Industrial IoT komt in Duitsland in een stroomversnelling. Industriële en industriegerelateerde bedrijven erkennen nu het potentieel van het internet van de dingen, maar worden geconfronteerd met veel uitdagingen bij de implementatie ervan.
IDC ondervroeg 258 IT- en zakelijke besluitvormers van Duitse organisaties met meer dan 100 werknemers in de sectoren discrete productie, procesgeoriënteerde productie, energie, watervoorziening en afvalbeheer, detailhandel en vervoer, logistiek en verkeer om inzicht te krijgen in eerdere toepassingen, implementatieplannen, technologische beslissingen, uitdagingen en succesfactoren van het Industrial Internet of Things (IIoT).
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een op de vier van de ondervraagde bedrijven zijn eerste IoT-projecten al heeft geïmplementeerd (28%). Vijftien procent is momenteel aan het proefdraaien en een zeer groot deel van de bedrijven is momenteel bezig met het plannen en evalueren van nieuwe ivd-projecten (47%). De vooruitzichten zijn dan ook positief.
Echter zijn er duidelijke verschillen tussen de afzonderlijke sectoren: volgens de studie zijn productiebedrijven (discrete en procesgeoriënteerde productie) bijzonder ver gevorderd met de implementatie van ivd-initiatieven. Nutsbedrijven en afvalbeheerders daarentegen zijn vaker dan gemiddeld bezig met proefprojecten, terwijl één op de twee bedrijven in de detailhandel nog in de planning- en evaluatiefase verkeert. Bovendien hebben grote ondernemingen momenteel vaker ivd-projecten geïmplementeerd dan middelgrote ondernemingen. Industriële KMO’s zullen in de toekomst echter niet achterblijven: hier worden momenteel aanzienlijk vaker proefprojecten uitgevoerd en nieuwe initiatieven geëvalueerd en gepland.
De belangrijkste drijfveren voor IoT-initiatieven
Een belangrijke katalysator is de integratie van IT en OT (operationele technologie) om meer waarde uit gegevens te halen: Zo’n 27 procent van de respondenten beschouwt deze stap als een kritieke ontwikkeling voor het bedrijf. 17 procent gaat zelfs zo ver dat ze deze activering van de synergieën van beide werelden als bedrijfskritisch beoordelen en daarmee het voortbestaan van de onderneming afhankelijk maken van het welslagen van deze taak.
De redenen voor deze beoordeling zijn divers, maar illustreren ook waarom zoveel belang wordt gehecht aan IoT. Veruit de twee belangrijkste redenen om met het ivd en de mogelijkheden die het biedt om te gaan, zijn kostenbesparingen (40%) en het verbeteren van de interne efficiëntie en productiviteit (35%). Het veiligstellen van het concurrentievermogen door middel van klassieke, interne optimalisatie staat dan ook duidelijk op de voorgrond. Velen denken echter al een stap verder en willen nieuwe klanten aanspreken (27%) en de klantervaring verbeteren (26%), bijvoorbeeld met nieuwe, op data gebaseerde diensten.
Meer en meer IoT-platforms
Om de eerder genoemde doelen te bereiken, moeten echter eerst gegevens worden verzameld en geanalyseerd. Hiervoor zijn IoT-platforms nodig. Het is dan ook geen toeval dat de mate van gebruik voor ivd-platforms vrijwel overeenstemt met de concrete uitvoering van ivd-projecten (28 %). Terwijl interne ontwikkelingen in het begin volstaan voor proefprojecten, ontbreken de prestaties en de schaalbaarheid van een professioneel platform voor echte implementaties, aldus IDC. Van bijzonder belang voor industriële bedrijven – en ook voor 23 % van de respondenten in de studie – is de brede ondersteuning van zoveel mogelijk eindapparatuur, protocollen en normen. Het ivd-platform neemt op dit punt een centrale functie in en speelt dus ook een belangrijke rol bij de IT/OT-integratie. IDC voorspelt dat al in 2020 wereldwijd zo’n 70 procent van de bedrijven die actief met IoT bezig zijn, IoT-platforms in gebruik zal hebben. Tegelijkertijd zal de helft van de gebruikers al meerdere platforms tegelijk gebruiken om de behoeften van al hun toepassingsscenario’s te dekken.
Edge computing wordt steeds belangrijker
Aan het einde van 2018 maakte 12 procent van alle bedrijven in alle industrieën gebruik van edge computing, aldus IDC. Bij Duitse bedrijven ligt dit percentage met 24 procent aanzienlijk hoger, zo blijkt uit de laatste studie. De ondervraagde organisaties tonen dus aan dat de “time to value” van gegevens, die wordt verkort door de gegevensanalyse te verplaatsen naar het punt waar de gegevens worden gegenereerd, voor hen van groot belang is. De daaruit voortvloeiende aanzienlijk snellere transacties tot aan real-time verwerking zijn daarom ook de grootste drijfveer voor 34 procent van de bedrijven. Een ander praktisch effect en reden voor gebruik voor 32 procent van de bedrijven: De soms grote massa’s gegevens hoeven het bedrijf niet te verlaten, wat kosten bespaart voor een alternatieve analyse in de cloud of capaciteit vrijmaakt voor andere analyses in het eigen datacenter.
