Portalen in het IaaS-universum

De vijf grootste hyperscalers (AWS, Microsoft Azure, Google, Alibaba en IBM) delen tweederde van de markt. Zij bieden toegang tot IaaS-werelden, zonder welke hybride IT-infrastructuren van de toekomst (publiek en privaat) moeilijk te implementeren zijn.

In de Infrastructure as a Service (IaaS)- en Platform as a Service (PaaS)-markt worden computerhulpbronnen aangeboden in een gevirtualiseerde omgeving, d.w.z. diensten uit de cloud. De markt wordt gedomineerd door een paar aanbieders. De brede top 5-spelers in deze omgeving, AWS, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba Cloud en IBM Cloud, ontvangen volgens Canalys samen ongeveer tweederde van de wereldwijde uitgaven aan cloudinfrastructuur. Maar de dynamiek op de markt voor cloudinfrastructuur is groot en kent de snelle opkomst en ondergang van individuele aanbieders. Volgens Statista was het bijvoorbeeld nog maar zo’n vijf jaar geleden dat AWS, berekend op kwartaalbasis, ongeveer één miljard dollar aan inkomsten binnenhaalde. De Chinese speler en – vanuit westers perspectief – nieuwkomer, Alibaba Cloud, rangschikt zich tegenwoordig in deze orde van grootte.

Vendor ranking

Gezien naar kale cijfers verovert AWS in het vierde kwartaal van 2018 de eerste plaats in het marktaandeelklassement als het gaat om wereldwijde uitgaven aan cloudinfrastructuur door bedrijven. Volgens berekeningen van marktonderzoekers Canalys vloeide er 7,3 miljard dollar naar AWS, wat neerkomt op een marktaandeel van bijna een derde (32,3 procent) en een kwartaal-op-kwartaalgroei van 46,3 procent op jaarbasis. De tweede plaats op de ranglijst wordt volgens Canalys ingenomen door Microsoft Azure met 3,7 miljard dollar en een marktaandeel van 16,5 procent. De jaarlijkse kwartaalgroei bedraagt 75,9 procent. Op de derde plaats staat Google Cloud, met 2,2 miljard dollar aan kwartaalinkomsten, een marktaandeel van 9,5 procent en de grootste jaarlijkse groei van de top vijf met 81,7 procent. Als we het hebben over de “big four hyperscalers”, wordt IBM Cloud vaak in één adem genoemd met AWS, Azure en Google Cloud. Volgens Canalys wordt Google echter gevolgd door een speler uit China: Alibaba Cloud, met een miljard dollar aan kwartaalinkomsten, een marktaandeel van 4,2 procent en een jaar-op-jaar groei van 73,8 procent. IBM Cloud – dat op de vijfde plaats staat – behaalde in het vierde kwartaal van vorig jaar volgens Canalys een omzet van ongeveer 0,8 miljard dollar, wat neerkomt op een marktaandeel van 3,6 procent en een groei van 26,7 procent.

IaaS/PaaS-aanbieders in het magic quadrant

IaaS- en PaaS-aanbieders bevonden zich in de

Gebaseerd op criteria zoals netwerk-, compute- en opslagprestaties, distributiemogelijkheden, prijsstelling, platform en microservices, hybride cloudopties, openheid en ondersteuning voor containerworkloads, werden 21 leveranciers in de evaluatie van Crisp Research in het magic quadrant geplaatst.

Op de X-as worden de prestaties uitgedrukt in onder meer strategie, gebruikerservaring, wendbaarheid en het ecosysteem.

Op de Y-as worden de prestaties uitgedrukt in productwaardecreatie, verstoringspotentieel, economische impact, integratiemogelijkheden en functies. Zo werden de cloudaanbieders gerangschikt als “Innovator”, “Accelerator” (winnend kwadrant), “Emerging Player” en “Challenger”.

De horizontale as van de matrix beschrijft uiteindelijk de volledigheid van de visie en de verticale as de implementatiecompetentie van de aanbieder. AWS, Google en Microsoft springen er dan ook uit als versnellers. Samen met IBM (ook een accelerator) wordt vaak gesproken van de “Big Four”.

