Uit de studie “Time for Trust” van PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat blockchaintechnologie volgend jaar al zo’n 66 miljard dollar zal bijdragen aan het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Tegen 2030 zal de technologie naar verwachting gelijk staan aan 1,4 procent van het mondiale bbp.
Tegen 2030 heeft blockchain het potentieel om tot 1,76 biljoen dollar toe te voegen aan de mondiale economische output, volgens de economen die voor de studie zijn ondervraagd. Dit zou overeenkomen met ongeveer 1,4 procent van het mondiale BBP. De experts verwachten ook dat blockchain binnen de komende vijf jaar door een meerderheid van alle bedrijven zal worden gebruikt.
Groot potentieel
De uiteenlopende toepassingen van blockchain zorgen voor talloze mogelijke toepassingen. Zo kunnen documenten worden gecertificeerd, gegevens worden gecodeerd, digitale activa worden gegenereerd en transacties fraudebestendig en in real time worden verwerkt. Alleen al op het gebied van openbaar bestuur, onderwijs en gezondheidszorg zien marktonderzoekers tegen 2030 ongeveer 576 miljard dollar aan inkomsten uit potentiële efficiëntiewinsten. De situatie is nog beter voor oplossingen voor de ondubbelzinnige vaststelling van de oorsprong (“Bewijs van oorsprong”): Hier wordt zelfs tot 963 miljard dollar verwacht voor het wereldwijde BBP.
“Het potentieel van de blockchain wordt niet benut als een bedrijf de technologie alleen voor intern gebruik bouwt. Het grootste voordeel van blockchain is dat het vertrouwen tussen bedrijven bevordert en een gelijkwaardige uitwisseling mogelijk maakt die tussenpersonen uitschakelt”, legt Husen Kapasi, Blockchain Leader bij PwC Europe, uit.
Cryptomarkt groeit
PwC ziet ook een bloeiende markt voor blockchainoplossingen rond betalingen en financiële instrumenten. In dit verband wordt verwacht dat het mondiale BBP tegen 2030 tot 433 miljard USD zal bedragen.
“Sinds bitcoins in 2009 voor het eerst verschenen, is de markt voor cryptocurrency’s snel gegroeid. De belangstelling van de financiële sector voor de blockchain en crypto-activa neemt toe”, aldus Thomas Schönfeld, directeur financiële diensten bij PwC Duitsland. Regelgeving is nog steeds de drijvende kracht achter deze ontwikkelingen, voegde hij eraan toe, en de huidige wetswijzigingen voor de bewaarneming van crypto-activa en elektronische effecten institutionaliseren ook de crypto-industrie. “Veel marktdeelnemers die tot dusver terughoudend waren, zien in dat er op dit gebied mogelijkheden ontstaan. Duitsland neemt hier in Europa een voortrekkersrol op zich,” zegt Schönfeld.