Elke derde euro vloeit naar digitalisering

Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, 3D-printing of blockchain bieden grote mogelijkheden voor bedrijven van alle groottes en industrieën. Hoe hoog de IT-budgetten in 2020 zullen oplopen en waarvoor organisaties ze zullen gebruiken, blijkt uit een voorlopige evaluatie van de studie IT-trends van Capgemini.

De uitgaven voor digitalisering en slimme technologieën nemen toe. De bedrijven concentreren zich op het verhogen van de efficiëntie en het verlagen van de kosten. Dit is het voorlopige resultaat van een studie van Capgemini over IT-trends voor 2020. Ook de prognoses voor 2021 zijn naar verwachting positief.

Voor het komende jaar is 63 procent van de Duitssprekende bedrijven van plan hun IT-uitgaven te verhogen. In 2018 was slechts 44 procent van plan dit te doen. Van elke vierde organisatie wordt zelfs verwacht dat zij de begroting met meer dan tien procent verhoogt. Bovendien zullen de uitgaven voor digitalisering stijgen. Volgens het onderzoek zijn zij goed voor een derde van het totale IT-budget. In vergelijking met het voorgaande jaar is dit een stijging met 11 procent.

De top vier vereisten voor IT in het komende jaar zijn:

  • Versterking van digitalisering
  • Versterking van efficiëntie
  • Verlaging van kosten
  • Ontwikkeling van nieuwe IT-producten en -diensten

Volgens de enquête staat de verdere uitbreiding van digitalisering op de eerste plaats bij de ondervraagde bedrijven. Waarbij efficiencyverhogingen en kostenverlagingen voor het eerst sinds 2016 weer relevant zijn.

Sven L. Roth, hoofd Business and Technology Solutions bij Capgemini in Duitsland, interpreteert de resultaten als volgt: “In veel bedrijven maakt digitalisering nu deel uit van de dagelijkse gang van zaken, waardoor de aandacht van het management verschuift naar andere onderwerpen met betrekking tot IT. Wij hebben dergelijke ontwikkelingen vaker waargenomen na fasen van innovatie en experimenten. Het is ook gebruikelijk om weer te consolideren om financiële vrijheid te creëren voor verdere innovaties.”

Daarnaast is het aandeel van de uitgaven aan intelligente technologieën, zoals machine learning, predictive analytics of beeldherkenning, gemiddeld gestegen van minder dan 10 naar nu zo’n 14 procent. Volgens de enquête zijn toekomstige technologieën echter slechts belangrijk voor één op de tien ondervraagde organisaties. Pioniers zijn de auto-industrie, logistieke dienstverleners en energieleveranciers.

Thomas Heimann, Enterprise Architect Director bij Capgemini en medeauteur van de IT Trends-studie legt uit: “Vorig jaar waren we verbaasd over hoeveel bedrijven zich al met dit vrij nieuwe gebied bezighielden. Maar uit de huidige resultaten blijkt dat dit duidelijk pioniers waren. In de brede massa neemt het gebruik van intelligente technologieën nauwelijks toe, velen evalueren nog.”

Over het onderzoek

In totaal 120 IT- en bedrijfsmanagers van grote ondernemingen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben aan het onderzoek deelgenomen. De volledige Capgemini IT Trends 2020-studie zal in februari worden gepubliceerd

.