Wat is een ibeacon?

iBeacons zijn Apple’s implementatie van kleine, vaak goedkope beacon-apparaten die Bluetooth Low Energy (BLE) draadloze signalen gebruiken om locatiegebaseerde productinformatie en aanbiedingen of specials te leveren aan iOS-aangedreven mobiele apparaten zoals iPhones en iPads.

Apple heeft iBeacon-functionaliteit toegevoegd in de iOS 7-update, en het bedrijf heeft destijds ook een Software Development Kit (SDK) uitgebracht waarmee bedrijven en ontwikkelaars de functionaliteit in hun eigen apps kunnen gebruiken.

Omdat iBeacons afhankelijk zijn van iOS 7 en latere updates, werkt iBeacon-technologie alleen met de iPhone 4S en latere versies, derde generatie of latere iPads, iPad Mini’s en vijfde generatie of latere iPod Touch-apparaten.

iBeacons in Apple Stores en privacykwesties

Apple begon op 254 december 6 iBeacons te gebruiken in 2013 van zijn winkels in de Verenigde Staten, waardoor klanten met de Apple Store-app locatiespecifieke aanbiedingen konden ontvangen in Apple Stores.

In termen van privacykwesties volgen iBeacons de exacte locatie van een gebruiker wanneer ze de Apple Store-app installeren, net als andere bakens wanneer de apps van winkels zijn geïnstalleerd. iBeacons zijn echter niet in staat om specifieke informatie over de gebruiker buiten de locatie te verkrijgen.

Gebruikers kunnen iBeacon-tracking ook stopzetten door apps zoals de Apple Store-app die verbinding maken met iBeacons te verwijderen, door locatiediensten in te trekken voor de relevante apps of door Bluetooth uit te schakelen.