Wat is 5G

5G is de nieuwe standaard voor mobiele communicatie: het zorgt voor zeer hoge download- en uploadsnelheden en maakt interactie met IoT-apparaten mogelijk

Snellere en snellere verbindingen voor iedereen. Dit is het doel van de Next Generation Mobile Networks Alliance, de vereniging van exploitanten, verkopers, fabrikanten en onderzoeksinstellingen die actief zijn in de sector van de mobiele telefonie. En dat is precies wat de nieuwe 5G-communicatiestandaard wil doen: de snelheid van gebruikers verhogen en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.

Hoewel veel mensen nog niet de mogelijkheid hebben om 4G LTE te gebruiken, werken operators al aan de volgende standaard. Volgens de routekaart van de exploitanten zal 5G naar verwachting in 2020 officieel van start gaan, maar veel exploitanten werken versneld aan architecturen om al enkele maanden eerder een supersnelle verbinding aan te bieden. Dankzij 5G zullen gebruikers kunnen beschikken over extreem hoge downloadsnelheden en een zeer lage latency, d.w.z. de tijd die het systeem nodig heeft om te reageren op verzoeken van gebruikers, in dit geval bijvoorbeeld het openen van websites.

Wat zal er veranderen met 5G

Het kenmerk van 5G dat het zal onderscheiden van eerdere communicatiestandaarden is de snelheid van de verbinding. Volgens de exploitanten zou 5G 100 tot 1000 keer sneller moeten zijn dan 4G LTE. Maar om zeker te zijn moeten voor alle ondernemingen gemeenschappelijke normen worden vastgesteld, en momenteel staan deze regels nog in de kinderschoenen. De Next Generation Mobile Networks Alliance heeft slechts een paar eisen aan de 5G-verbinding gesteld: datasnelheden van tientallen megabits per seconde voor duizenden gebruikers, mensen die op dezelfde verdieping werken moeten een verbinding van minstens één gigabit per seconde hebben, verbeterde spectrale efficiëntie in vergelijking met 4G, bredere dekking en minder latentie.

Als de 5G-snelheidsvoorspellingen kloppen, zou het downloaden van een 4K-film van een videostreamingplatform nog maar een paar seconden duren. Een droom voor gebruikers over de hele wereld.

Waarom het 5G heet

5G is heel eenvoudig de vijfde generatie en verwijst naar de reeks vereisten voor een bepaalde communicatiestandaard. De geschiedenis van de communicatiestandaarden begon in 1991 met 2G, dat werd ontwikkeld om de kwaliteit van de mobiele telefonie te verbeteren. Met 3G kwam mobiele data connectiviteit, met de mogelijkheid om ook TV programma’s te bekijken. 4G werd ontwikkeld om IP-telefonie (VoIP) en cloud computing te verbeteren. 5G, daarentegen, is de communicatiestandaard die is ontworpen voor het internet van dingen. Met steeds meer IoT-apparaten in onze huizen is het noodzakelijk om een veel snellere verbinding te hebben om met deze nieuwe hulpmiddelen te kunnen werken. 5G is speciaal ontworpen voor het slimme huis en Industrie 4.0.

Hoe 5G werkt

Om zulke hoge snelheden te bereiken, is het nodig om een frequentiespectrum te gebruiken dat nog nooit eerder is gebruikt. 5G maakt gebruik van millimetergolven, d.w.z. radiogolven tussen 30 en 300 GHz, het hoogst mogelijke frequentiespectrum, voor zover nog geen enkele staat dit heeft toegewezen. Tot voor enkele jaren was het ondenkbaar dit spectrum voor communicatie te gebruiken, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat millimetergolven ook voor verbinding kunnen worden gebruikt.