Wat is de zijderoute?

Silk Road is de naam van een online anonieme marktplaats of zwarte marktwebsite die illegale goederen verhandelde, waaronder drugs, wapens, persoonlijke gegevens en malware.

Om te werken, draaide Silk Road op Tor (zie ook “ui-routing”), een internetnetwerk dat is ontworpen om het bijna onmogelijk te maken om de computers te lokaliseren die worden gebruikt om websites op het netwerk te hosten of te openen. Het Tor-netwerk neemt een willekeurig pad door verschillende servers die uw sporen afleggen, zodat geen enkele waarnemer op een bepaald punt kan zien waar de gegevens vandaan komen of waar ze naartoe gaan. Hierdoor konden Silk Road-gebruikers anoniem op de website surfen zonder bang te hoeven zijn om gevolgd of gecontroleerd te worden.

De Silk Road-URL

De Silk Road-URL leidde gebruikers naar een gebruikersnaam en wachtwoordscherm. Na het opgeven van een gebruikersnaam en wachtwoord om zich aan te melden, worden gebruikers omgeleid naar een site die is vergeleken met een illegale versie van Amazon.com. Aankopen werden gedaan met behulp van de virtuele valuta van Bitcoin. De URL voor toegang tot Silk Road (en Silk Road 2.0) verandert. Veel online gebruikersgroepen en forums zullen de Silk Road-URL posten, waarvoor gebruikers de Tor Browser moeten hebben geïnstalleerd om te werken.

Ross William Ulbricht: gearresteerd, beschuldigd en veroordeeld

Ross William Ulbricht uit Californië is de vermeende eigenaar van Silk Road. Hij werd in oktober 2013 gearresteerd en de website van Silk Road werd op dat moment door de FBI gesloten. Ulbricht is sindsdien beschuldigd van drugshandel, computerhacking en het witwassen van geld. Er zijn ook beschuldigingen van huurmoorden. Wikipedia meldt de namen van gearresteerde personen die illegale artikelen kochten op de anonieme marktplaats Zijderoute.

Later, in mei 2015, werd Ross Ulbricht veroordeeld tot twee levenslange gevangenisstraffen. Zoals gemeld op ArsTechnica, werd Ulbricht schuldig bevonden op zeven punten, waaronder een aanklacht wegens “drugsbaron” met een minimumstraf van 20 jaar. Naast drugslasten, werd hij ook veroordeeld voor het witwassen van geld, het faciliteren van de verkoop van valse identiteitsbewijzen en het hacken van computers.

Zijderoute 2.0

In 2014 meldden online tech-sites dat de nieuwe Silk Road 2.0 veel groter is dan zijn voorganger en meer medicijnlijsten aantrekt dan ooit tevoren. De nieuwe zijderoute wordt verondersteld te worden geleid door een groep die opereert onder de naam Dread Pirate Roberts. Ook zijn beheerders van de nieuwe site gearresteerd. Volgens Wikipedia een nieuwe admin (“Defcon”) heeft inmiddels de site overgenomen.