Huawei smartphones, nieuwe EMUI 10.1 arriveert: wat verandert er

Meer en meer Huawei toestellen krijgen de update naar EMUI 10.1: hier is wat ze zijn en wat er verandert met de nieuwe GUI

Huawei is de uitrol van zijn EMUI 10.1 GUI aan het afronden in Canada en West-Europa, waaronder Italië. De nieuwste versie van de interface, die debuteerde naast de Huawei P40-smartphone, komt daarom naar een handvol andere toestellen.

Tegelijkertijd gaat de release van EMUI 10.0.174 op oudere smartphones, zoals de Huawei P20 en P20 PRO, door. Maar terwijl de laatstgenoemde update behoorlijk omvangrijk is (ongeveer 4,4 GB download), is EMUI 10.1 beslist lichter: slechts 150 MB aan gegevens om te downloaden. In beide gevallen komt de update echter via OTA binnen en is het niet nodig om naar de website van de Chinese reus te gaan om de update te downloaden en handmatig te installeren. Beide updates maken de apparaten ook veiliger, omdat ze ook de Android-beveiligingspatches bevatten die Google in augustus heeft uitgebracht.

EMUI 10.1: wat is er nieuw

EMUI 10.1 komt naar een groot aantal Huawei modellen, zowel smartphones als tablets: Huawei P30, Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 Pro, Porsche Design Huawei Mate 20 RS, Huawei Mate 20 X 4G, Huawei Mate 20 X 5G, Huawei nova 5T, Huawei Mate Xs, Huawei P40 lite, Huawei nova 7i, Huawei Mate 30, Huawei Mate 30 Pro, Huawei Mate 30 Pro 5G, Huawei MatePad Pro en Huawei MediaPad M6 10,8-inch.

In de praktijk lijken er geen belangrijke nieuwe functies te zijn, of zijn er althans nog geen gemeld door gebruikers die het toestel hebben verkregen, afgezien van een probleem met de batterij. Zeker is wel dat de nieuwe EMUI de beveiligingspatches van augustus bevat, en dat is een heel belangrijk iets.

EMUI 10.1: batterijproblemen

Sinds Huawei EMUI 10 heeft uitgebracht.1 voor de eerste toestellen in juli zijn er meldingen geweest van problemen met de levensduur van de batterij, waarbij veel gebruikers klagen dat de batterij van hun smartphone na de update aanzienlijk korter meegaat.

In het bijzonder zijn er meldingen geweest van plotselinge dalingen in de levensduur van de batterij, van het ene op het andere moment, waarvoor geen verklaring lijkt te zijn.

De smartphones en tablets van de Chinese fabrikant detecteren automatisch welke apps de meeste stroom verbruiken en passen de beschikbare bronnen voortdurend aan om de batterij te sparen. Het batterijprobleem na het updaten naar EMUI 10.1 zou dus met deze functie te maken kunnen hebben.