Slimme oplossingen voor binnenshuis, tuinieren en landbouw

De trends Smart Gardening en Smart Farming openen spannende markten in de groene industrieën voor ICT-retailers en dienstverleners. Als u Smart Home en IoT-toepassingen in uw assortiment hebt, mogen Smart Indoor Gardening, Smart Gardening en Smart Farming niet ontbreken. Wij presenteren interessante oplossingen en projecten.

In 2017 had de e-commerce verkoop in de tuinmarkt opnieuw zijn groeipotentieel bewezen, aldus de Vereniging Tuinbranche (IVG). De via internet gegenereerde verkoopopbrengsten van tuinproducten in Duitsland stegen met meer dan 13 procent tot ongeveer 880 miljoen euro. In totaal hebben de online marketingkanalen van de stationaire handel, online catalogusposters, internet pure players en online fabrikanten een huidig marktaandeel van 4,7 procent van de totale tuinmarkt bereikt.

Ondanks de groei in online verkoop is er in de tuinmarkt nog ruimte voor verbetering in vergelijking met andere sectoren als het gaat om digitalisering. Maar dit is juist een kans voor ICT-detailhandelaars en dienstverleners. De digitalisering komt langzaam maar zeker op gang in de sector tuinproducten. Slim tuinieren is hier het sleutelwoord en kan worden gezien als een uitbreiding van de smart home-trend naar de tuin.

In feite vindt de digitalisering van tuinoplossingen niet alleen rondom het huis plaats, maar ook binnenshuis (smart indoor gardening) tot en met de professionele tuinbouw en landbouw (smart farming) en helemaal tot en met de stadsboerderij, zoals de oplossingen van Philips voor deze show laten zien.

Deze groene toepassingsgebieden voor ICT-oplossingen zijn niet alleen interessant omdat zij digitale technologieën letterlijk “gronden”. Slim tuinieren en slimme landbouw maken deel uit van het IoT (internet der dingen), zoals de FarmBot bijvoorbeeld op levendige wijze aantoont, en net als de andere IoT-gebieden zullen zij tal van mogelijkheden bieden om IoT-hardware, IoT-software en -apps, en de inkomsten genererende IoT-diensten te verkopen.

De studie “Global IoT Market in Smart Farming 2017-2021” van Research and Markets verwacht dat de wereldwijde IoT-markt voor “smart farming” in de genoemde periode zal groeien met een samengesteld jaarlijks percentage van 10,94 procent. Ook de ICT-speciaalhandel en dienstverleners kunnen in deze groei participeren.

Interview met Tobias M. Koerner, Vice President Global Sales Gardena

Fabrikanten in de tuinbranche met slimme tuinoplossingen staan zeker open voor de ICT-speciaalhandel, zo blijkt uit een gesprek met Gardena:

Welke kansen ziet u in de komende drie jaar in het segment van slim tuinieren?

Tobias M. Koerner: Het smart home-segment begint nog maar net echt van de grond te komen, maar de acceptatie en de vraag nemen gestaag toe. In de tuin zijn we zelfs een stap voor, want automatische besproeiing is hier al jaren ingeburgerd, en robotmaaiers zijn al enkele jaren het sterkste groeisegment in onze industrieën. Met slim tuinieren wordt hier als het ware de volgende stap gezet. Het onderwerp zal groeien en ingeburgerd raken. En in het proces zullen we veel kortere innovatiecycli zien, vooral in software, dan voorheen het geval was met pure apparaten.

Smart Home is een belangrijk onderwerp geworden in de ICT-handel, Smart Gardening is de natuurlijke uitbreiding van Smart Home naar de tuin. Waarop moeten vakhandelaren letten als ze willen instappen in de sector voor slim tuinieren?

Tobias M. Koerner, Vice President Global Sales bij Gardena, staat open voor meer partners uit de ICT-branche.

Tobias M. Koerner: Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat Smart Gardening geen doel op zich is omwille van de technologie alleen, maar vooral een voordeel moet bieden voor de gebruiker. En dat betekent: meer comfort, meer regelmogelijkheden, mooiere planten met een hogere opbrengst of een constant goed verzorgd gazon. Gespecialiseerde dealers moeten op de hoogte zijn van deze wensen van de klant en deskundig advies kunnen geven. Je moet dus bereid zijn om niet alleen met de technologie, maar ook met de toepassing om te gaan.

Gardena staat open voor verdere partnerschappen met de ICT-handel, zei u. Wat zou u graag zien in een ICT-detailhandelaar? Wat moet hij kunnen doen?

Tobias M. Koerner: Zoals ik al zei, moet de vakhandelaar zijn klanten goed kunnen adviseren met betrekking tot de toepassing. Speciaal voor ons Gardena smart system bieden wij e-learning cursussen aan, waarmee de vakhandelaar zich geschikt kan maken voor het adviesgesprek. Naast adviesvaardigheden is het kernargument voor de gespecialiseerde handelaar natuurlijk de individuele service. Dit geldt zowel voor de eerste installatie bij de klant, indien gewenst, maar vooral in geval van een storing. Hier kan een snelle, competente en doelgerichte reactie zorgen voor een hoge mate van tevredenheid en dus voor klantenbinding. Als aanbieder van diverse systemen voor huis en tuin kan de vakhandel ook de rol van integrator op zich nemen, d.w.z. de gebruiker laten zien hoe verschillende oplossingen samen kunnen worden gebruikt.

