Bij de bediening van machines, systemen en voertuigen, bij het vergaren van informatie of zelfs in de amusementssector – displays zijn een integraal onderdeel van veel apparaten. Zonder monitoren zouden de meeste technische systemen vandaag de dag ondenkbaar zijn.
De moderne monitoren hebben nauwelijks iets gemeen met de lompe schermen van weleer. Het display van vandaag is plat, kleurrijk en verkrijgbaar in vele maten. Dankzij de beeldstructuur met afzonderlijke lichtgevende dioden (LED’s) is een nauwkeurige regeling van de helderheid voor elke afzonderlijke pixel mogelijk. Vooral bij afbeeldingen of displays met een hoog aandeel zwart kan op deze manier een uniforme weergave worden bereikt.
Wijd gebruikt: actieve displays
Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen twee soorten displays: actieve en passieve. Een actief display heeft elementen die licht uitstralen (zelfverlichtend). De kleur en grafische weergave wordt hier bereikt door additieve kleurmenging. Een OLED met actieve matrix, bijvoorbeeld, gebruikt een elektronische achterzijde als substraat waarin elke afzonderlijke pixel wordt aangestuurd door twee of meer transistors. Actieve displays zijn vooral te vinden in technische apparaten, voertuigen en in productie- en fabricagefaciliteiten als LED- en TFT-schermen.
Toekomstgericht en energiebesparend: passieve displays
Passieve displays maken gebruik van lichtverstrooiing of lichttransmissietechnologie. De weer te geven beelden of grafische voorstellingen worden gegenereerd door gebruik te maken van het omgevingslicht en de mate van weerkaatsing te wijzigen. Aangezien passieve schermen geen eigen lichtbron nodig hebben, is hun stroomverbruik over het algemeen lager dan dat van actieve schermen. Passieve displays zijn verkrijgbaar met verschillende soorten LED-achtergrondverlichting en voor een groot aantal bedrijfstemperaturen.
De kijkhoek als belangrijk punt bij de aanschaf van een monitor
Bij de aanschaf van monitoren of beeldschermcomponenten moet vooral op drie belangrijke punten worden gelet:
- Kijkhoek,
- helderheid/contrast en
- Reactietijd.
Ook rekening houden met helderheid, contrast en responstijd
Voor moderne beeldschermen worden helderheidswaarden van ongeveer 300 cd/m² aanbevolen. Te lichte schermen veroorzaken snel oogvermoeidheid, terwijl te donkere monitoren vaak te weinig scherptediepte hebben. De statische contrastverhouding moet ook 1000:1 zijn. Er moet ook altijd rekening worden gehouden met de responstijd. Goede beeldschermen bieden hier responstijden van 6 ms tot ca. 8 ms.
Monitoren voor pc’s, notebooks en oplossingen voor digitale handtekeningen
Monitoren worden nog steeds gebruikt bij de bediening van pc’s en notebooks. Hoe beter de kwaliteit van de displays die op dit gebied worden gebruikt, hoe ergonomischer en aangenamer de werktaken kunnen worden uitgevoerd. Bovendien spelen monitors ook een belangrijke rol bij digitale handtekeningprocessen. Handtekeningmonitors zijn reeds te vinden op veel betaalterminals, als aanvulling op klassieke betaalscenario’s en om de verwerking door de klant te versnellen. Handtekeningblokken en -displays van hoge kwaliteit worden vooral gekenmerkt door een robuust en krasbestendig oppervlak en een gemakkelijke bediening.
In de toekomst nog betere beeldkwaliteit te verwachten
De meeste moderne LCD-schermen gebruiken koude kathode fluorescentielampen (CCFL) om de achtergrondverlichting te genereren. Hiermee kan een betere contrastverhouding en een hogere beeldscherpte worden bereikt, terwijl tegelijkertijd vrij weinig energie wordt verbruikt. De technische ontwikkeling op dit gebied gaat snel, zodat we de komende jaren verdere verbeteringen in de kwaliteit van het beeldscherm kunnen verwachten, zelfs voor zeer grote monitoren.