel vertellen over hoeveel en hoe de kwaliteit van foto’s verandert als de sensor in het scherm is verborgen.

Over het scherm: er is geen vingerafdruksensor geïntegreerd onder het scherm, maar deze is gemonteerd aan de zijkant van de aan/uit-knop van de telefoon. Een ongebruikelijke keuze voor een toestel uit het topsegment, waarschijnlijk vanwege het feit dat het toestel een UDC-cameraversie heeft.

Finitief is de batterij en het opladen ervan goed: 5.000 mAh-capaciteit en een vermogen dat tot 68 W wordt geaccepteerd. Het is niet de snelst oplaadbare smartphone, maar het is nog steeds een zeer hoge waarde in vergelijking met het opladen van vlaggenschip smartphones zoals de Samsung Galaxy en Apple iPhone.

Motorola Edge X30: wanneer komt hij en hoeveel kost hij

Motorola Edge X30 is onthuld in China, waar hij al in de pre-order staat met prijzen vanaf 3.Er is nog geen officieel bericht of het toestel ook buiten China verkocht zal worden, maar het is een veilige gok dat de Motorola Edge X30 naar Europa zal komen, inclusief Italië, waarschijnlijk onder een andere naam maar met identieke specificaties. Als er al twijfel is, dan is het dat de Special Edition op onze markt zal komen.

Wat wel zeker is, is dat de Edge X30 hier niet tegen Chinese prijzen zal arriveren: als een Chinese smartphone op de Europese markt arriveert, gebeurt dat zoals altijd tegen veel hogere prijzen als gevolg van logistieke kosten en een andere belastingheffing.