Elektronische componenten zijn schaars. Dit is vooral merkbaar voor fabrikanten van apparaten met een lange levensduur, bijvoorbeeld wanneer zij op zoek moeten naar vervangers voor onderdelen die uit productie zijn genomen. De Component Obsolescence Group Duitsland verwacht een lange drooglegging.
Vervangende componenten en materialen die op korte termijn uit de markt worden genomen of om andere redenen niet meer op de markt verkrijgbaar zijn, veroorzaken alleen al in Duitsland faalverliezen van honderden miljoenen euro’s per jaar. De volle omvang van de kwetsbaarheid van de huidige toeleveringsketens voor een breed scala van externe verstoringen is echter pas duidelijk geworden sinds het begin van de Coronapandemie.
Dit werd ook duidelijk op de recente virtuele algemene vergadering van de Component Obsolescence Group Germany (COGD). Hoewel de in de COGD vertegenwoordigde bedrijven over het algemeen goed voorbereid zijn op mogelijke scenario’s van veroudering, beschouwt het merendeel van de 162 leden van de vereniging de huidige situatie op de componentenmarkt nu als zorgwekkend en een bedreiging voor de groei.
Levertijden van 30 maanden in sommige gevallen
“Veel industriële bedrijven die elektronische componenten gebruiken, hebben nu al grote problemen om de goederen die zij nodig hebben, in voldoende mate geleverd te krijgen. En dit kan slechts het begin zijn van een langere magere periode. Aangezien belangrijke grondstoffen zoals koper steeds schaarser worden en de leveringstermijnen voor sommige halfgeleiderproducten voor nieuwe bestellingen inmiddels zijn opgelopen tot 30 maanden, verwachten wij dat de toewijzing van componenten de langste van de afgelopen decennia zou kunnen worden, als de wereldeconomie tegelijkertijd blijft aantrekken,” aldus Dr. Wolfgang Heinbach, voorzitter van de COGD.
“Niet alleen het tekort zelf is problematisch, maar ook de daarmee gepaard gaande extreme prijsstijging van sommige onderdelen, die voor sommige producten kan oplopen tot enkele honderden procenten. Helaas lijkt in dergelijke tijden de snelle dollar voor sommige fabrikanten belangrijker te zijn dan het nakomen van langlopende leveringscontracten. Ook hieruit blijkt de ernst van de situatie.”
Vroegere productlijnen zouden eerder kunnen worden stopgezet
Bijzonder hard getroffen door de huidige ontwikkeling zijn fabrikanten in de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, militaire, spoorweg-, krachtcentrales-, medische en automatiseringsindustrie, die vaak tientallen jaren lang reserveonderdelen voor hun apparatuur en systemen nodig hebben. De schaarste op vele onderdelengebieden zou ertoe kunnen leiden dat oudere productlijnen om economische redenen nog sneller dan voorheen uit productie worden genomen. Verdere tegenspoed dreigt door strengere milieuvoorschriften, -verordeningen en -wetten, zoals de kostbare verstrekking van productgegevens aan de SCIP-databank. Ook zij zullen het zoeken naar geschikte onderdelen en componenten niet bepaald vereenvoudigen.
Dr Heinbach beveelt de betrokken bedrijven dan ook aan om in de toekomst nog agressiever met het probleem van de veroudering om te gaan. “De som van potentiële ontwrichtende factoren is helaas nog nooit zo hoog geweest als nu. In dit verband kan ik elke onderneming alleen maar aanraden haar leveranciers en toeleveringsketens nog eens goed na te gaan op eventuele zwakke punten. Dit geldt met name voor bedrijven die tot nu toe dachten dat ze het in de toekomst zonder actief verouderingsbeheer zouden kunnen stellen.”
De Component Obsolescence Group Germany gaat de huidige uitdagingen aan
Het zevenkoppige COGD-bestuur, dat tijdens de jaarlijkse algemene vergadering voor de komende twee jaar is gekozen, wil deze enorme uitdagingen samen met alle verenigingsleden aangaan. Naast Dr. Wolfgang Heinbach (algemeen directeur GMP Duitsland), die voor nog eens twee jaar in functie werd bevestigd, zal de nieuwe COGD-raad uit zeven leden bestaan. Wolfgang Heinbach (Managing Director GMP German Machine Parts), zijn plaatsvervanger Axel Wagner (Head of Consulting, Legal & Compliance Prettl Electronics) en penningmeester Irina Werle (Obsolescence Manager BMK Group), het bestuur bestaat verder uit Frank Mützner (Long Term Availability Manager Osram Continental), Joachim Tosberg (Life Cycle Management RAFI), Stefanie Kölbl (Business Unit Manager Embedded TQ-Systems) en Christin Otto (Division Manager Product Management Standard & Support Würth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG).
Alle leden van het nieuwe managementteam onderscheiden zich door hun deskundigheid en jarenlange ervaring op zeer uiteenlopende gebieden van verouderings- en inkoopbeheer. “Vooral in moeilijke tijden speelt ervaring een bijzonder belangrijke rol bij de risicobeoordeling. Het is dan ook ons streven om zoveel mogelijk mensen en bedrijven te laten profiteren van onze schat aan ervaring”, vat Dr. Heinbach samen.
Dieser Beitrag stammt von unserem Partnerportal Elektronikpraxis.