Hoe maak je een back-up van je Mac met Time Machine

Wanneer we het over Time Machine hebben, hebben we het over een van de populairste functies van de macOS-wereld, die Apple-machines (onder andere) onderscheidt van de rest van de producties van de wereld. Het is een back-upsysteem dat duidelijk verschilt van dat van anderen.

Het doel is namelijk niet alleen een “kopie” van het systeem en zijn gegevens te maken. Het doel ervan is het geheel voor de gebruiker zo “aangenaam” mogelijk te maken, zonder dat de procedure een bijzonder vervelend proces wordt. Dus hier is wat Time Machine is en hoe het werkt.

Wat is een back-up

Beter om te beginnen met de basis, zodat u een helpende hand kunt reiken aan degenen die helemaal niet bekend zijn met computers. Het is altijd goed om een reddingsboot voor je gegevens te hebben, voor het geval iets heel belangrijks besluit om je Mac op te geven. De verwijzing is hoofdzakelijk naar de harde schijf. Daarom wordt een back-up gemaakt, d.w.z. dat alle gegevens en instellingen op het toestel worden opgeslagen.

Het uiteindelijke pakket kan natuurlijk niet in het toestel worden gepropt. Het zou dan verloren gaan zoals al het andere. Het moet op een externe schijf worden gepropt, zodat het te zijner tijd nuttig, zo niet essentieel, is.

Time Machine: de externe schijf

U zult de verschillen opmerken tussen Time Machine en de vele andere back-upsystemen. Misschien wel het belangrijkste is het feit dat het van nature is geïntegreerd in het besturingssysteem. Dit is geen geringe prestatie, gezien de gegarandeerde vloeibaarheid van het proces. Na de eerste keer opstarten, na een paar seconden, kan Time Machine worden ingeschakeld en staat het vanaf het eerste moment klaar voor de gebruiker. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd. Bovendien is het heel eenvoudig in het gebruik en, laten we eerlijk zijn, de schoonheid van het proces is ook niet mis.

Wat u absoluut nodig hebt, voordat u Time Machine start, is een externe harde schijf. De markt is er vol van en het is helemaal niet moeilijk om de juiste te vinden wat prestaties, capaciteit en bestandsoverdrachtsnelheid betreft. U moet ervoor zorgen dat het externe apparaat voldoende ruimte heeft om een back-up te kunnen laden. Als alternatief kunt u gebruikmaken van een Time Capsule-schijf.

Het enige wat u hoeft te doen om uw nieuwe externe apparaat in Time Machine te activeren, is het met één klik op de knop aan te sluiten. Het systeem doet het werk voor u en maakt de ervaring zo naadloos en stressvrij mogelijk. Het systeem zal u vragen of u de schijf al dan niet als Time Machine-schijf wilt gebruiken. U kunt beslissen of u dit nu doet of later. Om dit later te doen, moet u naar het voorkeurengebied van Time Machine gaan. Als het bericht aanvankelijk niet verschijnt, hebt u een externe schijf die niet correct is geformatteerd. Als er één obstakel is dat je onderweg kunt tegenkomen, dan is het dit. Met OS X kun je Time Machine-schijven alleen beheren als je ze correct hebt geformatteerd.

Het oplossen van dit probleem is heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is een ander programma op uw Mac openen: Schijfhulpprogramma. Selecteer in het linkerdeel de schijf die u zojuist hebt aangesloten. Bovenaan, klik op “initialiseren”. Het systeem zal u om enkele gegevens vragen. Het eerste is het formaat, dat Mac OS Extended moet zijn. De tweede is de naam, die vrij door de gebruiker kan worden gekozen.

Time Machine: back-ups maken

Als u er zeker van bent dat de externe schijf die u hebt gevonden klaar is voor gebruik, moet u deze op Time Machine aansluiten, zoals hierboven beschreven. Het systeem zal onmiddellijk beginnen te werken en alle gegevens over het systeem verzamelen. Elk item zal worden opgeslagen in het interne geheugen. Als u de schijf aangesloten laat, kunt u uw back-ups voortdurend bijwerken.

Op deze manier hebt u toegang tot zelfs zeer oude bestanden. Een archief van al uw processen, wat essentieel is als u uw Mac voor uw werk gebruikt. Maar wat gebeurt er als het externe geheugen vol is? Het systeem zal de oudste gegevens wissen, ervan uitgaande dat ze niet langer nodig zijn. Er zal dan ruimte worden gemaakt voor nieuwe gegevens. Hoe groter de capaciteit van het externe geheugen, hoe kleiner de kans dat dit probleem zich voordoet. Tegenwoordig kunt u echter schijven vinden met een capaciteit van 1 TB tot 14 TB tegen zeer goede prijzen. Dat is meer dan genoeg ruimte.

Time Machine biedt u ook de mogelijkheid om de manier waarop u uw gegevens opslaat aan te passen. U kunt bijvoorbeeld bepaalde mappen uitsluiten die u onnodig acht. Op die manier vermijdt u dat belangrijke ruimte in het externe geheugen wordt ingenomen door irrelevante gegevens. Om uw voorkeuren aan te geven, hoeft u alleen maar de functie “voorkeuren” van Time Machine te selecteren.

