De toekomst van ERP: aanpassing van enterprise resource planning-systemen vindt plaats op dashboard-niveau en verbeteringen zoals gezondheidsmonitoring van individuele werknemers in gevaarlijke situaties worden snel geïmplementeerd.
Dit is nog ver weg in de toekomst, maar de verwachting is dat het binnen de komende twaalf maanden mogelijk zal zijn om Siri of Alexa te gebruiken om Oracle’s ERP-systeem, dat op de markt wordt gebracht onder het merk “Oracle Cloud Applications”, de opdracht te geven: “Laat me de verkoopcijfers zien van de afgelopen zes maanden, gesorteerd op verkoopregio.” Andere functies, waarvan sommige klinken als science fiction, zijn al reëel in ERP-projecten, legt Dirk Thomas Wagner, Sales Development Leader ERP Cloud bij Oracle uit: “Cloud Applications is geschikt voor Industrie 4.0 en kan met een aantal intelligente functionele uitbreidingen komen.” De uitbreiding “Connected Worker” kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de gezondheid van werknemers te bewaken wanneer een gevaarlijke werkomgeving dit vereist. Op GPS gebaseerd wagenparkbeheer of machinebewaking zijn op veel plaatsen al standaard.
Netsuite en Oracle Cloud Applications
Terwijl Oracle Netsuite zich meer richt op het midden- en kleinbedrijf, is het aanbod van de leverancier meer gericht op het bedrijfssegment. “Oracle Cloud Applications zijn een klassiek SaaS-product. De klant betaalt flexibel per gebruiker en per maand. Wagner legt de triomf van SaaS als volgt uit: “Een van de grote voordelen van SaaS is dat de klant geen grote upgradeprojecten hoeft te plannen, omdat de upgrade hier continu plaatsvindt en Oracle daarvoor verantwoordelijk is”.
De klant kan echter ook invloed uitoefenen en een aanstaande upgrade uitstellen tot bijvoorbeeld het einde van het jaar of een andere kritieke periode achter de rug is. “Dit is mogelijk omdat we standaard voor elke klant een aparte virtuele serveromgeving hebben opgezet,” zegt de manager. Met Oracle Cloud Applications komen er elke drie tot vier maanden nieuwe releases met tot 200 features, aldus Oracle.
De drie golven in de SaaS-markt
Volgens Wagner kon de snelle ontwikkelingsdynamiek van het SaaS-model tot nu toe in drie golven worden waargenomen, in elk waarvan marktaandeel en acceptatie werden gewonnen: “De eerste golf in het SaaS-segment was CRM in de cloud. Dat maakte min of meer de weg vrij en zorgde voor acceptatie.” Wagner noemt de HR-sector (Human Resources) als de tweede golf. Hier bestonden aanvankelijk nog grote bezwaren tegen werknemersgegevens in de cloud. “De discussie over de vraag of de gegevens daar veilig zijn, is in feite al voorbij. Wat ons betreft: Oracle heeft een datacentrum in Frankfurt en een failover-datacentrum in München. De gegevens verlaten het land dus niet, en een groot bedrijf als Oracle kan de beveiliging in het datacenter beter regelen dan menig kleiner bedrijf, zo beweer ik maar even,” aldus de Oracle-manager. “De derde golf is ERP in de cloud, die ik help tot een succes te maken.”
Ongewone manieren
In de cloudapplicaties als ERP vind je modules voor onder meer HR, CRM, FiBu, supply chain management en productie. “Alles is gebaseerd op hetzelfde gegevensmodel en koppelingen,” zegt Wagner. Systemen die los van elkaar staan zullen uiteindelijk een relikwie uit het verleden zijn wanneer ze door de bril van Oracle worden bekeken. “Technologisch gezien staat de gebruikerservaring centraal bij Oracle Cloud Applications, en we bewandelen hier een aantal atypische paden in vergelijking met de industrie”, zegt Wagner.
De mogelijkheid van spraakbesturing via Alexa of Siri is een voorbeeld van deze aanpak. Een andere is de integratie van chatbotfuncties in de SaaS-diensten van de fabrikant. “Met chatbottechnologie, ondersteund door machine learning-methoden, helpen we bijvoorbeeld bij het vastleggen van documenten. Het is als het ware een op regels gebaseerde invoerassistent met ingebouwde foutcontrole”, aldus de ERP-professional, die eraan toevoegt: “AI is een groot woord. Machine learning is misschien een beter woord, maar in de praktijk is het gewoon erg handig wanneer het systeem automatisch fouten detecteert, bijvoorbeeld in onkostendeclaraties, en de gebruiker ernaar vraagt.”
Aanvullende informatie
Projectbusiness van Oracle-partners in as-a-service tijden
De SaaS-benadering als tegenhanger van on-premises heeft niet veel invloed op bepaalde mogelijkheden met toegevoegde waarde in het kanaal: consulting en training van medewerkers, bijvoorbeeld. Op andere plaatsen is de impact enorm. Zo moeten bijvoorbeeld de beloningssystemen voor vennoten volledig worden heroverwogen. Er zijn ook nieuwe mogelijkheden om eigen extensies op de markt te brengen in een markteconomie. Bovendien worden de “extra worsten” van de klanten vaak weggewerkt. Dirk Thomas Wagner, Sales Development Leader ERP Cloud bij Oracle, meldt uit ervaring: “Het wordt steeds meer geaccepteerd dat de best-practice aanpak gewoon wordt gevolgd, tenzij de klant goede redenen kan geven waarom hij het anders zal aanpakken. En dan kan ook op basis van kostenramingen worden afgewogen wat deze afwijking monetair betekent.”
De rol van het kanaal
De waardecreatie van de partners verandert onvermijdelijk door SaaS. Opleiding en advies zullen altijd nodig zijn, maar de individualisering van de software vindt steeds meer op een ander niveau plaats, namelijk in het dashboard van de gebruiker in vergelijking met on-premisesoftware en niet meer in de software zelf. In principe kan Wagner alleen maar positief tegenover deze trend staan: “In principe lijkt individualisering op gebruikersniveau door middel van een dashboardweergave meer op een maatpak dan in on-premise tijden door het individualiseren van de software.” De Oracle-manager merkt ook op dat projecten meestal kleiner en gemakkelijker te beheren zijn, wat op zijn beurt te maken heeft met vereenvoudigde processen in de SaaS-omgeving. De toekomst, althans voor Oracle, is dus “as-a-service”.