Hoe verander je de tijd op Windows 10

Toont je computertijd verkeerd? Geen probleem, u kunt het snel en eenvoudig instellen in Windows 10: zo

Uw computer geeft de verkeerde tijd aan? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: misschien verhuist u naar een ander land of bent u op reis en moet uw toestel zich aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Zo’n fout kan natuurlijk ook optreden als je op dezelfde plaats staat. Wanneer precies?

Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer u andere besturingssystemen op uw schijf installeert, of wanneer u componenten verandert, of lange tijd uw computer niet aanzet. Daar zijn veel redenen voor, maar als je het Windows 10-besturingssysteem gebruikt, is er een effectieve manier om weer normaal te worden. U kunt kiezen tussen een handmatige instelling en een automatische, die verbinding maakt met de server en de online gevonden tijd toepast. Tot slot kunt u ook de tijdzone aanpassen, die anders kan zijn dan die waarin u uw computer gebruikt.

De tijd wijzigen op Windows 10: handmatige procedure

Als de tijd op uw computer verkeerd staat, is het eerste wat u moet doen met de rechtermuisknop erop klikken. Deze informatie staat links onderaan op de taakbalk. Op dit punt wordt een drop-down menu geopend, met als tweede item “Datum en tijd wijzigen”. In het venster dat automatisch opent, moet u de twee items: “Datum/tijd automatisch instellen” en “Tijdzone automatisch instellen” deactiveren. Zodra u beide hebt gedeactiveerd, kunt u klikken op de knop Bewerken onder het kopje Datum en tijd bewerken. U kunt nu zowel de datum als de tijd wijzigen door de cijfers handmatig in te voeren.

De tijd in Windows 10 automatisch bijwerken

Een alternatief om geen tijd te verspillen in de omslachtige Instellingen van Windows 10, is het besturingssysteem zo in te stellen dat het automatisch via het netwerk naar de juiste tijd zoekt. Op die manier wordt het op het systeem toegepast zodra de computer opstart. Om de tijd automatisch bij te werken op Windows 10, moet u een procedure uitvoeren die vergelijkbaar is met de vorige. Klik eerst met de rechtermuisknop op de tijd in de rechterbenedenhoek en selecteer Datum/Tijd bewerken. Er wordt een venster geopend met twee vermeldingen: de eerste is “Stel datum/tijd automatisch in” en de tweede is “Stel tijdzone automatisch in”. Het aanvinken van het eerste item zorgt ervoor dat de tijd altijd wordt bijgewerkt elke keer dat de computer wordt opgestart, aangezien de server die beschikbaar is via het Internet zal worden gebruikt.

Met deze instellingen kunt u de tijd handmatig wijzigen of verbinding laten maken met de server. Tenslotte, als de tijd niet synchroon loopt, kan dit te wijten zijn aan een fout in de tijdzone. In dit geval moet u altijd handelen binnen het venster Instellingen > datum/tijd wijzigen, waar de referentietijdzone zich bevindt. Die voor Italiƫ is UTC+1 (Amsterdam, Berlijn, Rome, Stockholm, Wenen). Op dit punt zou Windows 10 met succes de juiste tijd moeten weergeven.