AWS

Amazon Web Services (AWS) is de focus van een huidige samenwerking tussen VMware en T-Systems, waarbij virtuele datacenters in de Amazon Cloud worden gebouwd. VMware en T-Systems verbinden de private cloud van klanten met de publieke cloud van AWS. Pat Gelsinger, CEO van VMware, en Adel Al-Saleh, CEO van T-Systems, ondertekenden onlangs het overeenkomstige contract tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. T-Systems beheert de dienst, die de verplaatsing van gegevens en applicaties tussen de op VMware gebaseerde private cloud in het datacenter van de klant en de publieke AWS-cloud coördineert.

Microsoft Azure

Microsoft biedt sinds begin 2016 een eigen versie van het Azure cloud-besturingssysteem aan voor hybride cloud-scenario’s, specifiek voor gebruik in het datacenter van de klant. Deze variant, “Azure Stack” genaamd, is bedoeld om de voordelen van de publieke cloudoplossing te combineren met de regelmogelijkheden in het eigen datacenter van de klant. Van virtuele machines onder Windows of Linux tot private netwerken via IPSec VPN of ExpressRoute tot blob storage voor SQL server en SharePoint applicaties – corporate IT controleert het hele proces van het leveren van de diensten.

Google Cloud

Het Alphabet-bedrijf Google wil momenteel het “Cloud Services Platform” (CSP) opzetten, dat zich momenteel in de bètafase bevindt. De software, die gebruik maakt van Kubernetes en Istio, is bedoeld om de werking van hybride clouds te vereenvoudigen. De basis voor CSP is de Google Kubernetes Engine (GKE) – een beheerde dienst voor Kubernetes. Deze open-source oplossing vormt een infrastructuur om op containers gebaseerde toepassingen aan te bieden. Met “GKE On-Prem” brengt Google in dit kader nu ook de Kubernetes-infrastructuur in de datacenters van klanten. Het resultaat: als applicaties eenmaal zijn gemaakt, kunnen gebruikers ze op hun eigen bestaande hardware draaien of uitbesteden aan de cloud.

Alibaba Cloud

Het Chinese bedrijf Alibaba lijkt nu volledig te zijn aangekomen in het westerse cloud-ecosysteem en volgt een vergelijkbaar pad als Google, dat een goed imago en bewustzijn wil creëren door middel van liefdadigheidsacties via “Google for Non-Profits”, “GoogleServe”, “Ad Grants” en andere programma’s. Zo heeft de cloud computing-divisie van de Alibaba Group op het Mobile World Congress een initiatief onder de naam “Tech for Change” gepromoot. Het doel: “technologie gebruiken om wereldwijde sociale en humanitaire uitdagingen aan te pakken op gebieden zoals onderwijs, economische ontwikkeling en het milieu”. Bedrijven, startende ondernemingen en jonge ondernemers krijgen in het kader van het initiatief toegang tot “technologische knowhow, wereldwijde computerhulpbronnen en de ontwikkeling van talent”, aldus het bedrijf. Meer bepaald draagt de Alibaba Cloud Academy middelen bij, waaronder de AI-dienst “Tianchi”. Het gaat bijvoorbeeld om virtuele patiënten in het medisch onderwijs “as a service”.

IBM Cloud

Big Blue onthulde in februari nieuwe hybride cloud-mogelijkheden die een combinatie zijn van publieke en private cloud. Interne marktonderzoekers van het IBM Institute for Business Value beweren te hebben ontdekt dat bijna alle ondervraagde bedrijven (98 procent) van plan zijn om tegen 2021 hybride IT-architecturen in te voeren, als ze dat al niet hebben gedaan. Maar slechts 38 procent heeft de middelen om dat te doen. Reden genoeg om deze richting in te slaan: het “IBM Cloud Integration Platform” is bedoeld om applicaties, software en diensten van alle aanbieders op een veilige manier met elkaar te verbinden. Ongeacht of deze systemen on-premises, in een publieke of private cloud zijn. Daartoe brengt het platform een reeks integratietools samen.

In de hybride cloud werkt iedereen samen

De gemeenschappelijke noemer op de strategische agenda van de grote vijf cloudspelers moet zijn om zich zo klantvriendelijk mogelijk te positioneren voor het IT-infrastructuurmodel van de toekomst, hybride cloud, omdat propriëtaire systemen weinig toekomst hebben.

In de hybride cloud werkt iedereen samen.