Windows 10 viert zijn 5e verjaardag: de huidige iteratie van ’s werelds meest wijdverspreide besturingssysteem werd op 29 juli 2015 uitgebracht. Volgens Microsoft zou het “de laatste Windows” zijn die voortdurend wordt bijgewerkt en vernieuwd met updates. Reden voor een terugblik.
Windows lijkt bijna alomtegenwoordig. Volgens recente onderzoeken bestrijken Windows-besturingssystemen samen bijna 90 procent van de markt voor desktop-pc’s. Ongeveer 55 procent daarvan is in handen van Windows 10, dat, als platform-as-a-service, nominaal verondersteld wordt het “laatste” Windows op de markt te zijn.
Zelfs heeft het zijn voorgangers in de afgelopen vijf jaar niet helemaal vervangen: Terwijl Windows 8 of Windows Vista bijvoorbeeld geen rol van betekenis meer spelen, houdt ongeveer 27 procent van alle pc-gebruikers nog steeds vast aan Windows 7 – en niet minder dan 1,4 procent blijft hangen op Windows XP. Tegelijkertijd dringt Microsoft echter steeds verder door in de industriële sector met schaalbare embedded en IoT-versies van Windows 10.
Met Windows 10 biedt Microsoft één end-to-end platform
Tijdens de lancering van Windows 10 op 29 juli 2015 kondigde Microsoft CEO Satya Nadella aan dat het besturingssysteem ook bedoeld was als “de laatste Windows”. Dit wil niet zeggen dat het besturingssysteem daarna niet meer zal bestaan. In plaats daarvan moet Windows 10 de basis vormen voor een besturingssysteem dat voortaan voortdurend zal worden onderhouden, bijgewerkt en verder ontwikkeld. Dit omvat ook grootschaligere kernelupdates, vergelijkbaar met wat al het geval was bij de upgrade van Windows 8 naar versie 8.1. Microsoft spreekt in dit verband van een “Windows as a Service”.
Met Windows 10 streeft Microsoft het idee na van een universeel besturingssysteem voor alle denkbare toepassingsgebieden. Voorheen waren Windows-besturingssystemen gestructureerd volgens verschillende platforms; zo was er soms de Windows Server-besturingssysteemreeks, Windows CE, dat werd gebruikt in de embedded markt, of Windows RT, dat was ontworpen voor tablets en slanke netbooks met ARM-architectuur, parallel aan de kernfamilie voor x86-gebaseerde desktop-pc’s en laptops. Al deze besturingssystemen droegen de naam Microsoft Windows en hadden een GUI die er ongeveer hetzelfde uitzag. Maar aan de softwarekant waren de besturingssystemen slechts in beperkte mate of helemaal niet compatibel met elkaar: toepassingen konden in sommige gevallen niet worden geporteerd en platformoverschrijdende ontwikkeling ging gepaard met meer inspanning.
Windows 10 daarentegen wordt verondersteld een schaalbare, holistische benadering vanuit één enkele bron te vertegenwoordigen die de porting- en vooral ontwikkelingsinspanning aanzienlijk vermindert en het gemakkelijker maakt om ermee om te gaan. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Windows 10 al vanaf het begin in dezelfde mate beschikbaar was voor pc’s, notebooks en tablets, zonder noemenswaardige bezuinigingen op de toepassingen – wat een van de grootste tekortkomingen was van het Windows RT-tabletbesturingssysteem in 2012. Er zijn inderdaad verschillende varianten: Windows 10 IoT Core bijvoorbeeld, dat gericht is op single-core computers zoals de Raspberry Pi, is een slankere uitloper van Windows 10 gericht op IoT en industriële toepassingen die ook zonder monitor kunnen worden uitgevoerd. Maar Windows 10 is ook beschikbaar als volwaardig besturingssysteem voor ARM-gebaseerde computers, zoals die gebaseerd op Qualcomm’s Snapdragon-processors.
Dit artikel is afkomstig van ons partnerportaal Elektronikpraxis.