Seagate strijdt tegen grijze markt harde schijven

De grijze markt in het IT-kanaal heeft in de EMEA-regio de afgelopen zes maanden een opleving doorgemaakt, wat Seagate ertoe heeft aangezet hier consequent tegen op te treden. In een interview met IT-BUSINESS onthulde Sven Dunker van Seagate hoe dit er in detail uitziet.

De grijze IT-markt is momenteel booming in de EMEA-regio, en fabrikant Seagate treedt momenteel harder op tegen de grijze markt voor harde schijven. Een eerste succes is al geboekt: de illegale kanalen uit Azië lijken een halt te zijn toegeroepen.

Graumarkt-Ware

Er zijn drie verschillende manieren waarop goederen op de grijze markt terechtkomen:

  • Bij voorbeeld: een OEM integreert zijn harde schijven niet, die hij tegen speciale voorwaarden heeft gekocht en niet mag doorverkopen, maar doet dit toch.
  • Een distributeur rapporteert niet nauwkeurig of misbruikt bepaalde programma’s om speciale voorwaarden te verkrijgen en verkoopt deze harde schijven vervolgens door aan kanalen op de grijze markt.
  • In de BTW-carrousel worden goederen vrij van BTW in Duitsland ingevoerd via buitenlandse bedrijven die voor dit doel zijn opgericht of waarin een meerderheidsbelang wordt genomen, en in het binnenland met een korting van ongeveer 15 procent aangeboden. Volgens het rapport verkochten de groothandelaren de producten door met vermelding van de btw, maar betaalden ze de geïnde btw niet aan de belastingdienst.

“In de regel zijn al deze prijsvoordelen die hier ontstaan niet legaal verdiend”, zegt Sven Dunker, Senior Manager Channel Sales Team Central Europe bij Seagate.

De grijze markt voor harde schijven is een ernstig probleem in de EMEA-regio en brengt veel nadelen met zich mee voor het kanaal. De grijze markt kan bijvoorbeeld leiden tot minder investeringen in marketing en klantenondersteuning, en partners die hebben geïnvesteerd in hoogwaardige service en ondersteuning worden benadeeld. “We willen de gespecialiseerde handel helpen door te proberen de markt zoveel mogelijk op te schonen”, zegt Sven Dunker.

Tegenmaatregelen

Dunker legt uit hoe Seagate de grijze markt aanpakt: “We hebben onze aanpak van de grijze markt aangescherpt. Sinds november 2012 hebben wij alleen al in de Europese regio via secundaire bedrijven en derde partijen ongeveer 11 000 serienummers van harde schijven van verdachte bedrijven gekocht en via een detectivebureau geverifieerd.” Het kanaal moet rekening houden met leveringsstops, intrekking van de vergunning en zware boetes indien het in grijze goederen handelt. Geen van deze maatregelen heeft echter gevolgen voor consumenten – ze hebben alleen gevolgen voor kanaalspelers.

“Resellers moeten zich ervan bewust zijn dat goederen met een aanzienlijk lagere prijs dan de officiële marktprijs vaak greyware zijn”, aldus Dunker.

Resellers kunnen sinds 28 mei 2013 ook geen aanspraak meer maken op garantie op Seagate harde schijven die zijn aangeschaft via een distributeur die niet uit de regio afkomstig is. Als de toeleverancier van de grijze import nog steeds bestaat, raadt Seagate aan de goederen terug te sturen.

Aanvullende informatie

Over Seagate

Seagate is opgericht in 1979. Het portfolio omvat harde schijven, solid-state harde schijven en solid-state hybride harde schijven. Het bedrijf biedt ook retail storage-oplossingen voor consumenten en kleine bedrijven, alsmede data recovery-diensten. Geautoriseerde distributeurs in de DACH-regio zijn Also, Ingram Micro, Siewert & Kau en Avnet.

Geautoriseerde kanalen

Detailhandelaren die Seagate-harde schijven via geautoriseerde kanalen aanschaffen, kunnen profiteren van verschillende voordelen. Deze omvatten toegang tot programma’s en promoties, opleiding, serviceovereenkomsten en informatie over productwijzigingen. “Het is belangrijk voor ons dat detailhandelaren de juiste distributiepartners kiezen,” zegt Dunker. “Met door Seagate geautoriseerde distributeurs krijgen resellers altijd koopwaar die ‘schoon’ is en verkoopondersteuning.”

Een garantiecheck voor Seagate harde schijven kan hier worden gedaan. □