Eerste indrukken: De innovaties van CES 2015

Consumentenelektronica speelt nog steeds een grote rol op de eerste industriebeurs van het jaar. Maar dit jaar treden ook andere onderwerpen op de voorgrond.

Het slimme huis of, globaler gezegd, het Internet of Things (IoT), alsmede het onderwerp van de connected car trekken dit jaar de aandacht van de CES-bezoekers. De internationale CES, die van 6 tot 9 januari in Las Vegas plaatsvindt, staat in het teken van het internet der dingen. Alleen al zo’n 900 exposanten zullen hun producten, diensten en technologieën presenteren die verband houden met het netwerk dat alledaagse dingen in de toekomst met elkaar zal laten communiceren. Of het nu gaat om auto’s, beveiligingssystemen voor het huis of keukenapparatuur. Ook in de keynotes, onder meer van de CEO’s van Samsung en Intel, werd verwezen naar het ivd. Een andere keynote is opmerkelijk: Dieter Zetsche, CEO van Mercedes-Benz staat op het podium in Vegas. Want het tweede grote hype-onderwerp draait om de Connected Car. En dus zijn niet alleen IT-veteranen vertegenwoordigd in Las Vegas, maar ook de who’s who van de auto-industrie.

Natuurlijk zal er naast deze twee grote themapools ook nog iets nieuws zijn. TV’s met 4K-resolutie bijvoorbeeld, wearables of drones zouden de aandacht kunnen trekken van de verwachte 150.000 bezoekers.

Nieuwe ontwikkelingen in de smartphone-sector zullen waarschijnlijk niet in Vegas te zien zijn. Fabrikanten wachten graag op het Mobile World Congress, dat in maart in Barcelona plaatsvindt.