“We gaan ervan uit dat in 2022 al 40 procent van de eerste IoT-analyses aan de rand zal plaatsvinden”, zegt Elena Georg, projectmanager en consultant bij in Frankfurt. “Het kerndatacentrum, of het nu in het bedrijf of in de cloud is, zal relevant blijven voor uitgebreide en rekenintensieve analyses. Belangrijk is de prestatie- en kostenoptimale balans tussen cloud, in-house datacenter en de edge.”
Deployment of 5G
De keuze van het juiste type verbinding is essentieel voor het succes van een IoT-project. Afhankelijk van het gebruiksgeval moet worden besloten welke eigenschappen noodzakelijk zijn. Duitse bedrijven vertrouwen blijkbaar op een steeds gevarieerder aanbod van parallelle verbindingstypes om verschillende toepassingsscenario’s optimaal te implementeren. Volgens het onderzoek is de belangstelling voor de nieuwe mobiele communicatiestandaard 5G bijzonder groot.
“Optimaal biedt 5G eigenschappen die bijzonder aantrekkelijk of zelfs een voorwaarde zijn voor IoT-toepassingen: hoge apparaatdichtheden, hoge bandbreedtes en extreem lage latentietijden. Dit betekent dat 5G ook het connectiviteitslandschap in lokale omgevingen zal verrijken als alternatief voor of aanvulling op Wi-Fi en LPWAN,” zegt Marco Becker, Senior Consultant bij IDC. Tegen 2021 is 73 procent van de bedrijven al van plan 5G te gebruiken voor IoT, bijna even vaak als de gangbare cellulaire standaarden (85%) en ook vaker dan het speciaal ontwikkelde LPWAN (64%).
Zorgen over veiligheid, complexiteit en gebrek aan geschoolde werknemers
Kansen en adoptie van technologie drijven de implementatie van IoT. De respondenten worden echter ook geconfronteerd met een aantal uitdagingen bij de uitvoering. Volgens de studie maakt 31 procent van de respondenten zich zorgen over de veiligheid. In de context van ivd-implementatie worden OT en IT op zijn minst selectief aan elkaar gekoppeld, waardoor het aanvalsoppervlak van een bedrijf wordt uitgebreid met zowel productie- als OT-gegevens. Dit betekent dat gegevens die voorheen alleen in geïsoleerde zones werden verwerkt, potentieel ook binnen het bereik van cybercriminelen komen. Bijna even vaak noemt 30 procent de grote complexiteit van ivd-implementaties als uitdaging: groeiende landschappen worden snel onoverzichtelijk, moeilijker te beheren en – met het oog op de beveiligingsproblemen – moeilijker naadloos te beveiligen. Ook het gebrek aan specialisten met ervaring op het gebied van IoT speelt hier een rol, aangezien meer dan de helft van de respondenten verklaart dat een gebrek aan specialisten hun IoT-activiteiten vertraagt. Met name grote ondernemingen worden geconfronteerd met een hoge mate van complexiteit (34%) omdat hun ivd-initiatieven doorgaans grootschalig zijn. Daarentegen is het veiligstellen van budgetten de grootste uitdaging voor middelgrote bedrijven (33 %).
Conclusie van IDC
IoT wordt erkend als een enabler van de digitale transformatie van de industrie en industriegerelateerde sectoren. De nadruk ligt echter in de eerste plaats op interne optimalisatie; zo worden het verlagen van de operationele kosten en het verbeteren van de interne efficiëntie en productkwaliteit kennelijk als aantrekkelijk beoordeeld. Tegelijkertijd kampen de ondervraagde bedrijven nog steeds met aanloopmoeilijkheden, en hierin is sinds de laatste inventarisatie niet veel verandering gekomen. De grootste hinderpalen zijn de bezorgdheid over gegevens- en netwerkbeveiliging, de grote complexiteit en het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten. De slecht geïntegreerde en deels verouderde IT-landschappen lijken ook een steeds groter probleem te worden. Hier zien we een duidelijke verplichting voor de providers om onder andere met overtuigende use cases te ondersteunen.
Voor Duitse bedrijven uit de industrie is het nu belangrijk om Industrial IoT sterker toe te passen in de context van digitalisering en vooral om de mogelijkheden te begrijpen die de technologieën met zich meebrengen die verder gaan dan optimalisering en kostenbesparingen. Daarom moet het Industriële ivd worden gezien als een bedrijfsonderwerp dat nieuwe bedrijfsmodellen en innovatie mogelijk maakt. Alleen als dit wordt begrepen en vooral ook uitgevoerd, kan de Duitse economie haar voorsprong in de wereld verdedigen en uitbreiden.