Ten slotte ziet u boven in het Mac-scherm een appelsymbool. Zodra u hierop hebt geklikt, moet u het item “Systeemvoorkeuren” selecteren en vervolgens naar “Time Machine” gaan. Van hieruit kunt u de verschillende backups in- of uitschakelen. Tegelijkertijd krijgt u de mogelijkheid om een nieuwe externe schijf als favoriet in te stellen voor toekomstige back-ups. Er kunnen ook “uitzondering”-mappen worden opgegeven, waarmee tijdens de gegevensback-up geen rekening zal worden gehouden. Dit is alles wat nodig is. Een paar instellingen die de gemiddelde gebruiker in staat stellen met vertrouwen te werken. Time Machine biedt ook andere instellingen en aanpassingsmogelijkheden. Zoals gezegd doet het systeem echter zijn uiterste best om het leven van de gebruiker te vereenvoudigen door bijvoorbeeld “lokale back-ups” op te slaan zonder waarschuwing of toestemming. Dit proces betreft de meest recente bestanden, die nog niet met de externe schijf zijn gesynchroniseerd. Dit zijn riskante zaken, die zich in een middenweg bevinden. Bij een grote storing kunnen ze in het niets verdwijnen. In plaats daarvan voorziet het systeem in een soort limbo en voordat alles in de volgende back-up wordt opgeslagen, worden ze gekrat en wordt voorkomen dat ze per ongeluk worden gewist. Een soort vangnet dat u niet eens hoeft in te stellen.

Time Machine: uw back-up terugzetten

U vindt het pictogram van Time Machine in het systeemvak. Nadat u hierop geklikt heeft, komt u in het Apple backup herstel systeem. De eerste impact is zeker opwindend, gezien de uitstekende graphics die het systeem biedt. Dit zorgt voor een opwindende ervaring, iets wat je niet zou verwachten van het herstellen van back-upgegevens.

Je kijkt naar een klassiek Finder-venster. In het rechtergedeelte is er echter een tijdlijn. Elke back-up wordt in chronologische volgorde getoond, waardoor de gebruiker de mogelijkheid krijgt een echte tijdreis te maken door de persoonlijke geschiedenis van zijn computer. Vandaar de naam van het programma voor de Mac zelf.

Je kunt de cursor over een bepaalde dag bewegen, waarna Time Machine alle inhoud van die 24-uursperiode weergeeft. U kunt naar believen werken, de hele zaak herstellen of een enkel bestand. Dit is een belangrijk kenmerk, niet alleen als uw machine beschadigd is, maar ook als u een upgrade naar het volgende model uitvoert. Gegevens kunnen in een handomdraai worden hersteld, inclusief achtergronden, wachtwoorden, Wi-Fi-netwerken en meer.

Wat is Time Capsule

Nadat zakelijke gebruikers hebben ontdekt en bekeken hoe Time Machine werkt, zijn ze misschien geneigd snel op zoek te gaan naar een extern opslagapparaat dat aan hun behoeften voldoet. Als u een model wilt dat volledig compatibel is met uw Mac – d.w.z. een product van het Apple-merk – kunt u kiezen voor de Time Capsule. Het laatste model dateert uit 2016, en het bedrijf uit Cupertino heeft de lijn updates sindsdien stopgezet. Het is echter een model dat de concurrentie de afgelopen jaren heeft weerstaan, met 2 tot 3 TB aan interne ruimte.

Het kan meerdere back-ups opslaan, dus je kunt kopieën van verschillende Macs in één keer erin proppen. In tegenstelling tot veel andere modellen, maakt Time Capsule gebruik van draadloze connectiviteit. Er zijn dus geen kabels nodig. Dat betekent dat u het overal in uw kantoor kunt achterlaten, in de veilige wetenschap dat uw Mac het zal vinden en er verbinding mee zal maken. Time Capsule werkt niet alleen samen met Time Machine, maar heeft ook een aantal geweldige extra functies. U kunt de Time Capsule gebruiken als een Wi-Fi- en LAN-toegangspunt door hem aan te sluiten op een ADSL-modem. U kunt er ook een extra externe schijf op aansluiten, dankzij de USB-aansluiting. Ook het opstarten en beheren van een draadloze printer gaat heel gemakkelijk en moeiteloos.

Een heel goed product dat u kunt vergelijken met andere modellen om een weloverwogen beslissing te nemen. Een betrouwbare ondersteuning voor degenen die Macs voor zakelijke doeleinden gebruiken. De enige echte beperking is de binnenruimte. 3 TB bij de hand hebben is geen kleinigheid. Degenen die misschien op zoek zijn naar een grotere schijf, en de kosten in overweging nemen, zijn de professionals die gewend zijn met films te werken, en voortdurend te monteren en te bewerken. Het gewicht van dergelijke werkzaamheden kan meer capaciteit vereisen.