Ingram Micro transformeert zich tot full service provider

Ingram Micro ontwikkelt zich de komende jaren van een broadliner tot een full service provider. Dit werd aangekondigd door Alexander Maier, hoofd Duitsland bij de distributeur sinds januari, op de Top in-house beurs.

Sommigen hebben de term “broadline” al uit hun vocabulaire laten vallen. Alexander Maier, CEO bij Ingram Micro Duitsland, heeft een andere kijk op de generieke term. “Wij zullen broadline opnieuw definiëren”, benadrukte de manager op Top, de interne vakbeurs van de distributeur, die gisteren in München plaatsvond. Als full-service provider zal het bedrijf in de toekomst een hogere toegevoegde waarde leveren aan zijn partners in de oplossingen- en dienstensector.

In de marge van de handelsbeurs gaf Maier, die in januari in zijn functie is benoemd, voor het eerst een vooruitblik op zijn strategische routekaart. Met de sleutelwoorden “Adept”, “Shape” en “Transform” schetste hij een proces in drie fasen dat de distributeur in de komende drie jaar moet doorlopen. In dit verband zal in 2018 de nadruk liggen op organisatorische aanpassingen en verbetering van de operationele prestaties (“operative performance”). In 2019 en 2020 moet de focus liggen op investeringen in nieuwe groeigebieden en de verdere ontwikkeling tot full service provider.

Competitie- en kostendruk

De CEO van Ingram rechtvaardigde de noodzaak van transformatie met de veranderende markten. De digitalisering dwingt de distributie haar activiteiten te diversifiëren naar nieuwe gebieden. Bovendien wordt de concurrentie steeds heviger en neemt de kostendruk voortdurend toe. Deze situatie vergt van de bedrijven een hoog niveau van kapitaalinvesteringen en leidt tot marktconsolidatie. Maier wees erop dat volgens cijfers van Context alleen al in Europa de afgelopen twee jaar zo’n 30 distributeurs zijn overgenomen.

Volgens de manager stelt de digitalisering ook hogere eisen aan het kanaal omdat de oplossingen steeds geavanceerder en complexer worden. Veel gespecialiseerde handelaren zijn bij lange na niet in staat alle vereiste bekwaamheden en certificeringen te leveren. Hij ziet voor Ingram Micro dan ook een rol weggelegd in het ondersteunen van partners “gedurende de gehele technologische levenscyclus van ICT” bij het leveren van diensten.

Hieruit volgt dat de distributeur in de toekomst een aanzienlijk groter deel van zijn inkomsten zal genereren met diensten. Maier maakte echter duidelijk dat de verkoop van producten een belangrijk onderdeel van het bedrijf zal blijven. Voor de taken die hem wachten, acht hij de grootdistributeur beter gepositioneerd dan de gespecialiseerde distributeurs. “

Organisatorische veranderingen

Wat de punten “Adept” en “Shape” betreft, heeft Maier de eerste maatregelen al doorgevoerd. Zo heeft hij bijvoorbeeld B2B- en B2C-verkoop, die voorheen gescheiden functies waren, samengevoegd tot General Sales. Een andere verandering betreft de inkoop, die niet langer een centrale eenheid is. In plaats daarvan werd de verantwoordelijkheid ervoor overgeheveld naar de Business Units, waarin alle relevante functies zoals productaankoop, marketing en verkoop nu zijn gebundeld. Bovendien zijn de back-office functies samengevoegd. Het hoofd van Duitsland verwacht dat dit zal leiden tot meer wendbaarheid in de dagelijkse gang van zaken. “We verplaatsen beslissingen naar waar ze genomen moeten worden.” De hiërarchie van Ingram Micro is door de organisatorische aanpassingen platter geworden.

Daarnaast kondigde Maier tijdens de Top twee concrete innovaties aan, die gericht zijn op de toekomstige rol als full service provider: de Ingram Micro Cockpit en IT Asset Disposition (ITAD). De Cockpit is een monitoringplatform waarmee IT-landschappen kunnen worden bewaakt en beheerd met betrekking tot hun gebruik, mogelijke knelpunten, kosten en een aantal andere prestatie-indicatoren. De tool is bedoeld ter ondersteuning van partners die als managed service providers (MSP’s) zorgen voor de IT-systemen van hun klanten.

De cockpit is ontworpen om cross-vendor en cross-system te zijn. In het begin kunnen producten van Dell EMC, HPE en NetApp worden gemonitord. Systemen van andere fabrikanten zullen binnenkort worden toegevoegd. Het platform, waarmee de distributeur concurreert met specialisten op het gebied van monitoring op afstand zoals Kaseya, Server-Eye of Solarwinds MSP, wordt in licentie gegeven op basis van het aantal machines en wordt twaalf maanden vooraf gefactureerd. Ingram Micro heeft de cockpit ontwikkeld samen met een technologiepartner, die het bedrijf echter niet bij naam noemt.

Remarketing & Recycling

Onder de naam IT Asset Disposition biedt Ingram Micro nu een breed scala aan diensten rond de remarketing van gebruikte IT- en telecommunicatieapparatuur, de recycling van elektronisch afval en gecertificeerde datavernietiging. De omroep heeft de bedrijfseenheid vorig jaar geopend in zijn vestiging in Straubing en heeft daar achtereenvolgens een team opgebouwd dat nu over de nodige certificeringen beschikt. Met ITAD breidt het bedrijf zijn portfolio van lifecycle services uit, die twee jaar geleden aan de top werden geïntroduceerd.

Volgens Ingram Micro kunnen in Straubing tot 10.000 apparaten per maand worden geregistreerd en verwerkt. Zo controleert het ITAD-team bijvoorbeeld tablets en notebooks om na te gaan of ze geschikt zijn voor wederverkoop. Als dit het geval is, worden de apparaten opgeknapt, waarbij bestaande gegevens worden gewist. De distributeur zorgt dan voor de wederverkoop. Apparaten die niet verkoopbaar zijn of defecte gegevensdragers worden ontmanteld, vernietigd volgens DIN-normen en op een milieuvriendelijke manier verwijderd.

>