De internationale studie van New Relic onthult de belangrijkste uitdagingen en technologieën die digitale transformatie aandrijven. Volgens de resultaten boeken internationale bedrijven aanzienlijke vooruitgang in Digitale Transformatieprojecten.
New Relic, leverancier van een cloudgebaseerd observabiliteitsplatform, heeft een wereldwijd onderzoek uitgevoerd naar het succes van Digitale Transformatieprojecten. Volgens de studie is er ook veel vooruitgang geboekt, ondanks enkele hindernissen. Desondanks merken technologie-executives op dat het runnen van hun digitaal getransformeerde bedrijven een uitdaging is en dat ze onder toenemende druk staan om bedrijfswaarde te bewijzen.
De enquête is uitgevoerd door New Relic in samenwerking met marktonderzoeksbureau Vanson Bourne. In totaal werden 750 internationaal ervaren IT-besluitvormers in bedrijven met ten minste 500 tot meer dan 5.000 werknemers ondervraagd. De ondervraagden komen uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten.
IDC schat dat in 2020 ongeveer 30 procent van de G2000-bedrijven een budget van ten minste 10 procent van de omzet zal uittrekken om hun digitale strategieën te bevorderen. Deze verschuiving naar grotere investeringen is belangrijk omdat leidinggevenden digitale transformatie zien als een langetermijnverplichting. Na al miljarden dollars te hebben geïnvesteerd in digitale transformatie-initiatieven, kijken leidinggevenden nu naar de resultaten van hun investeringen en evalueren ze wat de volgende stappen in het proces zijn.
“De focus van de volgende fase van digitale transformatie is om de informatie die wordt verzameld uit massa’s gegevens te gebruiken om bedrijven wendbaarder te maken, betere beslissingen te nemen en digitale gebruikerservaringen van wereldklasse te creëren”, zegt Buddy Brewer, General Vice President en General Manager Client Side Monitoring bij New Relic. “Zoals uit het onderzoek blijkt, zijn datagedreven inzichten van cruciaal belang voor de digitale transformatie van organisaties. Het analyseren en verwerken van deze informatie in beslissingen helpt bedrijven bij het opschalen en benutten van moderne technologieën”
De uitdagingen
Wereldwijd geven actieve bedrijven aan dat ze aanzienlijke vooruitgang boeken met hun Digitale Transformatieprojecten. In dit verband zegt 39 procent van alle respondenten dat zij al klaar zijn of bijna klaar zijn. 91 procent verklaart dat de gewenste resultaten zijn bereikt of dat de verwachtingen zelfs zijn overtroffen.
De vijf grootste uitdagingen voor een succesvolle implementatie van digitale transformatie zijn echter voor alle respondenten identiek:
- Verschiedene Bereiche des Unternehmens setzen die digitale Transformation unterschiedlich schnell um, was den kollektiven Fortschritt bremst;
- Fachkräftemangel;
- begrenzte Budgets;
- Definition und Messung des Geschäftsnutzens;
- anhaltender Widerstand gegen das Abschalten von veralteten Systemen.
Faktoren, die zu diesen Herausforderungen beitragen:
- Gesteigerte Komplexität: Über 50 Prozent der Befragten sehen Herausforderungen darin, komplexe neue Software-Lösungen und Infrastrukturen zu verwalten und Performance-Probleme zu monitoren. Etwa zwei Drittel (67 %) stellen eine Verlängerung der Arbeitszeit fest, um die Software-Performance zu überwachen und sicherzustellen. Dit is te wijten aan de druk om in te spelen op de behoeften van het bedrijf.
- Hogere verwachtingen: Drie van de vier respondenten zijn het erover eens dat de rest van het bedrijf hogere verwachtingen heeft van de manier waarop digitale systemen moeten werken. 72 procent verwacht steeds meer innovatie en updates van het technologieteam.
- Tekort aan zichtbaarheid: Bijna een op de twee (48%) zegt dat eindgebruikers of klanten hen op de hoogte brengen van een probleem met digitale apps voordat het bedrijf er zelf van weet. Bovendien zegt 46 procent te worden geïnformeerd voordat ze op de hoogte zijn van een mogelijke oplossing voor het probleem.
