Waarom is de vreugde van het werk zo belangrijk? Hoe kunnen bedrijven ertoe bijdragen dat mensen gemotiveerd zijn en efficiënt werken, zelfs in tijden van pandemie? Tobias Hagenau van HQLabs, een leverancier van bureau software, geeft antwoorden in de IT-BUSINESS Podcast.
Wie met plezier werkt, werkt niet alleen dat extra kwartiertje langer, maar is ook effectiever, succesvoller, geniet meer van het leven in het algemeen en kan zelfs collega’s beter motiveren. Het is dus een win-win situatie voor bedrijven en werknemers. Maar hoe moet dat werken in tijden van Covid-19, kantoor aan huis, tekort aan geschoolde arbeidskrachten en alledaagse gekte?
Tobias Hagenau, oprichter en algemeen directeur van HQLabs, vertelt de IT-BUSINESS Podcast uit eigen ervaring hoe nieuwe werkmodellen niet alleen kunnen worden heroverwogen, maar ook in de praktijk kunnen worden gebracht. Er ligt nog een aanzienlijk potentieel te sluimeren in de beroepsbevolking dat alleen nog moet worden aangesproken. Voorbij de berekeningen van managementconsultants en psychologenpraat, laat Hagenau zien hoe geschoolde werknemers zich optimaal kunnen ontwikkelen, waar het verschil ligt tussen een “Chief Happyness Officer” en een “People Lead” en waarom managers aan zelfreflectie moeten doen. Luister gewoon naar de nieuwste IT-BUSINESS podcast!
De IT-BUSINESS podcast is momenteel beschikbaar op Spotify, Deezer, iTunes, Google Podcasts en YouTube. U kunt zich ook abonneren op Podigee.
Volgende artikelen
- Nieuw werk: Generatie Y als aanjager van nieuwe werkmodellen. Hoe ziet de wereld van morgen eruit, en hoe willen wij daarin leven en werken? Eén antwoord wordt gegeven door “Het Nieuwe Werken” als concept voor een nieuwe werkcultuur.
- De balans tussen werk en privéleven slaat om: Steeds meer werknemers zijn op vakantie beschikbaar. Omdat: de grenzen tussen privé- en beroepsleven steeds vager worden. Volgens een onderzoek van Esendex wordt bijna driekwart van alle werknemers door hun superieuren of collega’s gecontacteerd terwijl ze op vakantie zijn.
- Werknemers eisen flexibele werkplekken. Zoals Tivian in zijn “HR Study” laat zien, zouden bedrijven hybride werken moeten aanmoedigen en werknemers ten minste twee thuiswerkdagen moeten gunnen.
- Werk op afstand: uitdagingen voor de bedrijfscultuur. Volgens de arbeidsmarktstudie van Robert Half wordt het steeds moeilijker om een bedrijfs- en werkcultuur te vestigen in tijden van steeds meer thuiswerken.
- Waarom vinden we het zo moeilijk om werkprocessen te digitaliseren en ons aan te passen aan een nieuwe manier van werken? Het jaarverslag van de Europese Commissie over de digitale toekomst van ons continent geeft antwoorden in de context van Het Nieuwe Werken.