Slimme oplossingen voor groen: van de binnentuin tot de stadsboerderij

Niet alleen op tuinbeurzen zoals Spoga+gafa 2018 kon men nieuwe, spannende slimme oplossingen voor de tuinmarkt vinden, maar ook op IFA 2018 en op de innovatiedagen van diverse fabrikanten. De volgende voorbeelden tonen de verscheidenheid aan slimme oplossingen voor de groene sector en daarmee de talrijke mogelijkheden om deze markt te betreden of het bestaande assortiment zinvol uit te breiden:

Emsa presenteert op IFA 2018 de binnentuin “Click & Grow Smart Garden”, met LED-plantenverlichting en waterreservoir. De verlichting wordt met automatische tussenpozen ingeschakeld om de plantengroei te ondersteunen.

Met SmartGrow, een ander apparaat voor binnenshuis tuinieren, begeeft Bosch zich voor het eerst in het nieuwe maar snelgroeiende segment van binnenshuis tuinieren. Een trend waarbij nuttige en sierplanten gewoon kunnen gedijen op een vensterbank of keukenplank zonder tuin of balkon. Dankzij het volautomatische, gepatenteerde licht- en bewateringssysteem zouden kruiden en sla het hele jaar door goed moeten gedijen. De Bosch app die voor het Smart Indoor Gardening apparaat is ontwikkeld, geeft vervolgens informatie over de actuele groeifasen en de ideale oogsttijd en geeft tips voor creatieve voorbereidingen. De app is momenteel nog in ontwikkeling.

Voor de toekomst is Bosch van plan om het systeem verder te ontwikkelen. SmartGrow zal dan via een app bestuurd kunnen worden. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om verlichting en irrigatie op elk gewenst moment te bedienen en aan te passen terwijl je onderweg bent.

Robomow heeft de RC312 Pro S gepresenteerd, een robotmaaier die reageert op stembediening van Amazon Alexa. Naast “start” en “stop” biedt de spraakbesturing talrijke individuele opties. Alexa kan Robomow bijvoorbeeld vragen naar de voortgang van de laatste run, vragen waar hij is en wanneer hij van plan is de volgende keer te maaien.

Gardena biedt ook een tuinplannings- en installatieservice voor zijn robotmaaiers via partners. Deze service kan ook worden geboekt als klanten hun Gardena robotmaaier bijvoorbeeld bij een ITC-verkoper hebben gekocht, als van daaruit geen overeenkomstige diensten kunnen worden aangeboden.

Vanaf eind 2018 moeten slimme tuinoplossingen van Gardena (Gardena smart system) via IFTTT kunnen worden gekoppeld aan diverse smart home-apparaten en -diensten. Ook gepland is ondersteuning voor Apple HomeKit, waarschijnlijk in de loop van 2019.

Slimme oplossingen voor de landbouw: automatisering is troef

Robot- en automatiseringssystemen worden steeds belangrijker in de tuinbouw en landbouw. Er wordt reeds gebruik gemaakt van systemen voor het uitprikken, snijden en insteken, alsook voor verwijderings- en installatiewerkzaamheden, en de eerste ervaring wordt opgedaan met autonome oogst- en verzorgingssystemen. Een symposium over “Robotica en automatisering in de tuinbouw” aan de Hogeschool van Erfurt van het Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft e. V. (Curatorium voor technologie en bouw in de landbouw). (KTBL) liet hiervan verschillende voorbeelden zien en legde ook tal van kansen voor IT-dienstverleners bloot:

Veel “smart farming”-projecten zijn gericht op het automatiseren van het verwijderen van onkruid, de verzorging en de oogst in de kas of op het veld. Dit vereist niet alleen geschikte robotsystemen en automatische machines met geschikte grijparmen en gereedschappen. Zoals veel van de deelnemers aan het symposium zeiden, is er nog steeds een grote behoefte, vooral op het gebied van software, gegevensanalyse, neurale netwerken en ondersteuning door AI (kunstmatige intelligentie).

Een ontwikkeling in smart farming zal landbouw op afstand zijn. Hier zal vraag zijn naar dienstverleners die de exploitatie van smart farming-toepassingen op afstand kunnen overnemen, zowel voor kassystemen als voor automatisch bewerkte akkers.

In veel kassen stapelen zich al grote hoeveelheden gegevens op, die nog niet voldoende worden benut, zodat big data-analyse een belangrijke tak is voor een aanbod van IT-dienstverleners op het gebied van slimme landbouw. De doelstellingen van beeldherkenning en gegevensanalyse zijn het opsporen van plantenziekten, de behoefte aan meststoffen of het bepalen van de rijpheidsgraad voor een tijdige oogst. Hoewel het open veld veel speciale kenmerken heeft, zoals weersafhankelijkheid en de dynamiek van de omgeving, kunnen in kassen veel parallellen worden getrokken met projecten voor Industrie 4.0.

Hoezeer het belang van AI in slimme landbouw nu al wordt gezien, blijkt bijvoorbeeld uit de “Autonomous Greenhouse Challenge”, waarbij conventioneel bediende kassen moeten worden vergeleken met volledig geautomatiseerde kassen. Deze wedstrijd is met name gericht op IT-deskundigen.

Slimme landbouw is, net als slim tuinieren, een markt die nieuwe kansen biedt voor IT-dienstverleners, of het nu gaat om de geautomatiseerde detectie van onkruid met behulp van neurale netwerken of het maken van digitale kaarten van landschappen voor gebruik door geautomatiseerde landbouwrobots die hun weg moeten kunnen vinden. Hoe digitale kaarten van tuinen en velden kunnen worden gegenereerd, blijkt ook uit het Trimbot2020-project, waarin met medewerking van Bosch een kleermakerrobot wordt ontwikkeld die zich autonoom zal kunnen verplaatsen in bijvoorbeeld een stadspark. Dit opent ook nieuwe perspectieven voor IT-dienstverleners.