- Accountability: 46 procent van de executives wil dagelijks updates over hoe softwaresystemen presteren voor werknemers en klanten. 40 procent van de CEO’s wil gedetailleerde informatie over storingen of prestatieproblemen.
- Uitdagingen op het gebied van gegevensanalyse: Een grote uitdaging voor teams bij het beheren van moderne software is de snelle groei van door machines gegenereerde gegevens. Meer dan de helft van de respondenten (56%) zegt dat het onmogelijk is deze gegevens in detail te beoordelen. Met name grotere organisaties zien dit als een probleem: 58% van de respondenten van bedrijven met 3.000 tot 4.999 werknemers en 55% van de bedrijven met meer dan 5.000 werknemers wordt met deze uitdaging geconfronteerd.
- Bepaling van de bedrijfsgegevens: Een op de drie respondenten geeft aan uitdagingen te ondervinden op het gebied van bedrijfsgegevens bij digitale transformatieprojecten.
De valkuilen van digitale transformatie
De meerderheid van de respondenten is het ermee eens dat migratie naar de publieke cloud (bijv. Amazon Web Services, Azure, Google) een sleutelelement is van digitale transformatie: 63 procent in Duitsland, 67 procent in Frankrijk, 75 procent in Australië en het Verenigd Koninkrijk en 82 procent in de Verenigde Staten delen deze mening.
46 procent bevestigt dat migratie naar de cloud weliswaar een goede manier is, maar dat zij geen zicht hebben op de kosten. Bovendien zegt meer dan de helft (54%) dat cloud computing weliswaar een efficiënter gebruik van middelen belooft, maar geen betere controle biedt.
In totaal denkt een derde van de wereldwijde respondenten (37%) dat AI en ML binnen tien jaar hun baan zullen overnemen – 41% is het hier niet mee eens. In Frankrijk ziet maar liefst 55 procent zijn baan in gevaar komen door de technologische vooruitgang. De situatie is heel anders in de VS en het VK: Daar waren de cijfers het laagst met respectievelijk 31,6 en 23,2 procent.
Opvallend in de enquête is dat 92,4 procent van de Amerikaanse respondenten denkt dat kunstmatige intelligentie en machinaal leren essentieel zullen worden voor de werking van hun digitale systemen. Wereldwijd denkt bijna 84 procent van de respondenten dat AI en ML hun taken zullen vereenvoudigen.
Status van digitalisering
Bijna de helft van de Duitse respondenten (48,8 %) identificeert zich sterk met het bedrijf als een volledig digitaal getransformeerde organisatie. Dit betekent dat bedrijven de snel veranderende digitale technologieën omarmen. Ter vergelijking: in het VK denkt slechts ongeveer één op de tien (12 %) er zo over. Deze trend heeft ook het managementniveau bereikt: 52 procent van de Duitse respondenten zegt dat managers het belang ervan inzien en er achter staan.
Bijna driekwart van de respondenten (72,8 %) zegt dat de tot nu toe uitgevoerde of voltooide digitale transformatieprojecten aan de verwachtingen hebben voldaan. Slechts acht procent geeft toe dat de verwachtingen niet helemaal zijn uitgekomen. Duitsers erkennen ook steeds meer het belang van DevOps voor de eigen digitale transformatie van het bedrijf. Met 53,66 procent zitten ze net als de VS (57,2 procent) en Australië (58,82 procent) boven het internationale gemiddelde van 52,74 procent.
Artificiële intelligentie en machinaal leren zijn belangrijk tot zeer belangrijk voor de meerderheid van de respondenten in Duitsland (88,8 procent). Ter vergelijking: in het VK is bijna 13 procent minder hiervan overtuigd. Bovendien denkt 87,2 procent van de respondenten in dit land dat AI en ML hun werk in de toekomst kunnen vereenvoudigen; in het Verenigd Koninkrijk denkt nog niet eens de helft dat.
Meer dan een derde van de Duitsers (35,2 %) is op de hoogte van de term AIOps. Ook hier blijft het VK achter bij Duitsland: slechts iets meer dan een op de tien (11,2 %) zegt goed op de hoogte te zijn van de term AIOps. In een internationale vergelijking moeten de Duitsers er het vaakst van worden overtuigd dat AIOps op lange termijn zinvol is (50%), terwijl geen van de Franse respondenten deze terughoudendheid deelt.