Internet op vakantie: 5 tips om nooit de verbinding te verbreken

Moet u uw e-mails van uw pc checken terwijl u op het strand ligt? Selectra geeft u 5 tips voor het gebruik van internet op vakantie

Wil of niet, het kan gebeuren dat er tijdens uw vakantie een dringende werkopdracht binnenkomt die binnen enkele minuten moet worden uitgevoerd. Het enige wat u dan nodig hebt, is een computer (uiteraard) en een verbinding die stabiel genoeg is om in een mum van tijd bestanden naar het internet te downloaden en te uploaden.

Als u op zoek bent naar een manier om op vakantie zonder al te veel gedoe en snel verbinding te maken met het internet, hoeft u zich geen zorgen te maken. Selectra, de gratis dienst die elektriciteits-, gas- en internetaanbiedingen vergelijkt en activeert voor bedrijven en particulieren, deelt 5 tips om vrij en veilig op internet te surfen terwijl u op vakantie bent.

Van uw smartphone een wifi-router maken

De eenvoudigste manier om op vakantie (en meer in het algemeen wanneer u niet thuis bent) vanaf uw pc te surfen, is door de wifi-hotspot van uw smartphone te activeren. Zowel Android-smartphones als iPhones hebben een functie waarmee ze in een draagbare Wi-Fi-router veranderen die je kunt gebruiken wanneer je die het meest nodig hebt. Door gebruik te maken van de datadrempel van uw tariefplan, kunt u verbinding maken met het internet en e-mails downloaden naar uw werk-pc, online documenten bewerken, uw sociale netwerken updaten, video’s en tv-series bekijken, enzovoort. Het advies in dit geval is om u niet te laten meeslepen: in tegenstelling tot vaste verbindingen thuis, moet u bij het surfen met de Wi-Fi-hotspot op uw mobiele telefoon oppassen dat u de datadrempel van uw data-abonnement niet overschrijdt.

Mobiele internetverbinding maken met een Wi-Fi-soap of memory stick

Als u de gigabytes van uw mobiele datategoed niet wilt opgebruiken, of als u niet het risico wilt lopen dat uw smartphone midden op de dag zonder stroom komt te zitten, laat u dan niet ontmoedigen. De oplossing heet Wi-Fi-zeep en, ondanks de naam, is het niet alleen voor gebruik in de badkamer. Technisch gezien is het een kleine Wi-Fi-router (in de vorm van een stuk zeep) met ruimte voor een SIM-kaart. Het enige wat je hoeft te doen is een aanbieding voor alleen data mobiel internet te kiezen (de kosten variëren tussen €13 en €20 per maand, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare GB), deze te activeren en vrij te surfen.

Het voordeel van een Wi-Fi-zeepbar ten opzichte van een hotspotverbinding voor smartphones is dat deze ook zonder grote problemen in het buitenland kan worden gebruikt. Het enige wat u hoeft te doen, is van tevoren uitzoeken welke aanbiedingen voor mobiel internet er zijn in het land dat u van plan bent te bezoeken en het handigste aanbod kiezen.

Surfen in het buitenland met gratis roaming

Vergeet niet dat u, dankzij de richtlijn “Roaming Like At Home” van de Europese Commissie, de drempels van uw Italiaanse tariefplan kunt gebruiken in de landen van de Europese Economische Ruimte. Dit betekent dat u met uw smartphone gratis kunt bellen, sms’en en natuurlijk surfen op het web, net als wanneer u in Italië bent.

Maar let op: de gigabytes die u ter beschikking hebt, zullen niet dezelfde zijn als die waarover u maandelijks beschikt. De richtlijn bepaalt dat gebruikers slechts een fractie van hun datalimiet mogen gebruiken; als u deze limiet overschrijdt, betaalt u een fikse vergoeding voor elke gedownloade megabyte. Selectra biedt gebruikers een handige gids voor het berekenen van de datadrempel bij roaming in het buitenland.

Internet voor het vakantiehuis: aanbiedingen voor oplaadbaar internet

Als u om de een of andere reden niet al te veel vertrouwen hebt in cellulaire connectiviteit en wilt vertrouwen op een bekabelde verbinding, kunt u kiezen voor een “oplaadbare” of tijdgebaseerde aanbieding voor thuisinternet. Bij sommige operatoren kunt u een internetverbinding activeren voor een handvol dagen (zelfs twee) of voor een langere periode, die echter beperkt is in de tijd (zoals bijvoorbeeld een maand). Uiteraard zullen de kosten hoger zijn dan die van de internetaanbiedingen thuis die we gewend zijn, maar het is de prijs die moet worden betaald voor een stabieler netwerk zonder drempels.

Publieke Wi-Fi, maar met zorg

Een zeer geldige optie, of u nu in het buitenland of in Italië bent, is om gebruik te maken van de publieke Wi-Fi die bijvoorbeeld wordt aangeboden door het hotel waar u verblijft, de badinrichting of berghut, of een restaurant of andere openbare plaats. In dit geval moet u echter voorzichtig zijn: openbare Wi-Fi-netwerken worden vaak door hackers misbruikt om de persoonlijke gegevens van andere gebruikers te bemachtigen. Ondanks wat u misschien denkt, zijn openbare Wi-Fi-netwerken gemakkelijk aan te vallen en als ze eenmaal binnen zijn, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot informatie op de harde schijven en geheugens van andere apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.

Het advies is om het gebruik van openbare netwerken te vermijden als u toegang hebt tot uw e-mailinbox, sociale profielen en nog minder tot uw internetbankieren. Als u echt niet zonder kunt, activeer dan een VPN-verbinding op uw apparaat (pc of smartphone maakt geen verschil) voordat u verbinding maakt: u kunt er dan zeker van zijn dat alle gegevens die via het netwerk worden doorgegeven, versleuteld en onleesbaar zijn voor cybercriminelen.

Inhoud geleverd door Selectra

.