We moeten onze smartphones vaak vervangen omdat de batterij te kort meegaat. Zo komt u erachter of de batterij het begeeft
Batterijcapaciteit, en dus de levensduur van de batterij, is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een moderne smartphone. Tegenwoordig zijn we eraan gewend altijd verbonden te zijn en zetten we het scherm van ons apparaat honderden keren per dag aan. Helaas is de batterij ook een van de meest kwetsbare elementen van smartphone-hardware en een van de snelst “verouderende”. Wat een batterij het meest veroudert, is het laden zelf: hoe meer laad- en ontlaadcycli een batterij heeft, hoe minder efficiënt hij zal zijn. Er zijn verschillende manieren om het verouderen van een batterij te vertragen, maar geen manier om het te stoppen: zelfs als de smartphone maandenlang is uitgeschakeld, blijft de batterij na verloop van tijd aan efficiëntie inboeten. Het is echter mogelijk om de gezondheid van de batterij van uw smartphone te monitoren en statistieken over het gebruik van dit onderdeel te krijgen. Hier leest u hoe.
Hoe controleert u de gezondheid van uw smartphone
De eerste poging die we kunnen doen om te controleren of onze batterij nog gezond is, is de tekenreeks *#*#4636#*#* in de telefoonkiezer te typen en het gesprek te starten. Als onze smartphone het gebruik van speciale codes aanvaardt, zal hij ons een geheim menu tonen vol informatie over de hardware. De informatie omvat batterij-informatie: huidig batterijniveau, algemene gezondheid en batterij-schaal, die het percentage is (vergeleken met een nieuwe batterij) van de capaciteit die nog in de batterij zit. Een nieuwe batterij heeft een batterij-schaal van 100, en een volledig lege batterij heeft een batterij-schaal van 0. Als onze batterij nog tussen 80 en 100 is, dan is hij in goede gezondheid. Als onze smartphone de codes niet accepteert, kunnen we dezelfde informatie alleen verkrijgen met behulp van een app, zoals CPU-Z of tientallen vergelijkbare apps.
Hoe controleer je de oplaadcycli van de batterij
Hoe meer de batterij wordt opgeladen en ontladen, hoe ouder hij wordt: elke laad-/ontlaadcyclus beïnvloedt de schaal van de batterij van de accu en dit is een van de redenen waarom het altijd beter is om een paar lange oplaadbeurten te doen dan heel korte en gedeeltelijke oplaadbeurten. Helaas heeft vrijwel geen enkele Android-smartphone de mogelijkheid om het aantal laadcycli af te lezen in de instellingen. Om daar achter te komen, moeten we een app installeren zoals Charge Cycle Battery Stats of Battery Cycle. Helaas hebben deze apps echter een grote tekortkoming: ze tellen alleen de laadcycli als ze eenmaal geïnstalleerd zijn. Als we dus het exacte aantal laadcycli van onze smartphone willen weten, moeten we een van deze apps installeren als we het toestel de eerste keer opstarten.