De K+S Groep uit Kassel heeft haar telecommunicatie-infrastructuur in heel Duitsland gestandaardiseerd en geactualiseerd. De gezamenlijke transmissie van spraak en data in een netwerk op basis van het Internet Protocol (IP) maakte ook de invoering van een centrale CTI-oplossing mogelijk.
De groene, goed onderhouden voetbalgrasmat in de Allianz Arena in München dankt zijn topconditie vooral aan een speciale meststof. Deze wordt geleverd door Compo GmbH & Co. KG, die deel uitmaakt van de K+S Groep. Dit bedrijf is een van de belangrijkste leveranciers van speciale en standaardmeststoffen. De grondstoffen hiervoor worden gewonnen in negen eigen potas- en zoutmijnen in Duitsland.
Om de voorwaarden voor een moderne telecommunicatie-infrastructuur in het concern te scheppen, moest in het hele land een IP-geschikt netwerk worden opgezet en moesten de 35 telefoonsystemen op de afzonderlijke locaties in Duitsland via Voice over IP (VoIP) met elkaar worden verbonden. Onderdeel van het project was ook de invoering van een centrale oplossing voor computertelefoonintegratie (CTI), die telefoneren rechtstreeks vanuit het webgebaseerde SAP Enterprise Portal op de kantoorwerkplekken mogelijk maakt.
De opdracht werd uiteindelijk gegund aan het systeemhuis Siemens Enterprise Communications met het IP-geschikte hybride platform HiPath 4000 en de software HiPath ComAssistant. “We hebben gelet op de vereiste investeringskosten en de latere uitgaven voor onderhoud en service,” erkent Alexander Röll, hoofd van de afdeling energie- en elektrotechniek bij K+S. “Maar de beslissende factor was veiligheid.” Want in de mijnen van K+S moet worden gegarandeerd dat de communicatiesystemen in ieder geval werken bij een ongeluk of een ongeval. Deze onvoorwaardelijke beschikbaarheid kan alleen worden gewaarborgd door een redundante infrastructuur.
Ondergrondse telefonie
Een ander bijzonder kenmerk: ondergronds in de mijnen van het bedrijf zijn er bijna uitsluitend analoge telefoonlijnen en terminals, waarvan sommige tot 30 kilometer verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde schakelkast. Om zowel kosten- als veiligheidsredenen kan deze apparatuur vandaag de dag niet zomaar door VoIP worden vervangen. Een hybride systeem zoals de HiPath 4000, waarop zowel analoge terminals, ISDN-systeemtelefoons als moderne IP-telefoons kunnen worden aangesloten, is geschikter voor deze heterogene omgeving dan een zuivere VoIP-oplossing.
Nadat een VoIP-geschikt MPLS-netwerk (Multi-Protocol Label Switching) was geïnstalleerd, konden op de 20 Duitse locaties van de K+S Group op basis van de IP Distributed Architecture (IPDA) externe componenten – zogenaamde ‘shelves’ – via dit platform worden aangesloten op het HiPath 4000-platform. De 83 rekken dienen als verdelers voor elk maximaal 144 telefoonaansluitingen. Alle functies en toepassingen worden centraal gehost en zijn via deze infrastructuur op de werkplekken in het hele land beschikbaar.
Daartoe behoort ook de CTI-server, waarmee vandaag de dag 2.350 werkplekken in het bedrijf comfortabel met een muisklik een telefoonverbinding vanuit het SAP-portaal tot stand kunnen brengen. Daarna begon de K+S dochter Data Process aan te passen, zoals het loggen van gesprekken in het journaal, toegang tot persoonlijke gegevens via de webbrowser of automatische melding van belpogingen per e-mail.
Economische oplossing
Door de telecommunicatie-infrastructuur te standaardiseren en de dure huurlijnen te vervangen die werden gebruikt om de vestigingen in Duitsland te verbinden, bespaart de K+S Groep, die al haar communicatiesystemen in eigen beheer heeft en onderhoudt, nu aanzienlijk op de kosten. “Wij zien dat onze oorspronkelijke rentabiliteitsberekeningen zelfs zijn overtroffen,” somt hoofd van de eenheid Röll op. Naast de lijnkosten zijn het de lagere onderhouds- en servicekosten die een positief effect hebben.
Interview: “Medewerkers telefoneren met een muisklik”
Alexander Röll, hoofd van de afdeling energie- en elektrotechniek, is tevreden over de invoering van de centrale CTI-oplossing bij de K+S Group uit Kassel.
ITB: Aan welke eisen moet uw CTI-systeem voldoen?
Röll: De CTI-oplossing moet telefoneren rechtstreeks vanuit het reeds bestaande SAP-medewerkersportaal op de werkplekken mogelijk maken. Daarom zochten we naar een servergebaseerde toepassing die naadloos in de bestaande systemen kon worden geïntegreerd en de middelen niet zo zwaar belastte als voorheen het geval was.
ITB: Welke voordelen biedt geïntegreerde telefonie voor het dagelijkse werk?
Röll: Wanneer we met telefonie te maken hebben, worden de werkprocessen aanzienlijk vereenvoudigd. Dit verhoogt de motivatie en de acceptatie van IT-toepassingen in het algemeen. Het extra comfort maakt de werknemers ook toegankelijker en verhoogt de efficiëntie van hun dagelijks werk. Voor mobiele werknemers en thuiswerkers worden ook extra prestatiekenmerken opengesteld.
ITB: Hoe verliep de samenwerking met uw serviceprovider Siemens Enterprise Communications?
Röll: We werden uitgebreid ondersteund bij de realisatie van de CTI-oplossing – bijvoorbeeld in een eerste workshop waarin we samen de gewenste vereisten hebben verduidelijkt. Tegelijkertijd werden de geplande doelstellingen bereikt door een goede projectorganisatie, met name wat betreft de levering van de oplossing binnen het geplande tijdschema.
Het project
- Taak: Vernieuwing en standaardisering van de communicatiesystemen met een platform dat ook rekening houdt met de veiligheidsvoorschriften in de mijnen
- Doel: Gebruik van nieuwe toepassingen zoals CTI (computer-telefoonintegratie), aanzienlijke kostenbesparingen
- Realisatie: Bouw van een IP-geschikt spraak- en datanetwerk, invoering van een centrale CTI-oplossing
- Systeem: Siemens HiPath 4000-platform en CTI-server