Rebooting the internet through the blockchain

De blockchain is de wereld aan het veranderen. Cryptocurrencies hebben een schaarste die vooraf bepaald is door een algoritme. Er worden nieuwe manieren gebruikt om eigendom over te dragen, zoals het kopen van een huis. Het internet zou ook te maken kunnen krijgen met een “blockchain disruption”.

Op basis van blockchain wordt momenteel gewerkt aan een algoritme-besturingssysteem dat een willekeurig aantal blockchains op het web kan creëren in de zin van subnetten. Als gevolg daarvan zou er een “Duits subnet” of een breder “Europees subnet” kunnen zijn. Deelnemende bedrijven of personen kunnen dan bijvoorbeeld vooraf definiëren: “Ik wil niet dat mijn gegevens buiten Duitsland worden gedeeld.”

Een netwerk vol subnetten

Dominic Williams, oprichter en hoofdwetenschapper bij Dfinity

Dominic Williams, oprichter en hoofdwetenschapper bij Dfinity

Dit is waar het NNS (Network Nervous System) om de hoek komt kijken. Dominic Williams, oprichter en hoofdwetenschapper bij de Dfinity Foundation, die deze inspanning leidt, beschrijft het NNS als een “algoritmisch controlesysteem dat onafhankelijke datacenters in het netwerk bindt”. Met de juiste instellingen kon de NNS alleen onafhankelijke datacentra in het Duitse subnet toestaan. Tegen deze achtergrond zouden de gegevens het land niet verlaten, hetgeen bijvoorbeeld kan helpen om aan wettelijke voorschriften te voldoen. Maar dit voordeel is slechts één aspect.

Het “Internet Computer Protocol” (ICP)

Daadwerkelijk werken Williams en zijn team aan de zogenaamde “Internet Computer”, of het “Internet Computer Protocol” (ICP) erachter.

De internetcomputer is ontworpen om de functionaliteit van het internet uit te breiden door een openbaar computerplatform te bieden waarmee ontwikkelaars en ondernemers websites, bedrijfssystemen, brancheoverkoepelende platforms en open internetdiensten kunnen bouwen via het internetcomputerprotocol.

Op dit moment heeft Dfinity meer dan 130 van ’s werelds meest ervaren cryptografen, gedistribueerde systeemingenieurs, programmeertaal- en operationele experts in dienst, aldus Williams. Aangezien internet computing deel uitmaakt van het openbare internet – net als Darpa en Cern – is de Dfinity Foundation er uiteindelijk op gericht “ervoor te zorgen dat de grootste uitvinding van de mensheid altijd open en vrij blijft”, zei hij. Door op blockchain gebaseerde decentralisatie van hetzelfde.

De stichting introduceerde eerder gedecentraliseerde (maar nog weinig bekende) alternatieven voor Linkedin en TikTok, stelde het netwerk open voor ontwikkelaars en lanceerde zei Network Nervous System, het open algoritmisch bestuurssysteem. Williams heeft het over het successievelijk opnieuw opstarten van het internet door een nieuw soort open internetdiensten te introduceren “om het op te nemen tegen de Big Techs, maar ook om fraudebestendige bedrijfssystemen te ontwikkelen om de exponentieel groeiende veiligheidsrisico’s tegen te gaan”.

Hoe het werkt

En het gaat als volgt: Het Internet Computer Protocol (ICP) is in zekere zin ontworpen om de functionaliteit van het openbare internet te ontwikkelen door de computercapaciteit in onafhankelijke datacentra over de hele wereld met elkaar te verweven. “Dit creëert een virtueel, verenigd openbaar computerplatform voor ontwikkelaars en bedrijven – en daarmee nieuwe mogelijkheden om software en diensten rechtstreeks op dit netwerksysteem te ontwikkelen en te hosten. Het contrast met de “centraal bestuurde serverparken van technologiereuzen” ligt in de decentralisatie, legt de oprichter van Dfinity uit.

Onder de deelnemers aan het netwerk zullen houders van ICP-tokens mogen stemmen over voorstellen. Dit type organisatie doet denken aan gedecentraliseerd zelfbestuur in cryptocurrencies.

Om deel te nemen aan het beheer van het internetcomputernetwerk, vergrendelen token-houders ICP-beheertokens binnen het netwerkzenuwstelsel en creëren als het ware “neuronen”, waarop voorstellen worden gestemd. Beloningen voor deelname aan de stemming worden uitbetaald met ICP-tokens als incentives.

Aanvulling op het onderwerp

De drijvende krachten achter het project: Dominic Williams en de Dfinity Foundation

De Dfinity Foundation is een in Zwitserland gevestigde non-profitorganisatie die de zogenaamde Internet Computer ontwikkelt. Het is bedoeld om de functionaliteit van het bestaande internet uit te breiden met de voordelen die blockchaintechnologie met zich meebrengt.

De “internetcomputer” is een openbaar, op blockchain gebaseerd netwerk dat hyperscale open internetdiensten, cross-industry platforms, DeFi systemen, veilige bedrijfssystemen, websites en softwarelogica en -gegevens kan organiseren en hosten via slimme contracten. Het moet worden gecreëerd door onafhankelijke datacentra over de hele wereld die het voor dit doel ontwikkelde Internet Computer Protocol (ICP) toepassen. Gaia-X zal hierbij naar verwachting een belangrijke rol spelen. De drijvende kracht achter het project is Dominic Williams en de door hem opgerichte Dfinity Foundation.

https://dfinity.org

Neuronen en ICP-tokens

“Wanneer je een neuron creëert, zijn stemkracht en de beloningen die je van het netwerkzenuwstelsel krijgt wanneer je neuron stemt, in eerste instantie evenredig aan het aantal ICP-tokens dat je erin verwerkt. Zo heeft een neuron dat 200 tokens bevat, bij gelijkblijvende omstandigheden, tweemaal zoveel stemkracht en ontvangt tweemaal zoveel beloningen voor het stemmen als een neuron dat 100 tokens bevat,” berekent Williams.

Maar hoe zal dit in de praktijk werken? Token-houders kunnen hun neuron configureren om automatisch te stemmen door andere neuronen te volgen die ze vertrouwen (bijvoorbeeld een erkende technische expert), zodat het mogelijk is om de maximale beschikbare beloning te krijgen zonder een expert te zijn in cryptografie en gedistribueerde systemen.