Virtual Surgery Intelligence stelt medische professionals in staat om de anatomie van hun patiënten als een driedimensionaal hologram weer te geven. Ingram Micro distribueert nu de software van Apoqlar, die samenwerkt met Microsofts Hololens.
Als meervoudig bekroonde producent van de holomedische software Virtual Surgery Intelligence (VSI) was de start-up Apoqlar tot nu toe een monopolist. Met behulp van een MR-bril worden MRI- en CT-beelden die eerder op basis van de originele beelden waren gegenereerd, in drie dimensies weergegeven. De oplossing, die draait op Microsoft Azure, wordt gebruikt bij diagnostiek, intraoperatieve procedures, onderwijs en verzorging van patiënten, zaalrondes en training voor arts-assistenten. Vorig jaar had de distributeur Ingram Micro het Hamburgse bedrijf hiervoor al onderscheiden tijdens de Comet Competition. Nu hebben de twee bedrijven een distributieovereenkomst getekend voor Duitsland.
Hologram in plaats van plastic model
Tot nu toe werd de complexe anatomie van de mens alleen weergegeven door tweedimensionale MRI- en CT-beelden. De pathologie, d.w.z. het onderzoek naar ziekten, is echter niet noodzakelijk rechtlijnig, en er is veel ervaring nodig om conventionele slice-beelden correct te interpreteren. Tijdens een operatie kunnen de chirurgen slechts in beperkte mate in de beelden kijken; zij moeten steriel blijven. En de procedures van operaties in verklarende gesprekken zijn voor patiënten vaak moeilijk te begrijpen, ondanks plastische modellen.
Driedimensionale beelden zijn onder andere bedoeld om zowel de anatomische oriëntatie voor artsen als de voorlichting aan patiënten te verbeteren. “Het grootste voordeel van onze holo-medische oplossing is de driedimensionaliteit ervan. Zelfs de beste 2D-schermen en doeken maken dit niet mogelijk,” zegt Sirko Pelzl, CEO van Apoqlar. De visualisatie van medische beelden gebeurt met behulp van een mixed reality bril. Apoqlar maakt gebruik van de cloud-gebaseerde Hololens-bril van Microsoft. Wanneer de bril wordt opgezet, verschijnen de driedimensionale hologrammen en kunnen zij naar wens in de ruimte worden geplaatst, gedraaid, bijgesneden en gefixeerd. Op die manier kunnen MRI- en CT-scans of chirurgische planning virtueel worden voorbereid en meegenomen naar de operatiekamer. Daar kan de operatiearts de opgeslagen gegevens oproepen zonder ze aan te raken. Bovendien kunnen de virtuele beelden vrij op de patiënt worden geplaatst om vergelijkingen te maken van de situatie tijdens de operatie.
In de IT-BUSINESS podcast licht de CEO verdere details van de oplossing toe. U kunt de hele aflevering hier beluisteren.