Hoe werkt de digitale vaccinatiekaart

Op 01 juli 2021 is het digitale Corona-vaccinatiebewijs van de EU officieel live gegaan. Met het digitale vaccinatiebewijs kunnen gevaccineerden aantonen dat zij hun Corona-vaccinaties hebben gekregen. Maar hoe werkt het vaccinatiecertificaat en waar is het geldig?

Met het digitale vaccinatiecertificaat kunnen burgers via de smartphone aantonen dat ze volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus. Het bewijs wordt via een QR-code opgeslagen in een app op de smartphone. Bovendien kunnen ook negatieve testresultaten en overlevende infecties in de toepassing worden gedocumenteerd.

Het digitale certificaat kan worden weergegeven via de CovPass-app, die wordt aangeboden door het Robert Koch Institute. Bovendien kunnen gevaccineerden hun bewijs ook uploaden in de officiële Corona-waarschuwingsapp of de Luca-app. Mensen die geen smartphone hebben, kunnen ook de gedrukte versie gebruiken. Het gele papieren vaccinatiebewijs is ook nog steeds geldig.

In welke landen is het digitale vaccinatiebewijs geldig?

Het elektronische vaccinatiebewijs is geldig in Duitsland en alle andere EU-landen. Zij is ook geldig in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Volgens de EU-Commissie voldoen België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje en Tsjechië tot nu toe aan alle eisen. Volgens een verslag van de Tagesschau zijn er echter nog problemen in Ierland, Malta, Nederland, Roemenië, Zweden, Hongarije en Cyprus, evenals in Zwitserland.

Hoe zit het met de veiligheid en gegevensbescherming?

Om de echtheid van de certificaten te controleren, heeft de EU-Commissie een elektronisch platform opgezet. Via dit platform kunnen de beveiligingsfuncties die in de QR-code van de certificaten zijn vervat, worden gecontroleerd. Volgens de EU-Commissie worden daarbij geen persoonsgegevens doorgegeven of opgeslagen. De vereiste handtekeningsleutels worden opgeslagen op servers op nationaal niveau. Alleen nationale apps en systemen in de hele EU hebben via de gateway toegang tot deze sleutels voor verificatiedoeleinden, aldus het bedrijf.

Daarnaast biedt het Robert Koch Institute nog een andere app aan om de certificaten te controleren: Met behulp van de CovPassCheck-app kunnen restaurantuitbaters bijvoorbeeld de QR-code scannen die op de CovPass wordt getoond en zo de status van de gasten controleren.

Waar kan ik het vaccinatiebewijs krijgen?

Het bewijs wordt in papieren vorm afgegeven na de volledige vaccinatie in het vaccinatiecentrum of de dokterspraktijk. De QR-code op het certificaat kan worden gescand met een smartphone via de CovPass- of Corona Warning-app. Bovendien kan het digitale certificaat ook met terugwerkende kracht worden afgegeven. “Voor degenen die al volledig zijn gevaccineerd in een vaccinatiecentrum, worden de QR-codes vervolgens per post verstuurd of beschikbaar gesteld via onlineportalen in de overgrote meerderheid van de federale staten. Bovendien kunnen apothekers en artsen ook op een later tijdstip vaccinatiebewijzen afgeven”, legt het federale ministerie van Volksgezondheid uit.

Waarom heb ik het digitale vaccinatiebewijs nodig

Het digitale vaccinatiebewijs is bedoeld om reizen of het bijwonen van evenementen gemakkelijker te maken. Zo hebben de lidstaten van de EU toegezegd dat houders van het vaccinatiecertificaat zullen worden vrijgesteld van quarantaine- en testverplichtingen. Maar de precieze voordelen van het vaccinatiebewijs worden bepaald door de federale staten of door de afzonderlijke lidstaten van de EU.