7 WhatsApp-trucs die je leven gemakkelijker maken

Een korte, gebruiksvriendelijke gids voor enkele trucs die je leven gemakkelijker maken op WhatsApp

WhatsApp is een populaire gratis berichtendienst, vooral om één reden: hij is gemakkelijk te gebruiken. Niet iedereen weet echter hoe het meeste uit deze toepassing te halen, die meestal beperkt blijft tot chatten, het uitwisselen van foto’s en video’s.

WhatsApp heeft wereldwijd meer dan een miljard actieve gebruikers: alleen al in India, waar het ongetwijfeld de meest gebruikte messaging app is, heeft het ongeveer 200 miljoen abonnees. Niet alle gebruikers van de dienst zijn echter vertrouwd met de toepassing. Vaak gebruiken we WhatsApp alleen om te horen van vrienden en familie en om te chatten met een groep collega’s, en beseffen we niet dat de dienst een aantal functies heeft die onze ervaring kunnen verbeteren.

Hier volgen een paar trucjes om je te helpen WhatsApp optimaal te benutten, zelfs als je nieuw bent met de dienst en niet veel weet over berichtentoepassingen.

Tekst formatteren

Sinds enige tijd kunnen WhatsApp-gebruikers het lettertype van hun tekst formatteren met behulp van bepaalde reeksen code. Bijvoorbeeld, een bericht tussen twee sterretjes invoegen kan een vet lettertype opleveren. Deze methode is echter allesbehalve snel. Dus hebben de ontwikkelaars het probleem opgelost: nu hoef je alleen maar de tekst te selecteren die je wilt bewerken en dan op de drie puntjes op het toetsenbord te klikken na Knippen, Kopiëren, Plakken. En dat is het.

Meervoudig verzenden

Toen WhatsApp voor het eerst werd gemaakt, kon je maar één bericht per keer per contact versturen. Dankzij een aantal updates kunt u nu echter dezelfde tekst naar meerdere contactpersonen sturen en zelfs binnen meerdere groepen. Dit is heel gemakkelijk te doen, selecteer gewoon de tekst die u hebt geschreven en druk lang op de knop Volgende. Hierdoor verschijnt de lijst met je contacten en kun je bepalen aan wie je het bericht wilt sturen.

Een broadcast-bericht sturen

Op WhatsApp kun je ook met één tik een broadcast-bericht sturen, d.w.z. hetzelfde bericht aan meerdere mensen (tot maximaal 256), zonder dat je een specifieke groep hoeft aan te maken. Ga hiervoor naar de hoofdpagina en klik op het menupictogram in de rechterbovenhoek. Selecteer vervolgens in het pop-upmenu Nieuwe uitzending en je hoeft alleen nog maar alle contacten te selecteren en klaar.

E-mail

Als je via WhatsApp belt en het contact dat je probeert te bereiken niet opneemt, heb je drie opties: de eerste is annuleren en terugkeren naar het vorige scherm, en de tweede is proberen de persoon die niet opnam te bellen. Maar er is ook een derde optie die maar weinig mensen kennen: een spraaknotitie achterlaten bij de contactpersoon, rechtstreeks door op de beschikbare optie te klikken. Op die manier werkt de app bijna als een antwoordapparaat.

GIF zoeken

Op WhatsApp kun je geanimeerde GIF’s rechtstreeks vanaf je toetsenbord versturen. Op Android, om de meest geschikte GIF te selecteren, opent u gewoon het emoji-toetsenbord en tikt u op de knop ernaast met de tekst GIF. Linksonder in het scherm verschijnt een zoekicoon: tik erop om met trefwoorden naar de beste GIF te zoeken. Als je een iPhone-gebruiker bent, druk je op de +-knop (naast het chatvenster) en tik je vervolgens op de GIF-zoekknop linksonder in het scherm om de gewenste GIF te zoeken.

Siri leest berichten voor

Een nieuwe WhatsApp-update stelt iPhones met iOS 10.3 of hoger in staat Siri te activeren om berichten hardop voor te lezen. De functie is vooral handig tijdens het rijden. Om de dienst te activeren, gebruik je gewoon het spraakcommando: ‘Siri lees mijn laatste bericht op WhatsApp’. Het bericht kan echter maar één keer worden gelezen en Siri zal het niet herhalen.

Welke chats nemen geheugenruimte in beslag

Om terug te komen op de functies voor iPhone-gebruikers: op WhatsApp kunnen gebruikers weten welke chats de meeste ruimte innemen op het geheugen van hun telefoon. Een handige dienst, vooral als je groepen hebt waarin je veel multimediabestanden zoals foto’s en video’s verstuurt, omdat je onmiddellijk kunt zien welke bestanden geheugenruimte in beslag nemen en vervolgens de ongewenste bestanden kunt verwijderen die je opslagruimte verstoppen.

In feite wordt WhatsApp voortdurend bijgewerkt om de functionaliteit te verbeteren. Of ze uit te breiden. De laatste betrof afbeeldingen: smartphones met het Android-besturingssysteem tonen nu niet langer de afbeelding zoals die is, maar een voorvertoning met tekst erboven of eronder, zelfs zonder de applicatie te openen.