Wat is een APN en hoe verander je die op je Android-telefoon

Een van de belangrijkste stukjes informatie om verbinding te maken met het cellulaire netwerk, de APN kan handmatig worden ingesteld of gewijzigd. Hier is hoe het te doen

Als u een Android-smartphone hebt, kan het besturingssysteem u gevraagd hebben om de APN te kiezen, d.w.z. de Access Point Name, om de normale functies van de telefoon te kunnen gebruiken, zoals surfen op het internet, een sms verzenden of zelfs verbinding maken met het mobiele telefoonnetwerk.

Als u net van SIM-kaart bent veranderd, als u onlangs bent overgestapt op een andere provider of als u een gemodde ROM hebt, daarentegen, is de kans groot dat het u gevraagd heeft. Maar wat is een APN, hoe verander je die en waarom zou je dat nodig vinden? Laten we het eens in detail bekijken.

Wat is een APN

Laten we bij de basis beginnen: een APN is alle informatie die Android nodig heeft om uw smartphone met uw provider te verbinden. En, bijgevolg, om uw oproepen, SMS en surfen op het internet vanaf uw mobiele telefoon te beheren. De meeste Android smartphones komen uit de fabriek met een lijst van APN’s reeds opgeslagen in het geheugen, zodat wanneer je ze voor de eerste keer aanzet ze in staat zijn om de netwerken van de grote operatoren te vinden en te herkennen en zelfstandig het netwerk te kiezen dat gekoppeld is aan je SIM-kaart. De volgende keer dat je hem aanzet, zal hij die APN blijven gebruiken om verbinding te maken met het netwerk van de telefoonmaatschappij. Alles zal volledig transparant voor u zijn.

Hoe een APN toevoegen of wijzigen

Het kan echter gebeuren dat u uw APN moet wijzigen omdat u van operator bent veranderd en uw smartphone weigert deze uit zichzelf te “vergrendelen”, of u moet een geheel nieuwe APN toevoegen. Als u bijvoorbeeld een SIM-kaart koopt van een nieuwe aanbieder en deze heeft een nieuwere APN dan uw smartphone.

Om uw APN te wijzigen, moet u Android-instellingen openen en zoeken naar Mobiele netwerken. In deze instelling, tikt u op Access Point Names. Als uw telefoon al is verbonden met de juiste APN voor uw SIM-kaart, hoeft u verder niets te doen. Als u de APN van uw provider niet ziet, moet u deze handmatig toevoegen door rechtsboven op de knop “+” te tikken (u kunt ook de knop APN toevoegen of Nieuwe APN vinden). U kunt dan handmatig de naam en APN-gegevens invoeren van de serviceprovider die op uw SIM-kaart is aangesloten. Elke operator verstrekt deze informatie samen met de SIM-kaart, meestal in het contract of op het papier dat wordt geleverd bij de plastic kaart die de SIM bevat. Als u alle gegevens hebt ingevoerd, tikt u op Opslaan.

Als alles goed is gegaan, kan uw smartphone verbinding maken met het mobiele netwerk van de operator en kunt u uw smartphone onmiddellijk gebruiken om te bellen, te surfen en berichten te versturen. Als deze procedure niet werkt, zorg er dan voor dat u op een plaats bent waar uw operator een goed bereik heeft voordat u om assistentie belt. Tot slot moet deze procedure vaak worden uitgevoerd wanneer je een gemodificeerde ROM op je Android smartphone installeert: het is mogelijk dat de ontwikkelaars van de gemodificeerde ROM geen APN’s in de ROM laden, zodat je deze handmatig moet instellen.